Svar: Vægt hos pige på 2.5 år.
Hej med dig
Tak for dit brev og velkommen til :)
Jeres datter ligger umiddelbart højt på kurven - hun er en stor pige i forhold til sin alder, og det er sandsynligvis derfor, at jeres læge har reageret.
Jeg er helt enig med jer i, at det er synd at fjerne mellemmåltiderne fra jeres datter. Hun skal naturligvis have lov til at få et lille sundt måltid, så hendes energibehov bliver dækket. Samtidig er det synd for hende, hvis hun skal sidde og se på, at de andre børn spiser - og hun så ikke selv må få noget.
Du skriver, at I spiser sundt, og at hun ikke får slik eller lignende. Det lyder som om, at I er meget opmærksomme på hendes kost. Det lyder også som om, at hun bruger sig selv rigtig meget motorisk, hun løber, cykler, går til gymnastik osv. og er jo en lille pige på kun 2.5 år - der er gang i den:)
Jeg synes faktisk, at I bør få en henvisning til en diætist. Hvis jeres læge er bekymret for jeres datters vægt og mener, at hun er så overvægtig, at hun skal sættes ned i madindtag, så burde lægen kunne henvise til en diætist. Jeg tænker, at selvom I måske spiser sundt, så kunne en diætist måske vejlede jer i, hvordan maden måske kunne sammensættes ...
... mere hensigtsmæssigt, eller I kunne få en konkret madplan, som I kunne følge, så jeres datter får det hun skal have og ikke går rundt og føler sig sulten...
Sundhedsstyrelsen har i september 2015 udgivet en ny vejledning til læger og sundhedsplejersker om monitorering af børns vækst 0-5 år. Her er der blandt andet fokus på opsporing af overvægt hos mindre børn, og det anbefales, at man fra 2 års alderen går ud fra "BMI-for-alder-kurver". Jeres datter har en høj BMI. I skriver, at hun måler 94 cm og vejer 19 kg og er 2.5 år - jeg har lavet en BMI-måling på sundhedsstyrelsens hjemmeside enletterebarndom.dk - her måles hendes BMI til 21.5. De skriver blandt andet, at en 2.5-årig pige med et BMI-tal på over 19,57 er svært overvægtig. Der står også, at en 2.5 årige pige på 94 cm ikke bør veje mere end 15,7 kg for at være normalvægtig.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Jeg kan godt forstå, at I synes, det er svært - for hvad er det lige, at I skal lave om, gøre anderledes? Derfor synes jeg, at det vil være helt relevant, at I taler med en diætist.
Jeg vil sende sundhedsstyrelsens vejledning i en separat email, så kan I se, hvad de skriver :)
Håber I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Allergidisponerede børn
Når man taler om allergidisponerede børn skelner man imellem dobbelt forældre disposition og svær enkeltdisposition.
Dobbelt forældredisposition er når begge forældre har/har haft flerårig, svær lægediagnosticeret behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit, børneeksem eller sikker fødevareallergi).
Svær enkeltdisposition er når en af forældrene og/eller søskende har/har haft flerårig svær lægediagnosticeret, behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit,...
Nakkefoldsscanning
En nakkefoldsscanning foretages i 11.-13. graviditetsuge, og her kigger man via et ultralydsapparat, som køres rundt på den gravides mave, på barnet inde i livmoderen.
Denne scanning kaldes også 1. trimester-scanning, og man ser efter:
- om der er liv
- om der er mere end ét foster
- hvor langt du er henne - man fastsætter datoen for forventet fødsel.
Hvis du ønsker at vide, om dit barn kan have en kromosomafvigelse som f.eks. Downs Syndrom, så...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.