Annonce

Annonce

Svar: Hjælp til putning - 2 år


5. november 2015

Kategori:
Alder:
2 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det lyder som en god idé, at jeres datter nu lærer at sove i sin egen seng - og det er rigtig fint, at du starter med at læse godnathistorie osv. Og derefter stiller dig og laver noget praktisk. Du må naturligvis gerne blive siddende hos hende, holde i hånden, synge en sang eller lignende - hvis det betyder ,at hun så kan lægge sig til at sove stille og roligt og inden for ca. 15 minutter, men hvis det ikke fungerer, hvis hun trækker tiden mere og mere, så er det fint, at du laver noget praktisk i nærheden for på den måde at signalere, at der ikke sker noget spændende, når hun skal sove. Der er ikke noget, hun går glip af.

Det lyder dog som om, at du putter hende for tidligt. Det skal ikke tage 1.5 time at putte hende - og hvor putningen til sidst går op i hat og briller.... Det er derfor en god idé, hvis du kan prøve at putte hende så sent, at du med sikkerhed ved, at hun er træt nok til at kunne sove - også selvom det betyder, at hun i en periode vil komme til at mangle søvn. Man kan sige, at lige nu trækker putningen så meget ud, at hun alligevel mangler søvn, så der er ikke stor forskel her - dog lærer hun at forbinde putning med gråd og uro og ikke noget der er rart - og derfor skal hun puttes så sent, at hun falder i søvn inden for ca. et kvarter.

Det betyder, at hvis hun lige nu ikke kan sove før kl 22, så skal du ikke putte hende før kl 22 - og samtidig med dette, så skal hun stadig op til samme tid hver morgen, og hun skal stadig kun sove 1.5 time til middag. Hun skal altså ikke forlænge sin nattesøvn om morgenen, og hun ...


Annonce

... skal ikke forlænge sin søvn om dagen - det er søvnen om aftenen som på sigt skal forlænges. Selvom hun sover sent, så skal I altså vække hende om morgenen, hvis hun ikke vågner af sig selv. og det samme om eftermiddagen.

Om aftenen skal du så arbejde på at rykke puttetidspunktet stille og roligt frem. Det vil sige, at du f.eks. starter med at putte hende kl 22, så 21.45, så 21.30, 21.15, 21.00 osv. indtil du rammer det puttetidspunkt, der passer til din datter. Du vil ikke kunne flytte tiderne aften efter aften, nogle aftener skal du holde fast i samme tid - så hun f.eks. puttes kl 21.30 flere aftener i træk. Pludselig kan hun så måske blive puttet kl 20.45 og så gør du det - men aftenen efter er hun først parat 21.15 og så putter du der og holder så fast i dette tidspunkt nogle aftener imens du følger samme putteritual igen og igen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Jeres datter kender ikke klokken og ved derfor ikke at puttetidspunktet ændrer sig. Det der er vigtigt er, at hun stille og roligt begynder at forbinde det at komme i seng med at hun netop får læst historie, I taler lidt om dagen, du synger en sang og hun falder i søvn inden for ca. 15 minutter og i takt med at hun kender dette ritual, så flyttes puttetidspunktet altså stille og roligt frem.

Hun vil naturligt komme i søvnunderskud i nogle dage, men det er okay - det er netop vigtigt, at hun stille og roligt får en indre fornemmelse af træthed og har lyst til at komme i seng, har behov for at komme i seng - og det er dejligt at komme der:)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke med det projekt! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børn i bilen

Der er fem gode huskeregler, når du skal transportere dit barn i bilen:

1. Det er vigtigt at barnets autostol passer til både barn og bil. Tag derfor både barn og bil med, når du køber autostol.

2. Sørg for at autostolen sættes korrekt fast. Følg brugsanvisningen og stram selerne så godt til som muligt, så stolen er godt fastspændt til sædet i bilen.

3. Vælg bagudvendt autostol så længe som muligt. Det er mest sikkert for barnet.

4....

Læs mere i Babylex

Nysgerrighed børn

At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer, og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent. Små børn er født som små forskere, der er rigtig gode til at undre sig over ting de møder og være nysgerrige på den verden, der omgiver dem.

Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Du har efterhånden reddet mig nogle gange. Jeg er meget taknemmelig for din rådgivning, især nu hvor jeg befinder mig i udlandet og er mor til mit første barn, hvilket betyder, at alt er nyt.

Hilsen
Mor i udlandet


Annonce