Svar: Hvornår ud af babynest i sengen?
Hej med dig
Tak for dit fine spørgsmål :)
De fleste børn vil, når de er 4-5 måneder gamle begynde at have behov for lidt "bevægelsesfrihed". I den alder, vil de fleste børn begynde at trille omkring, og de vil derfor ofte begynde at protestere over at blive svøbt. Motorisk har de brug for at kunne dreje sig, skifte stilling og flytte på sig under søvn, og det forhindres de ofte i, hvis de puttes i lift eller i en Babynest.
Det lyder som om, at jeres dreng stadig nyder at blive puttet i sin babynest. Han forbinder den med at skulle sove, mærker siderne omkring sig, det er genkendeligt og trygt, og han falder på den måde fint i søvn. Det lyder dog også som om, at han de sidste uger er begyndt at bevæge sig mere omkring, og derfor skal du prøve at vurdere, hvordan han egentlig sover bedst. Hvis du fornemmer at hans lille rede begynder at irritere ham og forstyrre hans søvn, så er det vigtigt, at han kommer ud af den.
Du skal også holde øje med størrelsen - selvom den er blød og lidt mere eftergivelig end en lift, så vil han naturligt vokse ud af den. Han skal naturligvis føle sig tryg, når han skal sove, men han må ikke føle sig klemt. Så er det igen godt, at putte ham direkte i barnevogn eller tremmeseng. ...
...
Nogen vælger at bruge en sovepose, andre bruger en babydyne og måske et lille tæppe, nu hvor det er vinter. At han kommer ud af sin babynest betyder ikke, at han ikke stadig skal føle sig puttet:) Det lyder for mig som om, at I nok skal regne med, at det er slut med brug af babynest, og at han nu stille og roligt skal lære at blive puttet på en anden måde...

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er her en fordel, at det netop er koldt og vinter nu. Jeg tænker, at når du putter ham i barnevognen, så vil han stadig kunne føle sig omsluttet og puttet, netop fordi han har brug for en sovepose, måske en sovedragt/babyflyverdragt eller lignende - hvad løsning du nu vælger. Var det sommer, ville du ikke kunne putte ham helt på samme måde, som du har mulighed for nu, hvor det er koldt:)
I sengen skal han puttes med sin dyne osv. som han plejer, men ud af sin rede. Det er helt okay, hvis han her triller lidt omkring, forsøger at finde en stilling, som er rart for ham at ligge i. Du må gerne stå med hænderne på ham, så han mærker, at du er der, og så du hjælper ham til fysisk ro. og svøbet - hvis det er et babysvøb du mener, forsvinder også nu... i stedet puttes han med dynen godt omkring sig:)
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
Viden om børn:
Moderkagebiopsi, moderkageprøve
En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.
Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...
Fødsel
En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.
Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.