Annonce

Annonce

Svar: Skemad til dreng på 4 1/2 mdr og nattesøvn


10. november 2015

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Annette

Tak for dit brev :)

Det er rigtig dejligt at høre, at det går så godt. Og hvor er det skønt, at du prioritere den lille 3. lur om aftenen, så længe du kan det - det skal man huske at nyde:)

Det er dejligt, at jeres dreng tager så fint imod skemaden og det er helt okay, at du tilbyder ham skemad to gange i døgnet. Det er dog vigtigt, at mælken stadig er hans hovedindtag - det handler ikke kun om at sikre ham næringsstoffer, men også om at sikre hans væskebehov, og derfor vil det være rigtig godt, hvis du kan skære en lille smule ned i mængden af skemad, så han drikker lidt mere mælk/væske.

Det betyder, at selvom han måske kan spise 1-1.5 dl. og rigtig gerne vil have skemaden, så kan det være bedre, at du tilbyder ham 3/4 dl. netop for at give mere plads til mælken. Det er altså bedre, at han spiser 3/4 dl. grød eller mos, drikker vand af kop og så tager imod sin flaske - end at han spiser mere skemad og derefter afviser sin flaske eller ikke drikker nok.

Jeg kan godt forstå, at du synes det er dejligt, at han nu sover igennem om natten, og det skal du naturligvis nyde. Det er dog stadig rigtig godt, hvis du kan tilbyde ham bryst eller flaske sen aften, før du selv går i seng, så han her får et ekstra mælkemåltid.

Du skal derudover være forberedt på, at i takt med at han tilbydes mere og mere skemad om dagen, spiser flere måltider hele dagen igennem, så vil han naturligt have behov for mælk på ydertidspunkterne - altså brug for mælk aften, sen aften og tidlig morgen. Det er netop vigtigt med ...


Annonce

... mælkeindtaget her, for at sikre ham plads nok i maven til både skemad og mælk/væske. Han vil have meget svært ved at rumme og få dækket sit behov, hvis han ikke har 24 timer til at indtage det. Du kan derfor ikke fremover forvente, at han fremover vil kunne sove mere end måske 5 timer, uden at have behov for mælk igen.

Lige nu fortæller du, at han kan sove fra kl 21 til 07, altså ca. 10 timer uden mælk - og det er meget længe, og ikke noget du som sagt kan forvente fremover:) Man kan diskutere hvorvidt du skal vække ham om natten og lige nu tænker jeg, at det behøver du ikke, men hvis han vågner om natten, har brug for stillingskift, virker søgende osv. og du her plejer at tilbyde ham sutten, så synes jeg du bør tilbyde ham bryst eller flaske i stedet, for at sikre ham den ekstra væske.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hans udregnede væskebehov vil være ca. 135 ml pr kg han vejer. Jeg kan ikke se, hvad din dreng vejer, men hvis han f.eks. vejer 7 kg, så vil hans døgnbehov være 945 ml og dermed den mængde, som du tidligere har oplevet, at han har haft behov for. Vejer han mindre, vil hans døgnbehov være mindre - og modsat, hvis han vejer mere...

Når det er sagt, så skal du naturligvis også holde øje med hans vandladninger og afføring. Det er vigtigt, at han tisser godt og har store tunge tissebleer i løbet af dagen. Urinen skal være helt klar, hvis hans urin er gul, er det tegn på, at han mangler væske. Hans afføring skal også være blød og grødet, og han må ikke virke til at have forstoppelse.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke med ham:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gluten til baby

De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.

Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.

Gluten findes især i hvede, mens...

Læs mere i Babylex

Fladt baghoved

Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for altid lange og fyldestgørende svar.

Lone og Claus fra København


Annonce