Annonce

Annonce

Svar: Fortsat problemer med nattesøvnen


27. november 2015

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Morten og Nanna

Tak for jeres brev og meget konkrete spørgsmål, som jeg naturligvis meget gerne vil svare på:)

Jeres dreng er nu i separationsfasen. Det betyder, at han lige nu øver sig i at separere sig, adskille sig fra jer. Han øver sig motorisk, kravler og kryber længere væk, bevæger sig ud i verden på egen hånd - og for at kunne gøre det, for at kunne separere sig, er han også nødt til at føle sig ekstra knyttet til. Det betyder, at han på den ene side lige nu vil skubbe jer væk, vil op i favn, men ned igen - og på den anden side, vil have ekstra meget brug for jer, brug for tæt fysisk kontakt. I vil opleve, at han f.eks. kan græde, når I går fra ham - det kan være, hvis I går på toilettet eller går ud i køkkenet og lader ham være alene i stuen.

Han er stadig så lille, at han ikke forstår, hvor I er, når han ikke kan se jer. Han ved ikke, hvor I går hen og forstår ikke, at I kan være lige på den anden side af væggen. Når han ikke kan se jer, så føler han sig forladt og alene. Han kan heller ikke forholde sig til tid, ved ikke hvad klokken er - derfor forstår han ikke, om I er væk i 3 minutter eller i 3 timer, hvis I går og han ikke kan se jer - og derfor kan han også blive rigtigt ked af det, hvis han tror, at I forsvinder.

Separationsfasen er en periode - det mærkes ofte især i 8-10 måneders alderen, sammenhængende med at han begynder at kravle, rejse sig ved tingene og bevæge sig mere rundt på egen hånd. Så kommer ofte en lidt roligere periode - og så kommer det igen, når han begynder at gå rundt og tager de første selvstændige skridt ud i verden på egen hånd:)

En del af den natteuro og den søgning mod brystet og mors favn, som I mærker i øjeblikket hænger derfor sammen med hans alder og den udvikling, som han går igennem.

Det er naturligvis vigtigt, at I giver ham trygheden og viser ham, at I er der, at I ikke er forsvundet. Det vil være rigtig godt, at I om dagen prøver at tale til ham, når I går ind i et andet rum, så han kan hører, at I er der, kikker frem gennem døren osv. så han kan se jer:) I må gerne opfordre ham til at komme ud til jer, søge jer. I skal naturligvis også tage ham med, lade ham lege på gulvet eller sidde i den høje stol i nærheden af jer, så han hele tiden kan se jer og fornemme, at I ikke forsvinder.

Det er også naturligt, at han i denne periode kan søge brystet lidt ekstra, fordi det er det mest trygge han kender. Det er dog vigtigt, at I her forsøger at holde antallet af amninger nede og ikke får øget amningerne. Det vil normalt være passende med 3 amninger i 9 måneders alderen og der skrues ned til 2 amninger i døgnet, når han bliver 10 måneder. Da han snart skal passes i dagtimerne, vil det være rigtig fint, at han før middagsluren tilbydes lidt mme af en kop og så ammes f.eks. aften og sen aften eller aften og en gang i løbet af natten.

Det er en forudsætning for at kunne undvære mælk om natten, at han tilbydes nok mad og væske om dagen og i løbet af aftenen. Det vil være rigtig godt, at I tilbyder mange små måltider hele dagen igennem og jeg vil også anbefale jer, at I nu indfører et bad om aftenen og lader badet efterfølge af en godnatgrød. Grøden skal være en del af hans putteritual. Den vil være med til at sikre, at han ikke går sulten i seng.

En plan for dagen kunne se således ud:

Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos, vand af kop.

Puttes til formiddagslur som nu ca. 9.30

Frokost 11.30: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med kogte grøntsager i stykker, godt kogte pastaskruer osv. Og får også stadig grøntsagsmos. Det kan være hjemmelavet eller mos fra glas. Vand af kop.

Tilbydes en banan og en kop mme - kan evt. lunes. Og puttes herefter til middagslur ca kl 14 (det kan som I selv skriver, variere lidt fra dag til dag og nogle dage har han måske stadig behov for tre ...


Annonce

... lure)

Eftermiddag 16: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt. evt. en portion frugtgrød med mme, vand af kop.

Aften 18: Almindelige børnevenlige retter f.eks. pasta med kødsovs, boller i karry, frikadeller (kød eller fiskedeller), laks fra ovnen, lasagne osv. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt i håndklædet, smøres med creme osv. og gøres klar til natten.

