Svar: Anderledes i vuggestue
Kære Marlene
Tak for dit brev :)
Jeg kan godt forstå, du tænker, om din datter trives, når du fornemmer så stor en forskel på, hvordan hun er derhjemme og hvordan hun er i vuggestuen - og jeg synes, det lyder relevant, at du prøver at tale med personalet omkring det.
Du fortæller, at hun har gået der i 7 måneder og ja - jeg er enig i, at hun burde være tryg ved stedet, ved de voksne, ved de andre børn osv. Jeg synes det er relevant at tale med dem om, hvad der "ligger i at trives", når de siger, at de oplever at hun trives...
Det er jo på den ene side rigtig dejligt, hvis hun tuller rundt, har det fint med at lege lidt selv, ikke rigtig græder og ikke rigtigt skaber problemer - på den anden side, så kan man også være "lidt for meget alene" og være "lidt for nem". Og det er den balance, I er nødt til at tale om.
Da der bliver filmet, og du kan se, at din datter ofte står som tilskuer fremfor at være med, så er det jo ikke kun en fornemmelse, men din fornemmelse er rigtig. Hvorfor er hun ikke med i legen? Hvorfor bliver hun ikke hjulpet ind i en leg? Hvis hun har svært ved at være med, så ligger der en pædagogisk opgave i at hjælpe hende.
Kommentarer som "nå hun kan smile" - kan jeg godt forstå, at du også studser lidt over. Hun skal naturligvis ikke gå rundt og smile og være glad hele tiden - ligesom ...
... hun ikke skal gå rundt og være ked af det hele tiden - men det vil være rigtig godt, hvis de kan fornemme hele hendes følelsesregister, så hun ikke "bare" som sagt tuller rundt og passer sig selv.
Din datter er 2 år nu, og der sker rigtig meget i denne alder. Hvordan reagerer hun på vuggestuen. Hvordan har hun det med at blive afleveret? Hvordan har hun det med at blive hentet? Har du indtryk af, at hun har nogle venner? Taler hun om de andre børn og nogle af de ting hun oplever? Selvom hun måske ikke har så meget sprog endnu, kan du så fornemme, om hun synes om at være i vuggestuen?

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du skriver, at du ikke føler at hun rigtig trives og at hun "ikke er sig selv". Det skal her naturligvis overvejes, at vi jo har forskellige roller. At være sig selv, kan være mange forskellige ting og det er naturligt, at hun hjemme er på en måde og i vuggestuen er på en anden måde - hun har forskellige roller og kan godt opføre sig lidt forskelligt alt efter den situation, som hun befinder sig i. Men du skal stadig have fornemmelsen af, at hun er glad for at komme af sted og nyder at være i vuggestuen...
Jeg vil foreslå dig at bede om en samtale med vuggestuen, hvor I drøfter det at trives og den pige du ser derhjemme i forhold til den pige, de oplever i institutionen.
Håber, du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Apgar score
Dette er betegnelsen for en undersøgelse som jordemoderen laver af barnet lige efter fødslen. Apgar Score blev udviklet i 1952 af Virginia Apgar og den bruges til at vurdere, hvordan barnet har det, lige når det er blevet født.
Jordemoderen har 5 ting hun ser på:
1. Hun ser på barnets reflekser,- reagerer barnet på forskellige stimuli, griber barnet, søger barnet osv.
2. Hun mærker barnets puls, for at se på hvor hurtigt barnets hjerte slår og om...
Reservebedste
En reservebedste er en ældre person, der gerne vil hjælpe småbørnsfamilier med at passe børnene, når de er syge, har brug for at blive hentet tidligt eller skal passes en dag, hvor forældrene skal i byen.
I nogle kommuner kan man søge om en reservebedste, hvis man er enlig og ikke har mulighed for at trække på sit netværk, men det er også muligt at søge en reservebedste privat.
Det kan være en rigtig god idé at have en reservebedste (M/K), som kan hjælpe i...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.