Svar: Nedtrapning i MME
Kære C
Tak for dit brev :) Det lyder som om, at det er gået rigtig godt med at få trappet ud af flaskerne - og hvor dejligt, at jeres datter nyder sin aftensmad, og I kan hygge sammen om aftenen, og hun så roligt og glad falder i søvn!:)
Det lyder super fint med en flaske med 150 ml mme, og I må gerne bibeholde den en måned eller to mere - alt efter, hvordan I synes det fungerer bedst. Sammen med flasken, vil det være rigtig godt, at I giver hende en putteklud og evt. en puttebamse, slaskedukke eller lignende, som stille og roligt vil kunne fungere som substitut for jer, og som vil overtage flaskens funktion med at hjælpe hende til ro.
Det vil på samme måde være rigtig godt, at I indfører en bestemt måde at putte hende på - måske har hun allerede fået en juniordyne, ellers vil det være rigtig godt nu. Den kan ligge lidt tungere og svøbe sig omkring hende. Måden I kærtegner hende på, en godnatsang I synger for hende osv. Alt sammen med til at give tryghed og nærhed, og det vil hele tiden være der, hjælpe hende med at overgive sig til søvnen - det er flasken som trappes ud.
Og den skal netop trappes ud. Det betyder, at hun skal have mindre og mindre mme. I stedet for at give hende 150 ml, så skruer I ned til 140, 130, 120, 110, 100 ml osv. så hun ...
... gradvist får mindre og mindre. Til sidst kan hun så helt undvære. Hun vil evt. have behov for en kop med lidt mælk (mme eller letmælk) en overgang, men det er ikke sikkert.
Hun skal ikke have letmælk i sutteflasken, det kan gives i kop, hvis det er nødvendigt. Du må meget gerne bruge den pakke mme, som du har tilbage.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Nogle børn sløjfer flasken i løbet af 1-2 uger, andre børn har brug for et par måneder til at slippe den helt. Det er ikke sådan, at hun skal stoppe fuldstændig, blot fordi hun nu er blevet 12 måneder - hvis hun har brug for lidt tid, så er det helt okay at give hende lidt mere tid og få et nyt ritual sat i stedet. Stopper hun hurtigt, er det naturligvis også okay:)
Nogle gange afhænger det også lidt af, hvad der i øvrigt sker i hendes liv. Hvis hun lige nu står for at skulle starte i vuggestue, eller måske bliver syg, så er det ikke nogen god idé at fjerne den sidste flaske nu. Det er bedst at lave nyt putteritual, når der ikke sker for store skift i hendes liv:) Er hun kørt godt ind i vuggestuen, og trives med at være der, og virker hun frisk og til at have overskud, så sker der ikke noget ved, at I forsøger at trappe ud af flasken nu.
Håber, du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke med hende og bibehold endelig den gode gænge:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
Viden om børn:
Hjemmefødsel
Lang de fleste kvinder kan selv vælge, om de vil føde hjemme eller på sygehuset. Der er dog visse undtagelser - hvis du venter tvillinger, hvis dit barn vender forkert, eller hvis der er specielle komplikationer, så vil du blive frarådet at gennemføre en hjemmefødsel. Tal derfor altid med din jordemoder og læge om, hvad du godt kunne tænke dig.
Der kan være mange fordele ved at føde hjemme. Du har f.eks. din egen jordemoder, du er på hjemmebane - hun er på besøg, du er mere...
Steriltvandspapler
Steriltvandspapler bruges som smertestillende til fødende kvinder. Det er små indsprøjtninger af helt rent vand, som man lægger ind under huden i lænden.
Det svier, når de lægges ind og der lægges i alt 4 små steriltvandspapler ind. Når de først er lagt, oplever de fleste at de har god smertelindring. Virkningen kommer af, at stikkene afleder smerteimpulser, som netop er høje i lænden, når man har veer.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...