Svar: Søvnmønster - desperate efter mere søvn
Kære Sabrina
Tak for dit brev :) og velkommen til - dejligt at høre, at I har fulgt med på sidelinjen og nu selv har fået lyst til at skrive til mig - jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig, og så må du selv vælge til og fra, hvad du tænker, du kan bruge:)
Du fortæller, at jeres dreng kun får flaske inden puttetid om aftenen - det vil sige, at han om dagen kan puttes til lur uden at få flaske først - hvordan falder han i søvn om dagen? Det vil være rigtig godt, hvis I om aftenen kan forsøge at indføre samme rutine, så han ikke falder i søvn med sin flaske. Hvis han er afhængig af flasken for at sove, så kan I risikere at han vågner op og søger flasken igen og igen i løbet af aftenen og natten.
Det handler alt sammen om søvnassociationer, de rutiner og ritualer vi har i forbindelse med at falde i søvn. Vi vågner alle sammen mellem 10-20 gange hver nat. Her registrerer vi at alt er, som da vi faldt i søvn. Hvis det er det, så sover vi trygt videre, men hvis det ikke er det, så kan vi naturligt ikke sove.
Hvis jeres dreng falder i søvn med sin flaske i munden om aftenen, vil han derfor søge den igen og igen, når han har sine små opvågninger. Det samme, hvis han f.eks. falder i søvn i jeres favn. Så vil han vågne op, registrerer at han ikke længere ligger i jeres arme og vil naturligt ikke kunne komme videre i søvnen, før I tager ham op, vugger ham osv. som I har gjort, da han skulle sove. I skal derfor være opmærksomme på, hvordan han falder i søvn og det kan være nødvendigt at arbejde på, at han lærer at falde i søvn i sin seng, så han forbinder sin seng med stedet, hvor han skal sove - og at han er i stand til at overgive sig til søvnen, uden at han har flaske i munden.
Bruger han sut? Du fortæller, at han altid har sovet dårligt om natten, det er ikke noget nyt. Her skal I være opmærksomme på, om I har vænnet ham til at sove med sut i munden hele natten. Det er naturligt, at han har brug for en sut, når han skal overgive sig til søvnen, men når han sover, så vil han naturligt tabe sutten og nogle gange, så får man skabt det jeg kalder for vanebetinget afbrudt søvn. Det vil sige, at han har lært at han ikke kan sove uden sutten i munden og hver gang han så taber den, registrerer at den mangler, så vågner han, græder/klynker og I kommer så og giver ham den i munden. Det giver afbrudt søvn for både ham og jer...
Med den alder han har nu, kan han godt lære ...
... at finde sin sut selv. Han skal først lære det om dagen, selv tage den, vende den rigtigt og komme den i munden. Når han kan om dagen, så kan han hjælpes til dette om natten. I kan give ham lidt ekstra sutter i sengen, evt. koble sutten på en klud, hjælpe ham med at lede efter sutten og han kommer den så selv i munden. Allerbedst er det dog, hvis han helt kan undvære den om natten.
Så kan det også være en overvejelse værd, om han har ondt. Det kunne være smerter fra ørerne fordi det typisk viser sig, når barnet har sovet et par timer. Han bliver putter, falder i søvn og efter et par timer, så er trykket i ørerne så stort, at han får ondt. Så kommer han op på højkant, trykket i øret falder, smerten mindskes, han puttes, sover igen måske en time, så stiger trykket igen, han får atter ondt og vågner. Har han problemer med ørerne, så skal dette naturligvis behandles. Du nævner, at I har været ved ørelæge - men øreproblemer kan opstå hurtigt og har han f.eks. været forkølet, kan det godt give problemer.
Nogle børn sover også afbrudt, fordi de f.eks. lider af astmatisk bronkitis og hoster rigtig meget hele natten. Det skal selvfølgelig også behandles, hvis det er tilfældet hos jer.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og så er der jo det med dagsrytmen og maden, som du også selv nævner. Du skal naturligvis sikre dig, at han spiser og drikker tilstrækkeligt hele dagen igennem, så han ikke behøver søge det om natten. Det lyder som om, at han om aftenen når at indtage en del mælk - han får sin aftenflaske og derudover drikker han så nogle gange 1-3 flasker - det fylder en del i maven og derfor skal I forsøge at fylde lidt ekstra væske på ham hele dagen igennem, så han med sikkerhed ikke søger flasken fordi han reelt er tørstig.
Godnatgrøden er en god idé, fordi den er med til at sikre, at han ikke vågner på grund af sult. Det bør være en grovere grød, gerne en havregrød, flerkornsgrød eller mysligrød. Det giver en god mæthed og en god ro i maven. Det kan være med til at nedsætte mælkebehovet om aftenen...
Og så vil det være rigtig godt, at I skære ned i mængden af de flasker, som I tilbyder ham - meget gerne når dertil, hvor han måske bare får en slurk mælk af en kop og således ikke fyldes med mælk/væske - men lærer at sove uden. Samtidig med at hans indtag om dagen jo så skal sættes lidt op og godnatgrøden være et fast ritual...
Jeg håber, I kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Barneseng
Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.
Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.
Den...
Modermælkserstatning
Modermælkserstatning gives til børn, der ikke ammes eller tilbydes udmalket modermælk - og modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Modermælkserstatning er sammensat, så det ligner modermælken mest muligt, og børn udvikler sig og trives rigtig godt på modermælkserstatning.
Modermælkserstatninger har et højere indhold af protein, mineraler og vitaminer, end man ser i modermælk. Det skyldes, at barnet ikke kan optage næringstofferne helt på samme måde. Modermælkserstatning...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen!
Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!
Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".
Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.
Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.
Venlig hilsen
Helt Utrolig Lettet