Annonce

Annonce

Svar: Lege med og beskæftigelse af baby


8. december 2015

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Tak for dit brev :) Dejligt at høre, at du kunne bruge mine sidste svar, og at du lader tiden arbejde lidt for jer:)

Jeg forstår godt dit spørgsmål, for det kan være en svær balance at finde - hvor meget kan din dreng ligge alene, og hvor meget skal han stimuleres og være sammen med dig... Der findes ikke en gylden regel, man kan desværre ikke sætter timer og minutter på. Men generelt vil jeg sige, at kontakt og samvær er meget vigtigt, faktisk helt essentielt for barnets udvikling.

Han har rigtig meget brug for at være tæt på dig. Han har brug for at mærke dig, være i din favn, og han kan ikke forvænnes med for meget kropskontakt. Når du har ham tæt ved dig, så vil du naturligt også lære ham bedre at kende, du vil fornemme hans signaler, hans behov, og du skal her pludre med ham, lege med ham osv. når han viser behov for dette, ligesom du så skal lægge ham til at sove, når han viser træthed.

Øjenkontakt, smil, mimik er utrolig vigtigt. Pludren, der udvikles til pludresamtaler og små ord er vigtigt. Når du rører ved ham, når jeres blikke mødes, når du pludrer med ham osv. så udvikler han sig, og relationen og båndet mellem jer dannes mere og mere. Med den alder han har nu, er han godt i gang med at udvikle selvfølelse - når du lytter til ham, reagerer på hans lyde, så vil han opleve, at hans egne signaler har betydning, at han kan gøre noget, der får dig til at reagere på ham.

Det er vigtigt, at du snakker med ham, sætter ord på ting i hverdagen eller fortæller ham, hvad du tror, han føler "nåå lille skat, er du bare så træt", "skal du have en ren ble?", "nu går vi to lige ind i stuen, jeg skal lige have dynen med", "skal vi lege lidt, har du lyst til det?" osv. ...


Annonce

... Når du på den måde går og småsnakker med ham i løbet af dagen, så lærer han sprog og føler sig naturligt forstået.

Og en gang imellem, så skal han også have lov til at ligge på legetæppet på gulvet, ligge under f.eks. et aktivitetsstativ med legetøj, som han kan kikke på, slå til. Han skal øve sig i at trille, bruge sig selv motorisk. Han skal ligge på maven, dreje om sin egen akse, løfte sig op i strakt arm, øve sig på at krybe og styrke sine muskler i ryg og nakke. Og her skal han netop være på gulvet og motorisk bruge sig selv. Du må rigtig gerne hjælpe ham, lave bevægelege med ham osv. men han må også gerne ligge for sig selv en gang imellem, imens du laver noget praktisk.

Det vil være rigtig godt, hvis han ligger i nærheden af dig, så du hele tiden kan se ham og også pludre lidt med ham fra afstand. Selvom du står og laver mad, så kan du en gang imellem lige gå hen til ham, pludre lidt med ham, vise ham, at du stadig er der, give ham en rangle, som han ikke selv kan få fat i osv. så han ikke på noget tidspunkt føler sig alene. Du er der, beroliger og betrygger. Han må ikke blive ked af det og må ikke ligge alene og græde i længere tid - hvis han bliver ked af det, skal du reagere på ham med det samme. Men hvis han ligger og pludrer for sig selv, hygger sig og har det dejligt med at ligge og tumle rundt - og du så kan udnytte tiden til at få gjort lidt rent eller få lavet mad, så er det naturligvis helt okay:)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du behøver heller ikke tage ham med ud på toilettet, men må gerne lade ham ligge i stuen:) Du skal blot sikre dig, at han ikke ligger på f.eks. sofaen, han må ikke kunne falde ned og slå sig...

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Prævention - efter fødsel

Man kan godt blive gravid kort tid efter en fødsel - også selv om man ammer. Har I lyst til at genoptage jeres sexliv, er det derfor en god idé at finde en brugbar præventionsform.

Så længe du ammer, bør du ikke tage p-piller eller mini-piller, fordi østrogen nedsætter mælkeproduktionen, og fordi man endnu ikke kender langtidsvirkningerne, når medicinen går i modermælken.

I stedet kan det være en god idé at bruge kondom, også fordi det beskytter dig mod infektion....

Læs mere i Babylex

Sushi til gravide og ammende

Gravide og ammende må meget gerne spise sushi, og det kan være en udmærket måde at få varieret sit indtag af fisk på. Der er dog lidt forholdsregler du skal tage.

Fødevarestyrelsen pålægger både forhandlere, sushi-restauranter og øvrige leverandører at dybfryse fisken før den sælges. Fisken skal være frosset ned til til -20 grader i 24 timer for at komme eventuelle parasitter i fiskekødet til livs.

Vælger du at lave sushi selv, skal fisken på samme måde fryses ned...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Allerførst vil jeg gerne sige dig tusind tak for dine hurtige og uddybende svar, og fordi du tog mine bekymringer alvorligt. Det var lige, hvad jeg havde brug for.

Mor til Agnethe 5 måneder


Annonce