Annonce

Annonce

Svar: Spørgsmål om søvn - 7 måneder


16. december 2015

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mette

Tak for dit brev og velkommen til :)

Det lyder som om, at I har fået skabt nogle rigtig fine rutiner omkring jeres datters søvn - og det fungerer bare super godt. Derfor er det rigtig godt, netop at bibeholde det I allerede gør - for man skal, som du skriver, ikke ændre noget der fungerer:)

Jeres datter er dog allerede i begyndende separationsfase. Du fortæller, at hun kryber frem, er meget tæt på at kravle og netop dette gør, at søvnen lige nu bliver ekstra urolig og svær for hende. Hvor hun fra at have siddet på skødet, har hun siddet på gulvet, så på et tæppe et par meter fra dig - og nu begynder hun så at bevæge sig mere og mere rundt, undersøge verden mere og mere på egen hånd, øver mere og mere at være på afstand, at separere sig fra dig...

Det betyder at hun har rigtig meget behov for at kunne se dig for at vide, at du er der, og at hun ikke er forladt. Især om aftenen vil behovet for ekstra nærhed vise sig. Her hvor roen skal falde over hende, hvor hun skal sige godnat til dagen og alle oplevelserne og overgive sig til søvnen - her søger hun ekstra fysisk kontakt. Derfor er det rigtig godt, hvis du lige nu prioriterer at være hos hende, vise hende at du ikke forsvinder fra hende, så hun stadig forbinder det at sove med noget trygt.

Den store motoriske uro, gør det også svært at finde fysisk ro. Hun har svært ved at slappe af i kroppen, får sig lagt i stillinger, som hun ikke selv kan komme væk fra. Hun triller om på maven, lægger sig op i kravlestilling og vugger, græder frustreret. Hun har brug for, at du her hjælper hende med at blive lagt ned igen, få dynen på, som hun har sparket af osv.

Det at hun bevæger sig mere og mere rundt motorisk gør også, at hun nu begynder at opfatte verden større, opfatter rummet hun er i på en anden måde, ser længere, får langt flere stimuli osv. Og det er med til at give øget mental uro. Hun har svært ved at slippe alle oplevelser, og når hun endelig sover, så vil hun sove ekstra uroligt, fordi alt hvad hun oplever skal bearbejdes i søvnen. Hun drømmer derfor ekstra meget i øjeblikket og kan derfor smågræde, klynke og nogle gange også grine i søvne.

Det bedste du kan gøre her er at berolige hende med dine hænder, lade hende ...


Annonce

... mærke at du er der, bruge beroligende ord osv. og nogle gange faktisk også lade hende være - se om hun, hvis du trækker tiden lidt, kan finde videre i søvnen på egen hånd. Det er godt, hvis du kan hjælpe hende med så lidt aktivitet fra din side som muligt, så forsøg at undgå at hun skal have sut eller bryst/flaske i munden, hver gang hun vågner og så vidt muligt ikke behøver komme op i din favn, blive gået med eller lignende, for at komme videre i søvnen.

Hun har også en større motorisk uro og øver sig i at kravle, både når hun er vågen, og når hun sover. Derfor karter hun rundt om natten og får sig lagt i nogle stillinger, som hun ikke selv kan komme væk fra og har behov for hjælp til at blive lagt ned igen. Det er helt normalt og det gør faktisk ikke noget, - nogle gange skal man lade hende karte rundt, lige trække tiden lidt, lade hende trille om på maven og falde i søvn der. Det er okay. Og atter andre gange skal man være der ret hurtigt, hjælpe med at blive lagt ned igen og få hende videre i søvnen.

Mange børn vil i 7 måneders alderen også have en periode, hvor de nyder at ligge og snakke, pludre, udvikle og øve deres stemme - og mange udnytter af en eller anden grund de sene nattetimer til dette. Det hører alderen til, at barnet kan have en periode, hvor det pludselig ligger og snakker om natten. Hun er ikke ked af det, men ligger og pludrer med sig selv og mørket...:) Det er helt okay, det går ofte over af sig selv. Bliver hun ked af det, så skal I naturligvis trøste, berolige og betrygge...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Så det I oplever lige nu lyder derfor som et udviklingsspring, det hænger sammen med alderen og alt det, der sker med jeres datter både motorisk og mentalt. Og det lyder som om, at I gør det helt rigtige. Det er rigtig godt, at holde fast i en nogenlunde fast dagsrytme, det er rigtig fint at I forsøger at hjælpe hende videre i søvnen, der hvor hun ligger, så hun forbinder sin seng med stedet, hvor hun sover - og de gange, hvor I fornemmer, at hun har behov for at blive taget op, skal I naturligvis gøre det og når hun så atter er parat, så puttes hun tilbage til egen seng igen:)

Håber I kan bruge dette lidt videre og at det giver lidt ro med på vejen :)

Rigtig meget held og lykke - og rigtig god jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Salg af modermælk

Især for tidligt fødte børn har stor glæde af at få modermælk og derfor køber flere børneafdelinger modermælk til disse børn.

Hvis du producerer meget mælk vil det derfor være en rigtig god idé at sælge noget at din mælk.

Da mælken især i de første 2 mdr er meget næringsholdig, er det især denne mælk, som man er interesseret i. Det er også vigtigt at mor ikke er ryger og ikke tager medicin.

Du kan henvende dig til Kvindemælkscentralen på Hvidovre...

Læs mere i Babylex

Sutteflaske

For børn der ikke ammes er det vigtigt at man køber en ordentlig sutteflaske. Flasken skal passe til barnet og barnets evne til at sutte.

Det anbefales at man lader barnet "arbejde lidt for føden". Det vil sige at hullet i sutten ikke skal være for stort. Det at barnet skal bruge kræfter på at sutte er vigtigt for kæbernes og tændernes udvikling. Desuden er der en risiko for at barnet kan få ondt i maven, hvis det får maden for hurtigt.

Sutteflaske-sutterne findes...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Helen har på alle mulige måder været en super støtte for mig i de første fire måneder med min søn Lucas.

Camilla Martin


Annonce