Annonce

Annonce

Svar: Night terror - 6 mdr.


26. december 2015

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Ina og Christian

Tak for jeres brev :)

Natteskræk eller night terror er arveligt - og da både far og farbror har haft dette, er der stor sandsynlighed for, at I vil opleve det hos jeres børn...

Det er dog udsædvanligt, at det rammer børn på kun 6 måneder. Og jeg vil gerne prøve at forklare hvorfor:

Når vi voksne sover, er vores søvn inddelt i forskellige stadier, hvor vi sover let og sover dybt. Søvnen er sammensat af REM-søvn og non-REM-søvn. REM står for Rapid-Eye-Movement, og når man sover REM-søvn, kan man direkte se øjnene bevæge sig under øjenlågene. Når vi drømmer og kan huske vores drømme, så sker det i de perioder, hvor vi sover REM-søvn.

Vores non-REM søvn er inddelt i fire stadier. Stadie 1, hvor vi lægger os til at sove og slumrer ind. Stadie 2, hvor vi sover godt, men er stadig lette at vække. Stadie 3 og 4, som er dybere søvnstadier, det man også kalder for "delta-søvn" eller "slow-wave".

Hos små børn er søvnen anderledes sammensat. De spæde barn har ikke inddelinger i søvnen på samme måde som vi har, men skifter meget hurtigt mellem REM-søvn og non-REM søvnen. Hos små børn betegnes REM-søvnen ofte som en "aktiv-søvn", og non-REM-søvnen betegnes som en "stille søvn".

Når barnet er cirka 1 måned gammel, begynder dannelsen af søvnspindler, og først omkring 3 måneders alderen begynder barnets non-REM søvn at være inddelt i stadier, hvor barnet sover lettere og sover dybere. Og stille og roligt frem mod 8 måneders alderen begynder barnets søvn at inde holde flere stadier og kommer til at minde mere om vores voksnes søvn. Hvor længe hvert stadie varer er forskelligt - og jeres dreng vil i en alder af 6 måneder have fysiologiske stadier i sin søvn - men ofte ikke fuldt ud - og det er derfor, at anfald af natteskræk ofte først ses senere...

Jeres dreng vil nogle gange sove let, andre gange vil I kunne se, at han drømmer - og ja, jeg kan ikke udelukke, at han kan have natteskræk, selvom han ikke er ældre end han er. Han kan godt have drømmeaktivitet i sin dybe søvn og derfor virke grædende, klynkende - og samtidig afviser jer, jeres kærtegn, han kan skubbe jer ...


Annonce

... væk osv. fordi han faktisk er i sin dybe søvn. Natteskræk opstår netop i den dybeste del af den dybe søvn, hvor mareridt opstår under REM-søvnen.

I skal naturligvis sikre jer, at jeres dreng ikke har smerter. Det kan være smerter fra ørerne, fra tandfrembrud, han kan have ondt i skulder, nakke eller andre steder - og kan af den grund græde, virke bange og være svær at trøste. Det er vigtigt, at I får ham tjekket grundigt igennem af en læge.

Det lyder voldsomt, hvis han græder så ulykkeligt og er så svært at trøste hver nat - og det varer 1-1.5 time hver gang. Det er ikke meningen. Det har ingen af jer glæde af, han har ligeså meget brug for sammenhængende søvn, som I har.

Det vil være rigtig godt, at I starter med at tilbyde ham mælk. Da han ofte vågner 2-3 timer efter han er puttet, vil det være helt okay, at mor med det samme ammer ham igen, for at se om brystet kan lulle ham videre ind i søvnen.

Hvis det ikke virker og han stadig virker "ukontaktbar" og grædende, så kan det være nødvendigt, at I vækker ham - tag ham op, gå ind i stuen, tænd lyset, tænd for fjernsynet eller lignende, så han oplever lys og aktivitet omkring sig og på den måde hives ud af det voldsomme anfald, som I beskriver.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I kan også prøve at tilbyde ham en flaske. Det kan være med modermælkserstatning - eller måske prøve at give ham lidt sukkervand. Kog 100 ml vand, tilsæt 1 tsk sukker og afkøl. Han skal ikke have så stor en mængde, men blandingsforholdet er fint:) Sukkervand kan have en beroligende effekt og hvis det kan hjælpe jer, er det helt okay... Hvis han afviser flasken, så giv ham lidt sukkervand på en ske, af en kop, med en engangssprøjtet i mundvigen eller hvad I nu kan finde på...

Det I beskriver lyder ikke som et "almindeligt udviklingsspring" og jeg kan godt forstå, at I synes det er svært.

Prøv om I fortsat kan holde fast i dagsplanen - servere mad til faste tidspunktet, putte ham til faste tidspunkter i løbet af dagen, hjælpe ham til mindst en lidt længere lur midt på dagen osv.

Håber I kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat :)

Glædelig jul og rigtig godt nytår!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barnløshed

De fleste par har en naturlig forventning om blive forældre på et tidspunkt. Men for nogle sker det dog ikke bare af sig selv.

Hvis man som par forsøger at blive gravide gennem et år, uden at de lykkes, så betragtes det som ufrivilligt barnløshed. Statistikken siger, at ca 80 % vil bliv gravide i løbet af et år.

Årsagerne til at man ikke bliver gravid kan være rigtig mange og det tager tid at finde frem til den rigtige behandling for det enkelte par. Derudover er...

Læs mere i Babylex

Stå selv

Mange børn kan slet ikke vente på at komme op i lodret stilling og vil allerede i 5-6 mdr´s alderen gerne trække sig op ved mors eller fars hænder. Når det lykkes er det dejligt med en hoppetur på mors og fars ben.

Vær dog opmærksom på at barnet skal være noget ældre før det er stærkt nok til selv at kunne holde sig oprejst. Først omkring 10 mdr´s alderen rejser de fleste børn sig ved møbler og andre faste steder.

At barnet vil stå, betyder ikke at barnet er parat...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen & Co.

Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.

Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )

Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!

Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.


Annonce