Tilbydes godnatgrød. Det kan være en havregrød, mysligrød, flerkornsgrød, vand eller mme af kop.

Ammes og puttes til natten ca kl 20

Sen aften 24: Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster og sover herefter uden mælk til næste morgen, hvor dagen så starter med grød. Hvis han sover på dette tidspunkt, kan du også amme ham, når han vågner af sig selv en gang i løbet af natten, hvorefter han så kan sove videre.

Det er rigtig godt, at han ikke længere falder i søvn med brystet i munden, så han ikke har denne afhængighed. I skal dog være opmærksomme på, om I er begyndt at give ham f.eks. sut i munden hver gang han vågner - han kan blive uhensigtsmæssigt afhængig af sutten ligesom af brystet. I har tidligere fortalt, at han ikke brugte sut, og det er fint, hvis han ikke er begyndt på dette..:)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er naturligt, at han om natten får sig lagt i stillinger, som han ikke selv mestrer at komme væk fra. og her har han brug for jeres hjælp til at blive lagt ned igen. Han skal måske lægges om på den anden side, eller hjælpes ned at ligge fordi han ligger i kravlestilling. Måske har han bevæget sig ned i enden af sengen og skal flyttes ind midt på madrassen, måske har han sparket dynen af og har brug for at få den på igen... Og I må lige nu hjælpe ham med at blive lagt rigtigt igen, berolige med jeres hænder, stemme, kærtegn og hjælpe ham videre i søvnen - men uden at I tager ham for meget op, giver bryst, sut eller andet.

I skal også være opmærksomme på, om han vågner fordi han har ondt i ørerne - mange børn har øreproblemer og det kan godt give opvågninger med gråd flere gange om natten...

Det er naturligt at det tager længere tid for mor at trøste - du dufter af mælk og det kan godt forvirre ham, så han bliver i tvivl om, hvorvidt han skal die eller sove.. Far dufter ikke af mælk, så det er lettere at falde til ro, når far putter:)

Så for at vende tilbage til jeres spørgsmål - så vågner jeres dreng sandsynligvis meget i øjeblikket på grund af den alder han har, og den store udvikling han går igennem.

Trygheden skal I give ham med fysisk kontakt og nærhed og ved gennem dagen at vise ham, at I er der, at I ikke forsvinder - også selvom han ikke kan se jer:) Når I beroliger ham om natten, så gør det med så lidt aktivitet fra jeres side som muligt, brug jeres hænder, kærtegn ham, hjælp ham med stillingsskift osv.

Han skal stadig ammes før luren om aftenen, men ikke falde helt i søvn med brystet - han kan også blive ammet sen aften eller en gang i løbet af natten, om dagen vil jeg foreslå jer, at I nu erstatter med en banan og en kop mme. Det kan også gives af den, som skal passe ham, når mor starter på arbejde.

Hans seng kan være i jeres værelse eller på eget værelse - hvad I synes fungerer bedst. Selvom han motorisk er meget aktiv, så kan det være en idé at koble hans seng til jeres seng - fordi I så kan ligge ved siden af ham, hjælpe ham til fysisk ro, imens han lærer at ligge i egen seng og uden at I behøver stå op, skal have ham op i armene, vugge ham eller lignende.

Nogle gange kan det også være en løsning, at mor sover i et andet værelse og far så sover sammen med jeres dreng i dobbeltsengen. Far kan give nærhed, tæt fysisk kontakt osv. og dufter som sagt ikke af mælk - og når jeres dreng kan falde til ro og sove med fars nærhed, så kan han måske bedre gøre det i egen seng, hvor han så trøstes og beroliges, som han er blevet af far og mor flytter tilbage til dobbeltsengen...

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke med ham fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Negle

Spædbarnets negle er meget bløde og i starten vil du fint kunne nulre neglene af.

Når neglene bliver hårde og adskiller sig fra blommen, så kan du begynde at klippe dem med en saks. Det er her vigtigt at du klipper neglene lige over.

Du kan evt. bruge en lille fil til at afrunde hjørnerne på neglene, så barnet ikke kan rive sig.

Læs mere i Babylex

Moderkagebiopsi, moderkageprøve

En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.

Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Selvom jeg kun har sendt dig to spørgsmål, så kan jeg allerede mærke glæden og roen ved at jeg kan skrive til dig.

Tusind tak!
Hilsen mor til dreng på 7 måneder


Annonce