Annonce

Annonce

Svar: 14 mdr. pige, som har svært ved at falde i søvn


29. oktober 2015

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Najas mor

Tak for dit brev og velkommen til :)

Der er flere ting, som spiller ind hos jer, og jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig.

For det første fortæller du, at Naja har haft problemer med ørerne og nu har fået lagt dræn - og du skriver "så det er ikke et problem længere". Det kan det dog godt være... Det er nemlig sådan, at kroppen husker. Så når Naja gennem flere måneder, har oplevet, at det at skulle sove er forbundet med ubehag og smertejag fra ørerne, så sidder denne erfaring i hende. Så selvom hun nu har fået dræn og måske ikke længere har ondt, så husker kroppen, at det kan gøre ondt at sove, og det kan faktisk gøre, at hun så stadig vil protestere mod søvnen...

Du beskriver også en meget aktiv pige, som går rundt og ikke sidder stille længe af gangen. Det er naturligvis super dejligt, at hun motorisk er så godt i gang. Det er her vigtigt, at I er opmærksomme på, at hun godt kan have ekstra brug for tæt fysisk kontakt, nærhed og kram - og derfor er det rigtig dejligt at læse, at du netop har fokus på dette igen og at du nu kan give hende det, fordi operationen er vel overstået:)

Det betyder dog også, at hun om aftenen kan have rigtig svært ved at finde fysisk ro. Nogle gange kan det hjælpe med en større dyne - har hun fået en juniordyne? Ellers vil det være en rigtig god idé.

Det kan også være en god idé at give hende et bad om aftenen, fordi det stimulerer hende rigtig godt både motorisk og mentalt. Badet bør dog ligge godt en time før putning, hvis det skal have effekt. Hvis hun puttes lige efter badet, kan det virke for opkvikkende.

Efter badet vil det være en god idé at tilbyde hende en godnatgrød, som en fast del af putteritualet. Grøden giver god ro i maven og giver følelsen af at hun "trænger til at ligge og slå mave", og det vil kunne hjælpe hende til at slappe af, når hun skal sove. Grøden skal ligge adskilt fra aftensmaden og det vil sige, at rytmen om aftenen kan se således ud:

Aften 18: Aftensmad, almindelige børnevenlige retter.

Kommer i bad, gøres klar til natten, smøres med creme og hvad hun nu har behov for.

Tilbydes en godnatgrød i køkkenet ca kl 19.30, gerne sammen med en kop lun letmælk. Får herefter børstet tænder.

Puttes til natten 19.45-20 med godnathistorie, putteklud, bamse osv.

Og det betyder faktisk også puttes lidt senere, end I gør lige nu - især fordi hendes middagslur lyder til at variere en del. Der er naturligt forskel på, ...


Annonce

... om hun sover 1.5 eller tre timer til middag og det vil være rigtig godt, hvis varigheden af middagsluren var den samme... men i første omgang, vil det være rigtig fint, hvis I kan forsøge at holde puttetidspunktet om aftenen og måske kl 20 i stedet for kl 19... og så se om middagsluren passer sig ind og bliver af nogenlunde samme varighed.

Hvis middagsluren bliver ved med at variere, så må I prøve at justere puttetidspunktet ind efter, hvorvidt hun har sovet 1, 2 eller 3 timer til middag og se på hendes træthedssignaler...

I skal også sikre jer, at hun ikke sover middagsluren for sent - men jeg går ikke ud fra, at dette er noget problem, da hun ofte starter dagen allerede kl 06...:)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


At blive puttet i egen seng er altid forbundet med adskillelse fra forældrene og derfor rigtig svært for de fleste børn. Jeres datter er dog så lille, at hun stadig ikke forstår, hvor I går hen, når I går. Hun kan ikke forholde sig til, at I er lige ude på den anden side af væggen, eller at I sidder i stuen, når I går, og hun ikke kan se jer, så føler hun sig naturligt forladt og alene. Hun kan heller ikke forholde sig til tid, og derfor ved hun ikke, om I er væk i tre minutter eller i 3 timer, når I går. Hun mærker bare, at I går og det vil hun naturligt protestere imod.

Det er rigtig fint, at I sætter jer og læser for hende. Og hun må gerne starte på fars skød og derefter blive flyttet over i sengen - men måske oplever hun skiftet fra favn og ned i sengen som en voldsom adskillelse. Hun ved, at når hun er puttet i sin seng, så er der ikke længe til I går fra hende - og det bryder hun sig ikke om. Derfor kan I måske prøve at putte hende i sengen med det samme, men stadig være der og sidde der, læse for hende, vise billeder, synge godnatsang osv. imens hun er i sin seng, så hun finder ud af, at det er okay at være i sengen med jer ved siden af...

I skal naturligvis igen sikre jer, at puttetidspunktet er rigtigt, så hun ikke vil ud af værelset, fordi hun ikke er træt nok. Hvis hun ikke er træt og parat til at sove, når I forsøger at putte hende, kan I være nødt til at gå ud af værelset, sætte jer tilbage i stuen og vente på at hun atter bliver parat. I skal altså ikke putte hende i jeres seng, men stadig holde fast i at hun godt kan sove i egen seng - og derfor putte hende tilbage i egen seng, når hun atter viser sig parat.

Jeg håber, at ovenstående tanker hjælper jer lidt videre på vej - rigtig meget held og lykke fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Forkølelse

Hvis det lille barn er forkølet, kan han/hun få besvær med at spise, da det er svært at få vejret ordentligt igennem næsen. Det betyder også, at barnet kan have svært ved at sove.

Her er et par gode råd:

- Hæv hovedenden, der hvor barnet sover, med et par bøger eller et sammenrullet håndklæde under madrassen

- Brug lidt modermælk eller saltvand som næsedråber. Dryp det direkte ned i næsen. Du kan evt. bruge en lille ske eller en pipette. Saltvand og...

Læs mere i Babylex

Sele til barnevogn

Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.

Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.

Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce