Annonce

Annonce

Svar: Vågner 1-3 gange om natten - 12 mdr.


20. november 2015

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Maries mor

Tak for dit brev :)

Jeg kan godt forstå, at du synes det er hårdt, at blive vækket flere gange om natten og også at stå op kl 05... Jeg tænker dog, at der hos jer er tale om en periode, og at det skyldes jeres datters alder, den store udvikling, som hun lige nu lægger for dagen og så det faktum, at hun er begyndt i dagpleje.

Det er naturligt svært at være adskilt fra jer om dagen. Hun er stadig så lille, at hun ikke forstår, hvor I er, når hun ikke kan se jer. Hun forstår ikke, hvor I går hen, når I går. Hun kan heller ikke forholde sig til tid og ved derfor ikke, om I er væk i 5 minutter eller i 5 timer. Dette gør naturligt, at hun hjemme kan være ekstra tryghedssøgende, hun kan søge ekstra fysisk kontakt, - og det kan ofte vise sig aften og nat. At hun f.eks. vågner, har brug for at mærke jer, mærke jeres nærhed og fornemme jer helt tæt på, så hun på den måde bliver bekræftet i, at I ikke er forsvundet.

Samtidig giver den ekstra nærhed og tætte fysiske kontakt også en optankning af mor og far, jeg plejer at sige at hendes "mor-depot" bliver fyldt ekstra op, så hun har noget at tære af, når I er adskilt om dagen.

Samtidig sker der også meget med hende motorisk. Hun bevæger sig mere og mere rundt nu, kravler, rejser sig ved tingene, undersøger verden på en ny måde - og det er naturligt svært for hende at finde fysisk ro, når hun skal sove. Om natten får hun sig let lagt i stillinger, som hun ikke mestrer at komme væk fra, hun får sparket dynen af osv. og hun har derfor brug for din hjælp til at blive lagt ned igen, føle sig puttet og med dine hænders ro selv finde ro og komme videre i søvnen.

Og så drømmer hun også rigtig meget. Alt hvad hun oplever om dagen skal ...


Annonce

... bearbejdes, når hun sover. Derfor vil hun lige nu naturligt kunne have svært ved at koble fra og overgive sig til søvnen (dejligt at I ikke har dette problem:)), og hun vil have svært ved at sove sammenhængende om natten, fordi hun bliver vækket af drømmeaktivitet. Hun kan vågne og græde, hun kan også ligge og kaste hovedet fra side til side, sparke osv. om natten, hun kan faktisk også ligge og grine og småpludre - alt sammen på grund af drømme.

Her er det bedste I kan gøre, at hjælpe hende videre med så lidt aktivitet fra jeres side. Det kan være en god idé med en større dyne, en juniordyne nu, som kan give mere fysisk ro. Det kan også være godt at I hjælper hende med stillingsskift, beroligende hænder osv. om natten, så hun kan mærke jer. Men prøv at undgå, at hun f.eks. skal have sutte i munden hver gang hun vågner, eller at hun skal op i jeres arme, vugges osv. om natten, så I ikke får skabt uhensigtsmæssige vaner for jer alle tre på sigt.

Det kan naturligt også spille ind, om hun er sulten, som du selv nævner, og det vil være rigtig godt, hvis I kan tilbyde hende et godnatmåltid som en fast del af putteritualet. Bedst vil det være, hvis hun kunne få en havregrød, mysligrød eller lignende før hun skal sove. Det giver en god mæthed og kan være med til at gøre, at hun sover bedre, tungere og også at hun måske ikke vågner alt for tidligt. Hvis det slet ikke er muligt med en grød, så kan I også tilbyde hende en banan. Det kan også have god effekt, gerne sammen med en kop lun letmælk.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hold fast i jeres dagsplan, den ser rigtig fin ud:)

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre og at det giver lidt ro at vide, at tiden arbejder for jer:)

Rigtig meget held og lykke fortsat - og fortsat god søndag!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Moderkage

Moderkagen forsynet barnet med næring, imens det ligger inde i livmoderen. Når fødslen er forbi, og navlestrengen er klippet over, så skal moderkagen fødes.

Hos nogle kvinder kommer den helt af sig selv, hos andre skal man presse lidt for at få den ud. Det kan ske, at moderkagen ikke kan komme ud på normal vis og derfor må kvinden bedøves, og den må fjernes af en læge. Bedøvelse er nødvendigt, for hvis kvinden var vågen, ville det gøre meget ondt.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex

Angst hos børn

Børn vil i løbet af deres liv have perioder, hvor de er bange for forskellige ting. Man kan skelne lidt imellem frygt og angst. Barnet kan f.eks. blive bange for en stor hund der står og gør - her er der tale om frygt, og det kan være hensigtsmæssigt, fordi det er med til at holde barnet fra en situation, som måske kan være farlig.

Angst ligger lidt dybere og det kan f.eks. være når barnet ikke kan falde i søvn på grund af f.eks. tordenvejr. Når barnet oplever angst, så oplever...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen & Co.

Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.

Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )

Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!

Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.


Annonce