Annonce

Annonce

Brev:

9 mdr. med meget dårlig søvnrytme


2. december 2015

Kategori:
Alder:
9 mdr.

9 mdr. med meget dårlig søvnrytme

Kære Helen.

Jeg skal prøve at være kortfattet og præcis, selvom det nok bliver mere end svært.

Vi har to dejlige drenge: Marcus på snart 4 år og Matti på 9 mdr. (050315).

Jeg skriver fordi vi har problemer med at få Matti til at sove, primært om aftnen. Han fester til kl. er 22-23 før han endelig finder hvile. Jeg ammer ham i søvn ca 19.15/19.30 – eller som det passer med hvornår han er stået op, hvis han har taget en sen eftermiddagslur. Det kan godt lykkes at få ham til at falde i søvn under amningen, liggende i mine arme. Eller evt. at far går og vugger ham efterfølgende (ofte skal vi igennem en del gråd), men han vågner igen efter kort tid. I værste fald efter 10 min. Og bedste efter 45-60 min. Og så er han vågen og ikke til at få til at sove.

Vi har ALDRIG en aften med ro til at få talt sammen eller frie hænder til at løse de opgaver der nu engang er med hus og to børn. Og vi har INGEN voksentid. Dertil kan vi jo se, at han er så træt, så træt og vi vil så gerne hjælpe ham til at finde hvile og ro – og søvn.

Vi har prøvet at putte ham i sin seng vågen, og som med Marcus da han var lille, gå ind og trøste og putte kort og sige "nu skal du sove" og gå igen. Han har ligget til stille "hvid støj" eller godnatvise der skulle være speciel god til urolige børn (og som Marcus elskede i flere år). Være tæt på og lade ham vide at alt er trygt og godt. Det eskalerer i løbet af 2 min. til vild gråd, sparken og fægten med armene og meget lyd og "flitsbue".

Jeg har prøvet at lægge mig ind i sengen og amme ham derinde og lægge ham ned i sin egen tremmeseng når han sover. Samme resultat – han vågner efter kort tid.

Hans søvnmønster er generelt meget ustruktureret. Nogle dage sover han fint og ca 1½-2 timer, andre dage kan han måske sove samme længde lur, men så har jeg været ude at rulle/vugge barnevognen ca hver 10-15.min. Han forstyrres i sin søvn og vågner ekstremt let. På en dårlig dag sover han 2 x 30 min.

Jeg har tænkt udvikling, drømme m.m og tænker at der helt sikkert er noget dér – men det her har faktisk været billedet siden han var spæd. Han ammes natten igennem – på "gode" nætter: ca 3 x og på "dårlige" ca 6-7 gange imellem 23.30-07. 
Vi har prøvet at tilbyde vand i stedet for og der får han et uoverkommeligt raserianfald, som ingen af os kan overskue og som vækker Marcus – og så er der to grædende børn. Og vi har prøvet en 3-dages periode (hvor hans seng stod i Marcus værelse) hvor det konsekvent var far der tog ham og trøstede, medmindre det var tid til at give en tår mælk. Det fungerede ikke. Han skreg og skreg og far kunne ikke altid få ro på ham og jeg måtte til sidst overtage – også fordi min mand arbejder og står op kl.5.

Da han var lige over 6 mdr. flyttede vi hans seng ind til storebror (vi har kun 2 værelser på 1.salen), men det fungerede ikke (ugen inden blev jeg indlagt 1 nat med ham pga. en slem ...


Annonce

... omgang falsk strubehoste). Vi løb til ham hver 10.min. og han blev mere og mere tryghedssøgende. Efter en snak med en af Marcus pædagoger besluttede jeg, at rykke tremmesengen tilbage i soveværelset, men han sov mere eller mindre hele natten i vores seng ved siden af mig. Jeg vurderede, at det var hans behov og imødekom det, for at sikre ham noget søvn idet han må være frygtelig træt og humøret bærer præg af det i perioder.

