Annonce

Annonce

Svar: Håndtering af meget tidlig opvågning


1. december 2015

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Mor

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres dag :)

Det er meget svært at ændre søvnrytme på så lille en dreng - ofte vil det ændre sig med tiden, fordi der sker så meget med ham både motorisk og mentalt, samtidig med at søvnen rent fysiologisk ændrer sig - og det hele spiller ind. Du risikerer at bruge en masse kræfter til ingen verdens nytte og derfor kan det lige nu være okay at se tiden lidt an.

Med hensyn til søvn efter kl 16, der "æder" af nattesøvnen, så gælder dette ikke for så lille en dreng, men først efter 12 måneders alderen. Det er helt naturligt at børn på jeres drengs alder sover en lur sidst på eftermiddagen. Mange børn vil i denne alder kunne nøjes med kun to lure dagligt og vil derfor ikke sove efter kl 16, men det afhænger meget af, hvor tidligt de står op og da jeres dreng har en tidlig søvnfase, står tidligt op og sover sine lure tidligt hele dagen, så vil han naturligt ofte have brug for en ekstra 3. lur.

Du kan gøre to ting - som du faktisk allerede er i gang med og også selv har overvejet:) Du kan gøre det, at du tidlig morgen, forsøger at få ham videre i søvnen ved at tage ham over til dig, give ham masser af nærhed, tæt fysisk kontakt, amme ham osv. og på den måde forsøge at lulle ham videre i søvnen. Du kan også gøre det, at du i en kortere periode vælger at stå op med ham, når han vågner tidlig morgen - og så arbejder på at afkorte denne periode, så han ikke er vågen i 1-1.5 time, men stille og roligt kommer ned på blot at vågne op og derefter kunne sove videre.

Det vil også være rigtig godt, hvis du kunne forsøge at putte ham en lille smule senere dag for dag. Især hvis det samtidig lykkes, at han f.eks. kun er vågen fra 04-04.30 og derefter sover til klokken er 6-6.30 - så kunne du arbejde på, at han ...


Annonce

... ikke puttes allerede kl 07.45, men i stedet kl 08.00, 08.15, 08.30, 08.45... Jo senere første lur ligger, jo senere vil næste lur ofte også ligge og på den måde vil puttetidspunktet om aftenen også kunne flytte sig, så han går senere i seng - og dermed begynder at stå lidt senere op. Det er altså hele dagens rytme, som du skal forsøge at ændre på.

Du fortæller, at han er begyndt at sove sin længste lur om formiddagen - og det kan du faktisk også begynde at udnytte. Jo længere denne lur er, jo senere vil han naturligt også behøve sin middagslur - og det kan også være en måde at få flyttet hans rytme på.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du kan med fordel i en periode prøve at lægge et bad ind om formiddagen, før middagsluren, så hans vågen periode gøres længere på den måde og så han samtidig stimuleres rigtig godt både motorisk og mentalt. Det kan også være med til at gøre, at hans middagslur kommer til at ligge senere. Måske vil han have behov for en 3. lur derefter, hvilket også er helt okay, hvis det så betyder, at han går senere i seng og dermed sover længere om morgenen....

Du har naturligvis ret i, at hvis han sover meget om dagen, så vil nattesøvnen naturligt være kortere - og omvendt. Han har brug for 14-15 timers søvn i døgnet og sover han 5 timer om dagen, skal du regne med godt 9-10 timers nattesøvn. Det lyder derfor ikke helt forkert, hvis han sover fra kl 19 til 04.30.. og her virker til at være frisk og udhvilet. Derfor kan der være noget fornuftigt i at du forsøger at tage udgangspunkt i den længere formiddagslur, forsøger at putte ham til en senere middagslur og på den måde få flyttet hans puttetidspunkt om aftenen til senere, i håb om at han så kan sove lidt længere om morgenen...

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Svangerskabsforgiftning

Svangerskabsforgiftning kaldes også for Preeklampsi og eklampsi. Man ved ikke præcist, hvorfor svangerskabsforgiftning opstår.

Sygdommen medfører at væskemængden i kroppen forøges, at der udskilles protein med urinen og at blodtrykket stiger. Det kan være lette symptomer, som opdages ved en rutinekontrol hos egen læge eller ved jordemoder, men der kan også være svære tilfælde, hvor kvinden oplever hovedpine, flimren for øjnene, overfølsomhed for lys, kvalme, opkastninger og...

Læs mere i Babylex

Bæresele

En bæresele giver barn og forældre mulighed for at være tæt sammen, hvilket er ideelt især de første måneder, hvor barnet har brug for tæt kontakt og man også gerne vil have hænderne fri til at lave praktiske ting en gang imellem.

I starten bruges selen kun kortvarigt. Et barn har brug for afveksling, nogle gange vil det have ro og være i fred, andre gange har det behov for varme og nær kropskontakt.

Indtil barnet kan holde hovedet selv, er det vigtigt, at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil lige sige mange tak for dit gode og præcise svar på mit spørgsmål om "Afbrudt søvn efter dagplejestart". Jeg fik lige præcis den vejledning, jeg manglede. Så tusind tak og fortsat god dag.

Kærlig hilsen
Victors stolte mor.


Annonce