Annonce

Annonce

Svar: Motorisk bagud?


19. november 2015

Kategori:
Alder:
2 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Spørgejørgen

Tak for dit brev, din fine beskrivelse af din datter og alle dine tanker :) Jeg vil naturligvis gerne give dig lidt tanker tilbage...

Jeg ved fra et af dine tidligere breve, at din datter har haft problemer med sin hofte og det ene ben og jeg tænker, at dette sandsynligvis er forklaringen på, at hun grovmotorisk er lidt senere udviklet end jævnaldrene børn.

Deudover har du også fortalt, at hun følges af ørelæge, da hun har haft problemer med sine ører - og dette kan også påvirke hendes motoriske udvikling og ikke kun hendes sprog. Det er sådan, at der inde i øret sidder en snegl, hvori der er væske og når barnet gynges, vendes, trilles, drejes, holdes på hovedet osv. så bevæges disse væsker og balancen udvikles. JO mere barnet kan bevæges, jo bedre er det således for balancen og der med for den motoriske udvikling - og hvis hun f.eks. har ondt i ørerne, så vil det være naturligt, at hun vægrer sig mod for meget bevægelse. Det kan også gøre, at hun føler stort ubehag, hvis hun f.eks. sviges, drejes eller gynges og derfor protesterer hun mod det.

Jeg synes det vil være helt relevant, at du får en henvisning til en fysioterapeut, der kan vurdere din datters motoriske udvikling og evt. give dig nogle forslag til øvelser, som I kan lave, så hun styrkes.

Det kan også være en overvejelse værd, om hun kunne have glæde af sanseintegrationsøvelser. Nogle ergoterapeuter har specialiseret sig i dette:)

Med hensyn til flytning og start i børnehave, så lyder det som om at du her her mulighed for at give hende tid og kan være fleksibel i forhold til hendes behov. Det lyder også helt okay, at I forsøger at fjerne sutterne i december, når hun selv er optaget af at julemanden og nisserne skal have sutten. Det er helt fint at udnytte hendes egen opmærksomhed på det - og så må I se, hvordan det går.

Hvorvidt hun skal i dagpleje hos en kollega... umiddelbart synes jeg det ikke. Hun har i forvejen en del skift i sin hverdag, , hvor hun ...


Annonce

... bor skiftevis hos mor og hos far. I skal flytte, så der kommer et stort skift, hvor hun skal forholde sig til et nyt hjem, en ny institution osv. Og jeg tænker, at det godt kan være for meget for hende, hvis hun så også skal være hos din kollega, forholde sig til hende, til nye børn, andre rutiner osv. Også selvom du synes, at de kender hinanden godt, så er hun stadig en meget lille pige og jeg tænker, at det hurtigt kan blive for meget for hende. Det er bedre at hverdagen er så tryg og genkendelig for hende som muligt, så hun på den måde får lidt mere "styrke" til at klare skiftet til børnehave.

Det lyder ikke som om, at hun er parat til at træne renlighed lige nu - og igen er der mange krav undervejs. Du kan dog også forsøge at holde fast i, at hun ikke stiller sig i et hjørne og laver i bleen eller går bag om sofaen, men at når hun skal lave, så foregår det ude på badeværelset. Det kan også være, at du kan få hende til at sidde på toilettet med bleen på, når hun laver - og når hun er tryg ved dette, så kan hun prøve uden ble. Men som sagt - det lyder ikke som om at hun er fysiologisk eller mentalt parat til at træne renlighed lige nu og med afvænning af sut, flytning osv. i nærmeste fremtid, så lyder det for mig som om at kravet om renlighed er lidt for meget for hende...:)

Mange børn viser tegn på at være parate til at træne renlighed i 2.5 års alderen, men nogle også først senere. Renlighed har tre faser:

1) Barnet kommer og fortæller, at det har lavet i bleen og gerne vil have en ren og tør ble på.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


2) Barnet kommer og fortæller, når det sker, siger f.eks. "nu tisser jeg?!"

3) Barnet kommer og siger til lige inden og så løber man for at nå toilet eller potte i tide.

Derudover så er det en fysiologisk modning. Det betyder, at barnet skal være i stand til at holde sig i mindst 3 timer. Hvis jeres datter ikke kan dette, så er hun ikke parat:)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre:)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Morgenmad og børn

Børn har brug for et solidt morgenmåltid, efter at have sovet en hel nat, og så de har energi og overskud til at lege, lære og udvikles hele dagen. Det betyder, at f.eks. en portion yoghurt ofte ikke vil være nok.

Til børn i alderen 1-2 år kan du f.eks. give:
- Havregrød, øllebrød eller anden type af grød. Gerne med lidt frisk frugt og bær.
- A38, tykmælk eller neutral letmælksyoghurt med rugbrødsdrys eller havregryn.
- Grovbrød, grovere boller f.eks....

Læs mere i Babylex

Regnslag

Du bør vælge regnslag der har Varefakta mærke. Det betyder at regnslaget er godkendt med hensyn til at kunne sikre barnet luft nok.

Du bør jævnligt sikre at elastikken i regnslaget er i orden. Er den for løs, kan selv et lille barn trække regnslaget ind i barnevognen og blive kvalt.

Regnslag bør kun anvendes, når man går tur i regnvejr og bør således ikke være på vognen, hvis det ikke regner.

Stil barnevognen under et halvtag, hvis det regner, når...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Mange tak for dit svar. Vi brugte alle dine råd i går, og Oscar endte med at sove fra 23, hvor han selv vågnede for mad og helt indtil 04.45, så jeg er lykkelig! Nu må vi bare blive ved, og så skal det forhåbentlig nok gå ...

Tak fra Maja
Mor til Oscar på 7 måneder


Annonce