Nu er jeg ved at vende bøtten, så han kommer op i sengen og ammes, og tilbage og puttes i sin tremmeseng igen med det samme. Det går ok. De første nætter tog han 2 timer før han vågnede og græd og gerne ville ammes. I nat er han ammet 4 gange på 6 timer.

Jeg ved, at det ikke er godt! Og jeg ved at hans lille mave aldrig får ro. Han døjer noget med maven og har kortvarigt været på lactolose, men er stoppet med det. Prøver at "presse på" med masser af vand i dagtimerne, sveske, vindrue, øllebrød, rugbrød, grøntsager m.m. Han spiser ikke meget pt.

Han er udviklingsmæssigt og motorisk langt fremme. Har i 2 mdr. Mavet sig frem, ligger på alle 4 og rokker, har 8 tænder, mestrer pincetgreb sikkert og vil gerne selv spise. Kan selv sætte sig op fra liggende og sidder fint.

Jeg går hos en Kranio-Sakral terapeut med ham, primært for at prøve at afhjælpe forstoppelsen. Hun siger han er meget spændt i ryg, nakke og skuldre og han græder ofte lidt, når hun forsigtigt behandler omkring skuldre og brystryg.

Grundet hussalg/huskøb da han var spæd, var der desværre ikke den ro omkring ham og sovetider som vi ønskede. Vi er naturligvis klar over, at omvæltningen og uroen har påvirket ham. Vi har haft, og har, stort fokus på at hans søvn er "fredet" og aflyst/aflyser alt, hvis det griber ind i hans søvn. Simpelthen for at prøve at få ro og fast rutine.

Han sover ok i dagtimerne (måske med aktiv indsats fra mig med at vugge ham) men om aftnen er det umuligt. Vi ved simpelthen ikke hvordan vi skal gribe det an!

Jeg starter job i februar og Matti starter Vuggestue 4/1- måske noget løses der, men vi vil rigtig gerne have en plan for hvordan vi gør herhjemme og jeg trænger til lidt sammenhængende søvn.

Vi har prøvet at putte han i barnevognen og lade han sove dér. Og det fungerer – lige indtil den holder stille, så vågner han. Har båret han i Ergobaby bæresele og det kan fungere, men ikke ret længe og vågner op så snart jeg forsigtigt prøver at lægge ham.

Normal og ukompliceret fødsel. Fødte ambulant og tog hjem 5 timer efter fødslen. Amning kørte fra 1 forsøg og han suttede fint 1 time efter fødslen. Trods mange forsøg, har han aldrig ville tage en sut og ej heller flaske - heller ikke med modermælk (han vil slet ikke sutte). Dette betyder også, at jeg ikke har været meget væk fra ham og kun kortvarrigt er passet af mine forældre og sjældent.

Vi håber virkelig du har en god ide og kan hjælpe.

De bedste hilsner
Gitte

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kosttilskud - børn

Følgende kosttilskud anbefales til børn:

- D-vitamin tilskud gives til alle børn i alder 0-4 år. Der gives 10 mikrogram dagligt. Børn med mørk hud og/eller børn, som går klædt, så kroppen er tildækket om sommeren skal forsætte med D-vitamin gennem hele barndommen/livet.

- Calcium gives til børn, der har mælkeallergi eller til børn, hvor forældrene ikke ønsker at give deres barn mælkeprodukter. Der gives 500 mg dagligt fra 1 års alderen.

- Jerntilskud...

Læs mere i Babylex

Omega-3 til gravide

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse).

Derudover viser undersøgelser at Omega-3 har betydning for om graviditeten opnår normal længde og om barnet har en normal fødselsvægt.

Hvis du spiser 200-300 g. fisk om ugen, så er fedtsyrerne altid tilgængelige for dit...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dine svar, der altid er en STOR hjælp.

Tak fordi du er der, det er dejligt at kunne skrive til dig!

Fra Karina, mor til dreng på 5 mdr.


Annonce