Brev:
Om at blive storebror, når man selv er meget lille
Kære Helen
Vi skal have en lillesøster om tre måneder, og jeg kunne godt tænke mig at høre din mening om, hvordan vi bedst griber det an i forhold til storebror, som til den tid kun er ca. 20 måneder.
Hvor meget forstår børn i den alder, og hvordan kan vi bedst forberede ham, hvis man da overhovedet kan det?
Pædagogerne i vuggestuen snakkede i starten af min graviditet meget om, at de mente, at han ubevidst kunne mærke, at der var forandringer undervejs, og reagerede på det (han havde en rigtig svær periode i vuggestuen, lige da vi kom hjem fra en lang ferie i september), og de foreslog, at vi prøvede at inddrage ham så meget som muligt ved f.eks. at lade ham smøre creme på maven, snakke med ham om det osv. Det prøvede vi, men oplevede at han slet ikke virkede interesseret, og eftersom graviditet nr. 2 fylder meget mindre i hverdagen, end graviditet nr. 1 gjorde, så er det egentlig ikke noget vi sådan har gået og tænkt så meget over indtil nu.
Vi peger ind i mellem på maven og fortæller, at der er en baby derinde, som på et tidspunkt kommer ud og skal bo sammen med os, opfordrer ham til at røre ved den, men jeg har ikke indtrykket af, at han på nogen måde forbinder det med en baby. I vuggestuen og i vores omgangskreds er han tydeligt meget mere interesseret i de ældre børn end de yngre.
Alle de bøger, jeg har fundet på nettet, anbefales først fra to-års alderen, men når vi skal til Danmark til jul, vil jeg nu alligevel tage en eller to med hjem, så vi kan bruge dem som godnatlæsning, som han er blevet meget glad for (læsning er måske så meget sagt, men vi sidder ...
... og kigger på billeder, bladrer, peger, læser lidt højt, synger og hygger inden sengetid), så det kan vi forhåbentlig udnytte på en eller anden måde. Har du andre forslag til tiden inden babys ankomst? Og noget særligt, vi skal være opmærksomme på, når hun er kommet til verden?
Det skal siges, at han stadig ikke siger så meget forståeligt – han pludrer løs og forklarer tydeligvis en masse, men forståelige ord er der 6 af på dansk (hej, mor, morgenmad, missekat, mam mam for mad og nej), 2-3 på hans andet modersmål (fars sprog) og det samme på det tredje sprog, som de taler i vuggestuen.
Jeg kan se, at der sker rigtig meget med den sproglige udvikling lige nu, og det virker som om, at der er en masse nye ord undervejs. Han forstår også mere og mere for hver uge, der går, så vi nu kan samarbejde om ting, altså han forstår f.eks. små ”ordrer” som ”kan du lægge den på plads, hent bogen, giv den til far, giv mor et kys” og svarer på spørgsmål som ”vil du have et glas vand, skal vi tage over til farfar, hvor er missekatten”, osv.
Men det er jo vildt svært at vurdere, hvor han er om tre måneder, og hvor meget han forstår til den tid – for en ting er at forstå det, han kender til, og som han oplever hver eneste dag – men en baby er vel et totalt abstrakt begreb, når man er så lille og ikke har oplevet andet end livet som en familie på 3?
Efterhånden som maven vokser, sniger tankerne om, hvordan vi gør familieforøgelsen til den bedst mulige oplevelse, ind på mig, så det ville være rigtig dejligt, hvis du vil dele dine tanker med mig.
På forhånd mange tak:-)
Mange hilsner
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
16. november 2024 | Udstyr | 14 mdr.
Jakke og flyverdragt i autostol?
Kære Helen Jeg har bare lige et kort spørgsmål, som jeg håber, at du kan...
18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.
Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?
Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...
13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.
Skoldkopper, bedsteforældre og smitte
Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...
16. august 2024 | Opdragelse | 16 mdr.
Kære Helen Tak for din brevkasse og tidligere svar:) Vores søn er nu...
12. august 2024 | Sovevaner | 19 mdr.
Kun far kan putte - og det tager +1 time.
Hej Helen Vi skriver til dig da vi har udfordringer med putning til nat. Vi...
Viden om børn:
Bæresele
En bæresele giver barn og forældre mulighed for at være tæt sammen, hvilket er ideelt især de første måneder, hvor barnet har brug for tæt kontakt og man også gerne vil have hænderne fri til at lave praktiske ting en gang imellem.
I starten bruges selen kun kortvarigt. Et barn har brug for afveksling, nogle gange vil det have ro og være i fred, andre gange har det behov for varme og nær kropskontakt.
Indtil barnet kan holde hovedet selv, er det vigtigt, at...
Kejsersnit (Sectio Caesarea)
Kejsersnit er for nogle kvinder den bedste og eneste måde at føde barn på og det kan foregå akut eller planlagt. De fleste kejsernit foretages efter råd fra læge, men nogle kvinder ønsker også at få foretaget kejsersnit, selvom der ikke er lægelige grunde til det.
Når du føder ved kejsersnit, vil du enten blive fuldt bedøvet eller blive bedøvet med en nål i ryggen og du vil derudover få lagt et kateter op i din blære. Din mave bliver desinficeret og dækket med et sterilt klæde....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.