Svar: Aftenputning og nætter
Kære udkørte mor
Tak for dit brev og alle dine tanker :)
Jeg kan godt forstå, at du er udkørt - og jeg tror faktisk, at det mest handler om, at du stiller for store forventninger til din dreng - og at du også har for travlt, for meget arbejde og simpelthen ikke har tid til at bruge aftenerne på at putte med ham... men det er jo ikke hans skyld...
Det har fra starten betydet rigtig meget for dig, at han ville sove og kunne blive puttet i sin seng. Du fortæller at du har brugt en mild form for godnat og sov godt, du fortæller at du fra starten har været meget opmærksom på ikke at få skabt nogle dårlige vaner, du taler om at du i forbindelse har været opmærksom på, at det har været nødvendigt at "slække på principperne" - underforstået, at du ellers har forsøgt at holde fast i at han skal sove i egen seng...
Der er helt overordnet ikke noget galt med, at du gerne vil lære ham dette. Det er helt fint, at han skal lære at sove i sin seng og forbinde sin seng med et trygt og dejligt sted at være. Det skal være rart at komme i seng og det er super dejligt, hvis han om aftenen kan tage sin bamse og putteklud, komme tullende og sige at han gerne vil puttes, så kan du putte ham i seng, læse historie, gå ud og han sover. Det er et ønskescenarie - men ikke realistisk - i hvert fald ikke sådan som din dreng har det...
Og han siger det jo selv "jeg er bange for, at du går ud", "jeg vil gerne holde dig i hånden", "jeg vil gerne sove i din seng" osv. Hvorfor er det, at det er så vigtigt for dig, ikke at lytte til dette? Hvad er det du er bange for vil ske? Er det at han sover i din seng, når han bliver 5, 6, 9, 12, 14 år eller? Sandsynligheden for at han bliver liggende i din seng er nok ikke stor...
Når jeg læser dit brev, så kan jeg simpelthen mærke hvor irriteret du er - og jeg tænker, at det må han også kunne mærke... det er ikke særlig godt. Det er ikke rart for ham, at han kan fornemme, at mor er træt af ham og det er bestemt ikke befordrende for gode søvnvaner.
Der er nogle ting i dit brev, som jeg lige vil hive fat i:
Du skriver blandt andet "Når jeg spørger om han er bange siger han ja... svaret på hvorfor, er: ”at du går ud”, så det bliver jeg ikke meget klogere af. Ville være nemmere hvis det var mørket eller monstre som vi så kunne tale om".
Du skriver også, "han falder ikke til ro ved, at jeg siger, at der ikke sker noget, og at jeg passer på ham".
Din dreng er så lille, at han ikke forstår, hvad det reelt betyder, når du siger "der sker ikke noget". Du kan sagtens sige det, men han har brug for at have dig hos sig, se dig, mærke dig, være dig nær, for at føle sig helt tryg.
Du skriver "jeg ved, at det er en alder, hvor de prøver grænser, så jeg var/er i 7 sind, om jeg skal holde fast eller give mere omsorg og blive hos ham" - mit svar til dette vil være - er du i tvivl, så bliv hos ham. Din dreng er ikke udspekuleret. Det er ikke sådan, at han gennemtænker og laver en plan for, hvordan han kan få dig til at blive hos ham om aftenen, hvordan han kan forhindre dig i at få lavet dit arbejde. Når han giver udtryk for, at han har brug for dig - uanset om han siger det verbalt eller giver udtryk for det kropsligt ved at klynge sig til dig eller smide sig i gulvet - så er det helt oprigtigt fra hans side.
Fordi du føler dig presset - presset af ham, fordi han vil have dig til at blive, hvilket du ikke vil, presset fordi du er alene og har en del arbejde og andre ting, som du skal lave om aftenen - så begynder du at bruge trusler. Du siger f.eks. "hvis ikke du tier stille, så går jeg" - trusler virker ikke. Det gør ham ikke rolig, han lærer ikke at falde i søvn på den måde og det er ikke befordrende for hans selvværd.
Jeg fornemmer, at du oplever ham manipulerende. Du føler, at han "får dig over i sengen", går fra at ...
... du kan nøjes med at sidde der, til at du skal holde i hånden, til at du skal være tæt ved ham. du føler, at du skal "overgive dig" og gøre det han vil, for at han kan falde til ro... Jeg tænker et eller andet sted, at hvis du havde gjort dette fra starten, så var det måske aldrig kørt derud, hvor I er nu, hvor han higer mere og mere efter dig og du bliver mere og mere frustreret...
