Annonce

Annonce

Svar: Om at blive storebror, når man selv er meget lille


9. december 2015

Kategori:
Alder:
17 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Dejligt at høre, at graviditeten skrider stille og roligt frem. Det lyder som om, at du har det rigtig godt - og det er en lillesøster I venter jer? Så dejligt!:)

Du har fuldstændig ret i, at det er alt for abstrakt med en baby. Jeres dreng kender måske godt ordet baby, men han kan slet ikke forholde sig til, at den er i din mave, og hvad det egentlig betyder at have en baby i huset, og derfor er det begrænset, hvor meget I kan forberede ham. De fleste børn er i børnehavealderen (3-6 år) før de rigtig forstår, hvad det egentlig betyder at få en lillebror eller lillesøster - og er i stand til at give plads til en mere...

Fordelen ved at han er så lille, som han er, er dog netop, at du stadig er nødt til at være der hundrede procent for ham. Du kan ikke lige sige "nu må du lige vente lidt" eller "nu må du lige selv tage jakken på" eller lignende - for det kan han ikke. Det er vigtigt, at du stadig er der for ham, som du plejer at være, så han ikke føler sig til side sat. Han må ikke føle at lillesøster kommer og tager hans plads. Det er vigtigt, at han mærker, at der stadig er plads til dem begge to.

Man sammenligner det at bringe et lille nyt barn ind i familien, med hvis din mand kom hjem med en ny kvinde. Når de to sad sammen i sofaen, så kunne du se, at de havde noget helt særligt sammen. Måden han talte til hende på, måden de kikkede på hinanden, måden han kærtegnede hende, kyssede hende osv. Du kunne mærke, at de to havde noget særligt - og hun skulle tilmed sove i soveværelset, og han forventede, at du ville elske hende lige så højt, som han gjorde...

De følelser, som det ...


Annonce

... vækker i dig, - de følelser vil storebror kunne have. Han ser, at I kommer hjem med en lille baby og han ser og har naturligt følelsen "de to giver noget til hinanden og ikke til mig" - og det gør ondt. Derfor er det vigtigt, at I er meget opmærksomme på hele tiden at vise ham, at han stadig er noget ganske særligt og at han ikke kommer til at mangle jeres kærlighed og opmærksomhed:)

Det kan derfor være rigtig godt, hvis du f.eks. kan inddrage ham, når du hjælper lillesøster. Han kan måske være med til at se, når hun bliver skiftet, kan finde en ren ble til hende eller lignende. Det kan også være godt, hvis du kan udnytte ammesituationen til noget fælles. At du måske kan læse lidt historie for ham, imens du ammer. Der går mange timer med amning hver dag, og det er vigtigt, at han oplever, at han også kan få del i denne tid.

Det vil også være rigtig godt, hvis både du og far nogle gange laver noget med ham, som kun er "dig og mig", så han stadig føler sig prioriteret:)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Nogle børn har glæde af at få en dukke. Så kan han sidde med dukken, putte den, efterligne dig, når du sidder med baby...

Og så skal der naturligvis også være plads til, at han nogle gange kan virke helt ligeglad og ikke har lyst til at deltage. Nogle gange vil han måske afvise lillesøster eller ignorere hende, tydeligvis ikke interessere sig for hende - det er helt fint, det må han gerne. Han skal naturligvis ikke slå hende, ikke gøre hende ondt, men det er helt okay, hvis I nogle gange kan mærke på ham, at hun ikke interesserer ham særlig meget:)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Bekymring for sproglig og motorisk udvikling

Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...

Læs hele brevet og Helens svar


6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.

Sidder ofte i W-stilling

Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ruskevold

Nogle gange sker det, at man i overskrifter kan læse om børn, der er blevet rusket af deres forældre. Men lige meget, hvor meget eller hvor længe et barn græder eller skriger, så må man aldrig slå eller ruske sit barn.

Et spædbarn der ruskes kan få blødninger i hjernen, som kan medføre hjerneskade eller død.

Kommer du i en situation, hvor du kan mærke at du ikke kan klare barnets gråd og hvor du kan risikere at gøre dit barn ondt, så læg barnet i seng, lift eller...

Læs mere i Babylex

Proprioceptive sans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Den proprioceptive sans kaldes også muskel-ledsansen, stillingssansen og den kinæstetiske/bevægelsessans. Denne sans er kroppens evne til at opfatte bevægelse, muskelkraft, kropsstilling, og det sker ved hjælp af...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når man læser din brevkasse får man indtryk af at mødre har lettere ved at betro sig til dig via brevkassen, samt at du ligesom kan noget i forhold til at "ramme" plet i forhold til, hvad det er folk har behov for.

For mit vedkommende har dine svar kunne give mig noget andet og mere værdifuldt i forhold til min rolle som mor som mine egne sundhedsplejersker (jeg har haft en 4 - 5 stykker) ikke har kunne give mig.

Tak fra en taknemmelig mor


Annonce