Annonce

Annonce

Svar: Amning og vuggestue


21. oktober 2015

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Hej med dig

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres dag og alle dine tanker omkring amning og vuggestuestart:) Jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig.

De fleste børn vil, når de er 10-12 måneder gamle, trives med 2 amninger i døgnet. Du fortæller, at du har sat antallet af amninger ned, så du ikke længere ammer om natten (super godt!) og du fortæller også, at du ofte ammer 4-5 gange i døgnet og at amningen ligger fast før hver lur om dagen...

Jeg tænker, at det vil være naturligt, at du nu begynder at trappe ud af disse amninger, så din dreng lærer at falde i søvn om dagen, uden at han behøver mælk. I første omgang vil jeg anbefale, at du fjerner amningen før formiddagsluren. I stedet skal du nu tilbyde ham et mellemmåltid lige før han skal sove. Derudover tænker jeg, at det vil være rigtig godt, at du sætter ham op i barnevognen og triller ham en tur, hvor han starter med at sidde, kan kikke på verden, blive fyldt godt op med indtryk. Du kan evt. give ham lidt frugt, som han kan sidde og sutte på imens - og så lægger du ham ned, når han tydeligt viser sig parat til at sove. På den måde kan du lærer ham at blive puttet til formiddagsluren uden at han behøver brystet først.

Amningen før middagsluren vil jeg bibeholde lidt endnu, men når han har lært at sove uden brystet om formiddagen, så vil det være rigtig godt, at du også forsøger at fjerne denne amning. Her vil det være godt, at du tilbyder ham en banan og en kop mælk som alternativ. Det kan han også få i vuggestuen, så på den måde vil ritualet være det han kender og er blevet tryg ved. Han kan tilbydes modermælkserstatning i koppen eller lidt sødmælk (han må få max 100 ml sødmælk i døgnet). Du bør introducere dette gerne en måned før han skal passes, så I får rutinen kørt godt ind. Det vil gøre det lettere for personalet i vuggestuen at putte ham og hjælpe ham, og det vil være betydeligt rarere for din lille dreng, at han kan blive puttet uden brystet af dem og er vant til dette ritual:) Det er rigtig synd, hvis han er vant til at blive ammet og derfor skal være ulykkelig når han skal sove...

Uanset om det er hverdag eller weekend, om I har juleferie osv. så vil det være rigtig godt, hvis du kan forsøge at bibeholde den rytme, som han forventes at skulle kunne følge, når han starter i vuggestue. Jo mere ens dagene kan være, jo bedre vil det naturligt være for ham - genkendelighed giver tryghed. Samtidig vil faste spisetider, sovetider osv. ...


Annonce

... også hjælpe ham til at finde ud af, hvornår han ammes og hvornår han ikke gør:)

Du må meget gerne fortsætte med at amme aften og tidlig morgen, altså kl 19.30 og ca 05, da det lyder som om, at det passer både dig og ham rigtig godt. De to amninger må gerne ligge aften og tidlig morgen, de kan dog også ligge aften og sen aften f.eks. 19.30 og 23.30. Det er her helt forskelligt, hvordan det fungerer bedst og du skal gøre det, som du fornemmer virker bedst hos jer. Fordelen ved at amme sen aften kan være, at barnet nogle gange så sover lidt bedre om natten, samtidig med at appetitten til morgengrøden vil være lidt større - men der er ingen garantier og hvis han sover godt sen aften, så lader du ham bare sove, til han så melder sig selv tidlig morgen, hvor han så ammes og sover videre.

Mit forslag til en dagsplan lavet ud fra dine angivne tider ser derfor således ud:

Morgen 7.30: Havregrød, bananpandekager, klatkager, frugt osv. som nu. Vand i kop

Formiddag 9-9.30: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, frugtmos, vand af kop. Sættes i barnevognen med lidt frugt, en lille rosinpakke eller lignende i hånden, trilles en tur og falder i søvn uden brystet.

Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med kogte grøntsager i stykker, godt kogte pastaskruer, stykker af frikadelle (kød eller fiskedelle) - suppleres også gerne med grøntsagsmos. Der kan gives både varm og kold frokost og det er fint at bruge rester fra aftensmaden. Vand af kop.

Ammes lige nu, men kan på sigt blive tilbudt en banan og en kop mælk (modermælkserstatning eller sødmælk) og puttes derefter til middagslur.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 15.30-16: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt. En portion frugtgrød med lidt mme, vand af kop.

Aften 17.30-18: Familiemad, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også moset mad. Vand af kop.

Kommer i bad, gøres klar til natten.

Tilbydes en godnatgrød, som en fast del af putteritualet ca kl 19.15, får børstet tænder. Grøden er med til at sikre, at han ikke vågner og søger brystet om natten, fordi han er sulten.

Ammes og puttes til natten 19.30.

Sen aften eller tidlig morgen: Ammes x en efter behov. Som det passer bedst til ham/dig:)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke med ham - dejligt at han er så godt i gang både motorisk og mentalt, han lyder til at stortrives!:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


29. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder - del 2

Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...

Læs hele brevet og Helens svar


28. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder

Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barnevogn

Når I skal købe en barnevogn er det vigtigt at I gør jer klart, hvad vognen hovedsageligt skal bruges til.

Skal den mest stå på altanen, eller skal den bruges til at gå lange ture med. Skal den kunne bæres op og ned ad trapper? Og skal den kunne være i bilens bagagerum?

Det er også vigtigt at tænke på årstiden. Både sommer, men især om vinteren, er det vigtigt at både kassen og kalechen er vandtæt. Om vinteren er det vigtigt, at både sider og bund er godt...

Læs mere i Babylex

Ymer og ylette

Sundhedsstyrelsen fraråder, at børn under 12 måneder får ymer og ylette, da proteinindholdet er for højt.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Så er jeg tilbage i klubben igen, for nu er barn nummer to kommet til, og med ham nye udfordringer, for ingen børn er jo ens ;-) Og jeg trænger til lidt professionel hjælp fra en sundhedsplejerske, der ikke er bange for at have en mening.

Hilsen mor til to drenge


Annonce