Annonce

Annonce

Svar: Skemad til dreng på 4 1/2 mdr og nattesøvn


10. november 2015

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Annette

Tak for dit brev :)

Det er rigtig dejligt at høre, at det går så godt. Og hvor er det skønt, at du prioritere den lille 3. lur om aftenen, så længe du kan det - det skal man huske at nyde:)

Det er dejligt, at jeres dreng tager så fint imod skemaden og det er helt okay, at du tilbyder ham skemad to gange i døgnet. Det er dog vigtigt, at mælken stadig er hans hovedindtag - det handler ikke kun om at sikre ham næringsstoffer, men også om at sikre hans væskebehov, og derfor vil det være rigtig godt, hvis du kan skære en lille smule ned i mængden af skemad, så han drikker lidt mere mælk/væske.

Det betyder, at selvom han måske kan spise 1-1.5 dl. og rigtig gerne vil have skemaden, så kan det være bedre, at du tilbyder ham 3/4 dl. netop for at give mere plads til mælken. Det er altså bedre, at han spiser 3/4 dl. grød eller mos, drikker vand af kop og så tager imod sin flaske - end at han spiser mere skemad og derefter afviser sin flaske eller ikke drikker nok.

Jeg kan godt forstå, at du synes det er dejligt, at han nu sover igennem om natten, og det skal du naturligvis nyde. Det er dog stadig rigtig godt, hvis du kan tilbyde ham bryst eller flaske sen aften, før du selv går i seng, så han her får et ekstra mælkemåltid.

Du skal derudover være forberedt på, at i takt med at han tilbydes mere og mere skemad om dagen, spiser flere måltider hele dagen igennem, så vil han naturligt have behov for mælk på ydertidspunkterne - altså brug for mælk aften, sen aften og tidlig morgen. Det er netop vigtigt med ...


Annonce

... mælkeindtaget her, for at sikre ham plads nok i maven til både skemad og mælk/væske. Han vil have meget svært ved at rumme og få dækket sit behov, hvis han ikke har 24 timer til at indtage det. Du kan derfor ikke fremover forvente, at han fremover vil kunne sove mere end måske 5 timer, uden at have behov for mælk igen.

Lige nu fortæller du, at han kan sove fra kl 21 til 07, altså ca. 10 timer uden mælk - og det er meget længe, og ikke noget du som sagt kan forvente fremover:) Man kan diskutere hvorvidt du skal vække ham om natten og lige nu tænker jeg, at det behøver du ikke, men hvis han vågner om natten, har brug for stillingskift, virker søgende osv. og du her plejer at tilbyde ham sutten, så synes jeg du bør tilbyde ham bryst eller flaske i stedet, for at sikre ham den ekstra væske.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hans udregnede væskebehov vil være ca. 135 ml pr kg han vejer. Jeg kan ikke se, hvad din dreng vejer, men hvis han f.eks. vejer 7 kg, så vil hans døgnbehov være 945 ml og dermed den mængde, som du tidligere har oplevet, at han har haft behov for. Vejer han mindre, vil hans døgnbehov være mindre - og modsat, hvis han vejer mere...

Når det er sagt, så skal du naturligvis også holde øje med hans vandladninger og afføring. Det er vigtigt, at han tisser godt og har store tunge tissebleer i løbet af dagen. Urinen skal være helt klar, hvis hans urin er gul, er det tegn på, at han mangler væske. Hans afføring skal også være blød og grødet, og han må ikke virke til at have forstoppelse.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke med ham:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Forkølelse

Hvis det lille barn er forkølet, kan han/hun få besvær med at spise, da det er svært at få vejret ordentligt igennem næsen. Det betyder også, at barnet kan have svært ved at sove.

Her er et par gode råd:

- Hæv hovedenden, der hvor barnet sover, med et par bøger eller et sammenrullet håndklæde under madrassen

- Brug lidt modermælk eller saltvand som næsedråber. Dryp det direkte ned i næsen. Du kan evt. bruge en lille ske eller en pipette. Saltvand og...

Læs mere i Babylex

Barselshvile

Førhen i tiden var kvinder som lige havde født indlagt på sygehuset i flere dagen inden de kom hjem. I dag kommer man hjem så snart man har lyst og føler sig parat til det og det sker også at man kommer hjem før man som mor egentlig føler sig helt parat ... Det er mere og mere almindeligt at gå hjem allerede få timer efter fødslen.

Når man går tidligt hjem, så vil det være rigtig godt at den nybagte far har mulighed for at tage nogle dage fri, så den lille nye familie kan lære...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det kan ikke siges for mange gange. Din bog om barnets søvn er helt fantastisk og hver gang jeg læser i den giver den mig ro i stedet for at stresse over at mit barn ikke nødvendigvis sover 16-20 timer i døgnet i en alder af 3 mdr, som man læser mange andre steder.

Hilsen mor til pige på 3 måneder


Annonce