Annonce

Annonce

Svar: Opstart skemad 5½ måned


19. november 2015

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Anne

Tak for dit brev:)

Det lyder som om, at I er kommet rigtig godt i gang med skemaden, og det er meget fint, at du giver smagsprøver og ikke for meget mad af gangen. Det er vigtigt, at din dreng ikke presses til at spise, men forbinder det at spise med noget dejligt, trygt og rart.

En hel portion skemad vil ofte være mellem 1-2 dl. Det er forskelligt, hvor meget børn spiser - også her er børn forskellige. Generelt er det vigtigt, at du holder mængden af skemad nede, så du sikrer plads til mælken. Det kan altså være bedre, at du giver din dreng 3/4 dl. skemad, og han så efterfølgende tager imod brystet, end at du giver ham 1.5 dl skemad, og han så efterfølgende afviser brystet eller ikke drikker mælk nok. Så længe han ikke er ældre, end han er, vil mælken være hans hovedindtag, og skemaden skal komme ud over det vanlige indtag af mælk.

Først i 7 måneders alderen vil du kunne begynde at fjerne amninger om dagen og sætte skemad i stedet. Så længe han er 5-6 måneder gammel, vil det være rigtig godt, hvis du kan amme ham ca. 6-7 gange i døgnet - men i 7 måneders alderen vil det ofte være passende med 4 amninger og jeg anbefaler, at disse fire amninger ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Det vil sige, at amningerne formiddag og eftermiddag forsvinder i 7 måneders alderen, og i stedet kan du her tilbyde lidt små mellemmåltider.

Det er en god idé, at tilbyde ham vand til hvert skemåltid. Vand er den bedste tørstslukker, og det er vigtigt, at han lærer at drikke vand. Du kan prøve at tilbyde ham vand af et lille snapseglas. Det passer i størrelsen til hans mund, og det kan gøre det lidt lettere for ham at drikke. Det er naturligt, at han har lidt svært ved at finde ud af teknikken med at drikke af en kop eller et glas. Det kræver stor øvelse og lige nu stikker han sandsynligvis tungen frem, fordi det er sådan han spiser ved brystet - men øvelse gør mester:) Du kan også prøve med en tudkop, hvis du tænker, at det vil fungere bedre hos jer.

Du behøver ikke tilbyde ham flaske, - han bliver ammet og får sit behov fint stillet hos dig.

Hvor pureret maden skal være er individuelt. Mange børn vil i starten have lettest ved at spise, hvis skemaden er helt cremet i konsistensen - det er lettere for dem at synke maden, ligesom mælken de er vant til at drikke. I takt med at de bliver ældre og udvikler sig mere og mere mundmotorisk, vil maden kunne gøres gradvist grovere.

Grød lavet af ...


Annonce

... mel vil naturligt få en cremet konsistens, hvor grød lavet af flager, får en mere "fnugget" konsistens. Det gælder f.eks. hirseflager, boghvedeflager og quinoaflager. Mange børn kan rigtig gode lide disse grødtyper, og det er en god idé at tilbyde ham varierede grødtyper og dermed også grød med en lidt grovere konsistens:)

Med hensyn til grøntsagsmosen, så vil de fleste børn også bedst kunne spise denne, hvis den er cremet i konsistensen. Når han bliver 6 måneder, skal du stille og roligt i gang med lidt kød eller fisk i mosen, og det vil være med til at give lidt struktur. Stille og roligt kan mosen så blendes mindre, moses med gaffel osv. så maden på den måde gradvist får mere og mere bid.

Det vil være rigtig godt, hvis du lige nu forsøger at skabe en rytme, hvor han tilbydes skemad to gange dagligt, og som sagt holder mængden nede, så han f.eks. får 1/2 dl. x 2. Sammen med skemaden tilbydes han vand af kop - og før han så skal sove tilbydes han brystet. I begyndelsen er det fint, at du ammer direkte efter skemaden, men stille og roligt må der gerne gå 1-1.5 time imellem, at han får skemad og at han ammes, netop for at give plads i maven til begge dele. Det vil være rigtig godt, at du forsøger at skabe en rytme, hvor han tilbydes skemad, når han vågner og tilbydes brystet før hver lur.

Mit forslag til en dagsplan med to måltider skemad til et 5 måneders barn kan se således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre, får evt. en lille amning at vågne på, når dagen begynder.

Formiddag 9: Ammes og puttes til formiddagslur.

Frokost 11-11.30: Tilbydes 1/2 dl. grød, evt. med lidt frugtmos som topping, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca kl 13 - tidspunktet afhænger dog af, hvor lang formiddagsluren er.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16: Ammes.

Sover dagens 3. lur, som ofte er en kort powernap.

Aften 18: Tilbydes 1/2 dl. grøntsagsmos, vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca kl 20. Tidspunktet afhænger af, hvor sent dagens 3. lur ligger og hvor lang den er.

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt, det der også kaldes et drømmemåltid.

Midt nat 03: Ammes efter behov. De fleste børn er 6 måneder før de begynder at kunne undvære denne amning.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og selvom du har Sundhedsstyrelsens bog, vil jeg også anbefale dig min bog "Helens bog om børn og mad" - vær opmærksom på at få fat i den nyeste udgave fra 2015:)

Rigtig god appetit!

Fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Øjenbetændelse

Øjenbetændelse kaldes også conjunctivitis. Det er betændelse i øjets bindehinde, som dækker indersiden af øjenlåget og det hvide af øjet.

Der er to former for øjenbetændelse - en mild og en svær.

Den milde øjenbetændelse opstår ofte hos forkølede børn. Øjet bliver let rødt, det løber i vand, og der kommer "gule klatter" i øjenkrogen, især efter søvn. Denne form for øjenbetændelse skyldes virus, som kun er lidt smitsom, og børn med denne form for øjenbetændelse må...

Læs mere i Babylex

Babyalarm

Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.

Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.

De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst: Endnu en gang bøjer vi os i støvet for dig og din fantastiske rådgivning! Du skrev, at vi nok hellere måtte se at få den der natflaske sendt på pension - trods vores ængstelse ved at røre ved barnets vaner. Det tog.... 3 minutter, og hvis vores dreng kunne tale, ville han sige: "Tusind tak, Helen, fordi du fik far og mor til at smide den der elendige flaske ud, for det er meget hyggeligere at sidde på skødet og fedte med en banan og få en nat-historie". Bagefter lægger han sig ned og sover fuldstændigt som vanligt. Det er jo top!!!

Mor til Jens på 13 måneder


Annonce