Annonce

Annonce

Svar: Over 3,5 år - at smide bleen


24. november 2015

Kategori:
Alder:
3 år, 7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære Eva

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres storebror - og alle dine tanker :)

At blive renlig er afhængigt af, at man både er fysiologisk og mentalt parat. Fysiologisk skal jeres dreng kunne fornemme tissetrang og kunne holde sig til han når toilettet. Han skal også kunne holde sig tør i mindst 3 timer. Og mentalt, så skal han have lyst og turde smide bleen. Allerbedst er det, hvis han selv kommer og siger, at han gerne vil prøve at gå uden ble.

Som jeg læser dit brev, så har han ikke på noget tidspunkt ytret ønske om, at han gerne ville prøve toilet eller potte. Den beslutning har I taget og i begyndelsen er det gået fint nok, men stille og roligt er han blevet mere og mere imod og han har måske følt sig lidt presset....

Samtidig er han jo blevet storebror og har måske haft lidt svært ved et krav om renlighed - fordi han måske har haft brug for også at føle sig lidt lille...

Fysiologisk lyder det dog som om, at han rent faktisk er parat. Det lyder som om, at han godt kan holde sig og de gange, hvor han er kommet på toilettet, er der også kommet noget. Så han kan umiddelbart godt holde sig. Spørgsmålet er, om det lykkes fordi han mærker tissetrang eller om det er fordi I har været gode til at få ham tilstrækkeligt hyppigt ud på toilettet. Uanset hvad, så er det dog rigtig godt, hvis han oplever at toilettet ikke er farligt og at det er okay at tisse der.

Det første skridt må være, at I nu sætter jer ned og taler med ham om, at det vil være rigtig godt, hvis han tisser på toilettet. I skal forklare ham, at I naturligvis vil hjælpe ham, at I tror på, at han kan klare det, at I støtter ham og at det er helt okay, hvis det nogle gange ikke lykkes, men at I vil gøre alt hvad I kan for, at han nu finder ud af det. I kan også forklare ham, at han har en "drilleblære", en lille pose med tis, som nogle gange tisser, når den ikke skal og andre gange ikke vil tisse, når den skal - den er ret fjollet! Og I skal sammen hjælpe ...


Annonce

... den til at finde ud af det.

Når I taler om drilleblæren, så er det ikke ham, der gør noget forkert eller ham, der ikke kan finde ud af det - det er drilleblærens skyld og sammen vil I lære den hvordan.

Du fortæller, at han under ingen omstændigheder har lyst til at prøve at gå uden ble - og det er helt okay. Faktisk vil jeg netop anbefale, at I ikke fjerner bleen, men at I begynder at bruge buksebleer, som kan trækkes op og ned som et par underbukser. Og så skal han have faste toilettider. Det kan være det første, når han står op om morgenen og det sidste før han skal i seng - udnyt f.eks. aftenbadet, hvor han alligevel skal have tøjet af. Der ligger også et fast toiletbesøg før han f.eks. løber ud for at lege og før I kører op for at handle eller lignende.

Det er vigtigt, at I ikke spørger ham "skal du tisse?", for så svarer han naturligt nej. I skal i stedet tage ham i hånden, følge ham ud på toilettet, og så prøver han at tisse. Kommer der noget, så roses han for det. Kommer der ikke noget, så roses han for at forsøge. Er bleen tør, så roses han for det, så kan den bruges igen. Er bleen våd, så var det jo godt, han havde den på, og så prøver I at nå det næste gang. Så uanset hvad der sker, så er resultatet helt okay.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Først når han har haft en tør ble mange gange, flere dage, uger i træk, så tager I bleen af ham - så han hele tiden har den sikkerhed og kan føle sig helt tryg.

Det lyder rigtig fint, at I vil forsøge at bruge juleferien til projektet - årstiden taler dog imod at træne renlighed. Det er bestemt ikke let at nå toilettet, hvis man har flyverdragt på. Fra han mærker, at han skal tisse og til han rent faktisk tisser, går der meget kort tid - og det er alt andet lige lettere at nå toilettet i tide om sommeren, hvor man har meget mindre tøj på... Så I må se, hvordan det går og hvad der kan lade sig gøre hos jer.

Håber du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat!

Rigtig god weekend:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Nervøs for potte

Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Klumpfod (varusfod)

I Danmark fødes ca. 1 ud af 1000 børn med klumpfod. Det svarer til ca. 60 børn årligt i Danmark. Hos ca. halvdelen er der klumpfod på begge fødder.

Klumpfod kaldes også varusfod eller talipes equinovarus. Det er en fejlstilling i en eller begge fødder. Når barnet bliver født, ser foden normal ud, men den kan ikke rettes til normal stilling. Når man ser på foden, vil hælen dreje indad, forfoden pege ind mod midten, og samtidig vil mellemfoden (svangen) være løftet. Foden...

Læs mere i Babylex

Sikkerhed i hjemmet

Det er i hjemmet, at de fleste ulykker sker, og når dit barn begynder at kravle, rejse sig og bevæge sig rundt i hjemmet, så er det vigtigt at du sikrer dig, at jeres hjem er et trygt sted at færdes.

Dit barn skal have lov til at undersøge og opleve verden omkring sig. Derfor skal du sikre at dit barn kan gøre dette.

Alle rum kan være farlige og kan kræve et ekstra sikkerhedstjek - især skal du være opmærksom på køkkenet, badeværelset og stuen.

Gå...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for en MEGET god brevkasse, hvad skulle jeg dog gøre uden den.

Mor til dreng knap 6 uger


Annonce