Svar: Trælse nætter
Kære Liv
Tak for dit brev og alle dine tanker :) Jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig...
Der er ingen tvivl om, at jeres drengs alder spiller ind på søvnen lige nu. Han er i separationsfasen og dermed øver han sig i at være fysisk på afstand af dig. Samtidig med dette er han nu begyndt i dagpleje og det påvirker han naturligt. Det er svært at være adskilt fra dig, han er så lille, at han ikke forstår, hvor du går hen og han kan heller ikke forholde sig til tid, så han ved ikke, om du kommer igen om 3 minutter eller om 3 timer, når du går.
Det er derfor helt naturligt, at han søger ekstra fysisk kontakt, når I er sammen. Det er helt naturligt at han har ekstra meget behov for at være i din favn og at han om natten vågner og søger dig. Alt hvad han oplever om dagen skal bearbejdes om natten og han drømmer derfor ekstra meget lige nu. Det gør også, at han kan sove ekstra uroligt, drømmer mere og i det hele taget sover mere uroligt.
Rent motorisk er han sandsynligvis også godt i gang - kryber, kravler, rejser sig ved tingene, øver sig i at stå selv, måske gå selv ved møblerne - han øver sig motorisk om dagen, men også om natten. Derfor får han let lagt sig i stillinger, som han ikke mestrer at komme væk fra og her har han brug for din hjælp til at blive lagt ned igen, få dynen på, som han har sparket af osv. Han har brug for din hjælp til stillingskift og finde fysisk ro. De trælse nætter hænger derfor sammen med hans alder og den udvikling, som han går igennem lige nu.
Det er rigtig fint og godt, at du hjælper ham ved at vise ham, at du er der, trøster, beroliger, giver ham masser af nærhed osv. Det er også vigtigt, at du er opmærksom på, at han ikke bør falde i søvn med flasken i munden - og ikke bør falde i søvn i din favn. Hvis han falder i søvn i dine arme og flyttes sovende til sin seng, så vil han naturligt blive urolig, når han så vågner op og oplever, at han ligger et andet sted. Så vil han få svært ved at sove videre og vågne mere og mere op og vil også blive ked af det - indtil han kommer tilbage i din favn, fordi han forbinder din favn med stedet, hvor han skal sove.
Derfor vil det være ...
... godt, hvis du kan flytte ham fra din favn og over i sengen før han sover helt - og da du giver flaske kan du faktisk udnytte dette og give ham flasken i sengen, så han ikke oplever skiftet fra din favn og ned i sengen. Det er dog her vigtigt, at han stadig slipper flasken før han falder i søvn, så han ikke er afhængig af flasken i munden for at overgive sig til søvnen. Sørg for at elevere hans hovedgærde, så han ikke ligger helt fladt, læg evt. en lille pude, et sammenrullet håndklæde eller lignende ind under madrassen i hovedenden, så hele madrassen løftes lidt op. Prøv at nå dertil, hvor han får flaske, slipper den, smiler til dig og triller om på siden og sover .
Sen aften, når han vågner og smågræder omkring kl 23, kan du med fordel tilbyde ham en flaske mere. Han må meget gerne få flasken her og det er tænkeligt, at du så måske kan undgå opvågningen kl 01... Det er et forsøg værd.
Du må også meget gerne med den alder han har nu, introducere en godnatgrød, som en fast del af putteritualet. Det kan være med til at sikre lidt ekstra mæthed før natten og kan også være med til at gøre, at han falder lettere i søvn og også sover mere sammenhængende. En grød kan med fordel serveres efter badet, så den er adskilt fra aftensmaden. Det vil sige, at I kunne have en aftenrutine, der så således ud:
17.30: Aftensmad
18-18.30 Bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme og hvad han nu har behov for.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Godnatgrød tilbydes ca 18.45,får herefter børstet tænder.
Flaske og puttes til natten ca kl 19
Sen aften 23: Flaske (eller hvornår han nu vågner op og virker til at have behov for den)
Da han har ekstra meget behov for nærheden lige i øjeblikket, så kan du også vælge at lægge dig med ham - det kan være fint at gøre i stedet for at du skal gå rundt med ham i dine arme om natten. Når du ligger med ham, så hjælper du ham til at sove, hvor han stadig lærer at ligge ned og hvor han lærer at sove uden at skulle være i bevægelse. Og han får stadig din nærhed og tætte kontakt - samtidig med, at du også får mulighed for selv at få sovet lidt:)
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Steriltvandspapler
Steriltvandspapler bruges som smertestillende til fødende kvinder. Det er små indsprøjtninger af helt rent vand, som man lægger ind under huden i lænden.
Det svier, når de lægges ind og der lægges i alt 4 små steriltvandspapler ind. Når de først er lagt, oplever de fleste at de har god smertelindring. Virkningen kommer af, at stikkene afleder smerteimpulser, som netop er høje i lænden, når man har veer.
Appetit
Børns appetit varierer meget. Nogle gange spiser barnet meget i løbet af en dag og andre gange betydeligt mindre.
Det er helt i orden, så længe barnet trives, er aktivt og hverken bliver for tyk eller tynd. Og som udgangspunkt må du tro på at dit barn har en naturlig evne til at spise, når de tilbydes mad og til at sige fra, hvis det ikke har behov for mere.
Når man ammer ved man aldrig hvor meget barnet egentlig får og her må man tro på at hvis der kommer noget ud...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".
Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.
Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.
Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.
Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)
Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)
God sommer