Svar: Dagsrytme - 4 mdr. pige
Kære Idas mor
Tak for dit brev :)
Som udgangspunkt skal man ikke ændre på noget der fungerer - og hos jer fungerer det rigtig godt med to længere lure i løbet af dagen. Jeres datter puttes, når hun viser sig træt og viser behov for det, og hun vågner af sig selv, når hun ikke har brug for at sove mere - og så puttes hun til natten og falder fint i i søvn her. Det lyder super fint og du skal ikke på nuværende tidspunkt ændre på noget:)
Hendes samlede søvnbehov vil være ca. 15 timer i døgnet. Det er derfor helt naturligt, at hvis hun om dagen samlet kan sove 6 eller 7 timer, så vil hendes nattesøvn ikke vare mere end 8-9 timer. Det lyder derfor rigtigt, at hun om aftenen falder i søvn omkring kl 21 og så vågner kl 05.30... Det er dog rigtig fint, at du forsøger at hjælpe hende til at sove lidt længere om morgenen, så hendes nattesøvn kommer til at fylde lidt mere og dagssøvnen ikke forlænges yderligere.
Der er ikke nogen grund til, at du arbejder på at tilbyde hende tre lure i løbet af dagen. Hun må gerne nøjes med to længere lure, og der er ikke grund til at forlænge dagssøvnen yderligere - så følg du den rytme, som hun lige nu trives med:)
Med hensyn til aktiviteter om formiddagen, hvor hun plejer at tage sin længste lur, må du ...
... forsøge at se, hvordan hun reagerer på at blive vækket. Måske vil hun acceptere det og de dage så sove en længere middagslur i stedet.. måske bliver hun ked af det og har svært ved at overskue aktiviteten... Det kan også være, at du kan lade hende stå lidt tidligere op de dage, hvor der er svømning eller andet, hvis hun af sig selv viser tegn til at kunne stå lidt tidligere op - det kan gøre, at du så kan putte hende lidt tidligere til formiddagsluren, så hun trods alt når at få sovet lidt, før I så skal til babysvømning eller andet.
Hvis hun har rigtig svært ved at deltage, så kan du være nødt til at melde fra - søvnen må komme forud for aktiviteterne. Du har jo mulighed for at stimulere hende, tumle, lege og synge med hende i de timer, hvor hun er vågen:)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Håber du kan bruge dette lidt videre og at I får det hele til at gå op i en højere enhed. Jeg tænker, at tiden også vil arbejde lidt for jer. I takt med at hun bliver ældre, så vil hun naturligt ændre søvnvaner. Hun vil få længere vågne perioder, være mere aktiv, bruge sig selv mere og mere motorisk og mentalt. Stille og roligt begynder hun også at få skemad, hvilket også vil påvirke dagsrytmen osv. og på den måde arbejder tiden og rytmen ændrer sig...
Rigtig glædelig jul og rigtig godt nytår!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
Viden om børn:
Sundhedsplejerske
Alle sundhedsplejersker er uddannet sygeplejersker og har arbejdet på forskellige børneafdelinger i sygehusvæsnet samt i den kommunale pleje. Derudover har sundhedsplejersken taget en diplomuddannelse til sundhedsplejerske.
En sundhedsplejerske følger børnene fra de bliver født (nogle gange allerede i graviditeten) og indtil de går ud af folkeskolen.
Alle børnefamilier i Danmark får tilbudt at modtage besøg af sundhedsplejersken. Når et lille barn bliver født, så...
Taktilsansen
Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.
Taktilsansen kaldes også berørings- og følesansen. Den er vigtig for barnets kropsbevidsthed, og den gør, at vi kan mærke varme, kulde, smerte, tryk mm. Børn som har problemer med deres taktile sans, vil ofte ikke bryde...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.