Ørerne er naturligvis et problem. Og nej - dræn giver desværre ofte ikke bedre søvn fra den ene dag til den anden. Det er sådan, at hans krop husker. Han er gennem længere tid blevet vækket af smertejag fra sine ører og det sidder i kroppen på ham. Så selvom han har fået dræn, så kan han stadig vågne om natten og tro, at han har ondt. Han kan stadig sætte sig op, grædende, fordi hans krop husker, at det skal gøre ondt, også selvom han har fået dræn - og også selvom du giver ham Panodil. Det har ikke noget med dette at gøre.
Det han har brug for her er trygheden, trøst, ro. Mærke at du er der, at du passer på ham, at han trygt kan lægge sig ned og sove videre - så han stille og roligt får en ny erfaring ind i kroppen om, at det ikke gør ondt at sove og det er trygt og dejligt at falde i søvn og også at sove om natten.
Stjernelampe, Barbapappalampe, Panodiler osv. Det er alt sammen fint nok - men det ændrer ikke på, at det han beder om er din nærhed og din kontakt...
Jeg har helt klart fornemmelsen af at du er stresset - er du det? Stress det smitter, og når man er stresset, så er det meget svært at falde i søvn og meget svært at sove. Hvis du er stresset, så er der stor sandsynlighed for at din dreng også er det... Jeg vil derfor foreslå, at du overvejer om du i hverdagen kan lave nogle ændringer, som giver mere overskud og som gør, at I kan være mere nærværende for hinanden.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Derudover tænker jeg, at det vil være en rigtig god idé, at du nu putter ham en lille smule senere, så du er sikker på, at han er parat til at sove, når han puttes. Det vil være rigtig godt, at du prioriterer at sidde på sengekanten, holde ham i hånden, tale lidt om dagen, læse historie osv. Lad ham gerne ligge med benene på dine lår eller lignende, så han kan mærke dig og ved, at du er der. Hvis han vil holde i hånden, så må han slippe dig, hver gang du skifter side i bogen - og måske er det slet ikke nødvendigt at holde i hånden, hvis han med sine fødder kan mærke dig. Når han virker parat til at du går, - lyt til, hvad han siger, hvad han beder om - så vil det være rigtig fint, at du stiller dig og ordner vasketøj eller måske sætter dig og arbejder med computeren, så han kan se og høre, at du rent faktisk har noget, du skal gøre. Ikke bare sidde og læse i en bog, men lavet noget, som er lidt aktivt, og hvor han kan høre dig... og også se dig. Så han ikke behøver stige ud af sin seng, for at se om du stadig er der.
Hvis han snakker med dig, så skal du naturligt svare. Nogle gange vil han måske bare kalde "moar?!" og du kan svare "ja, jeg er lige her, jeg arbejder" eller lignende, så han hører, at du ikke er forsvundet :)
Jeg kan sagtens fornemme, at du elsker ham højt. Han er et ønskebarn, du har gjort dig rigtig mange overvejelser omkring det at få ham, han er virkelig planlagt, lavet med donor. Du skriver også, at du har "svært ved at styre din irritation, som bunder i, at du får tanker om at han er utaknemlig når mange andre børn ”blot” kræver at forælderen skal være på værelset for at de kan sove – men at du godt ved, at han jo blot er et lille barn".
Jeg læser som sagt dit brev, som at du er presset - stresset. For at løse de problemer du oplever, er du derfor nødt til at tage udgangspunkt i dig selv. Det er dine forventninger og hverdagen, som du er nødt til at ændre på.
Jeg håber, du kan bruge disse tanker lidt videre - og jeg ønsker jer en forhåbentlig god og lang juleferie! :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Udmalkning af modermælk
Når du ønsker at malke ud og gemme din mælk bør du følge nedenstående retningslinier:
1) Vask dine hænder
2) Malk lidt mælk ud og kasser dette (ca. en spiseskefuld). Den første mælk kan være inficeret med bakterier fra huden og brystvorten. Når barnet ammes er dette uden betydning, men når mælken skal gemmes, er det vigtigt at den er helt ren.
3) Malk ud i en rengjort (skoldet) plastik flaske - kan købes på apoteket og de kan bruges flere gange, hvor du rengør og...
Parforhold
Når I bliver forældre vil sammeholdet og de varme følelser mellem jer sandsynligvis blive styrket. I vil se hinanden på en anden måde, og det kan være meget berigende at se sin partner i den nye rolle som mor eller far. For mange føles det som en ny kærlighed, netop at se sin elskede sammen med det lille barn, det lille menneske man har skabt sammen.
Men det nye familieliv, hvor man pludselig ikke mere er et par, men er forældre kan også være svært og kan være skuffende. Måske er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder