Annonce

Annonce

Svar: Amning af 7 uger dreng


21. oktober 2015

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære bekymrede mor

Tak for dit brev:)

Det er helt naturligt, at du ikke oplever brystspændinger, som du gjorde i begyndelsen, hvor din mælk løb til. Nu hvor din dreng er 7 uger gammel, så skulle mælken gerne have tilpasset sig hans behov. Det skal dog gerne være sådan, at du kan fornemme, hvilket bryst der er fyldt og hvilket bryst, han netop har spist ved. Det bryst, som han har spist ved skal virke blødt og mere eftergiveligt og det andet mere spændt.

Når din dreng spiser hos dig, så skal du kunne se og høre, at han spiser med god rytme. I begyndelsen vil han spise hurtigt, men stille og roligt skal han spise mere rytmisk. Du skal kunne høre, at han synker mælken, og du skal kunne se mælk i hans mundvige. Når han har spist hos dig, så skal han virke mæt, glad og tilfreds, og det vil være naturligt, at han ofte falder i søvn i forbindelse med amning.

Du skriver, at du oplever ham irriteret ved brystet, han græder, dier, slipper, græder og brokker sig, tager fat og dier igen. Det kan skyldes at mælken løber for hurtigt til ham, så han bliver irriteret over ikke at kunne følge med - det kan dog også skyldes, at han lige nu skal arbejde lidt ekstra for at få mælken/nedløbsrefleksen i gang.

Det vil være rigtig godt, hvis du kan forsøge at lægge ham lidt hyppigere til brystet. Netop hyppigheden øger din mælkemængde. Du producerer mere mælk, hvis du ammer hver anden time i stedet for hver fjerde time. Det vil også være rigtig godt, hvis du kan variere mellem forskellige ammestillinger. Når han bliver lagt forskelligt til brystet, så stimulerer han brystet forskelligt. Prøv nogle gange at starte med at lægge ham til brystet i den traditionelle stilling, når han så har diet sådan og slipper, så lægger du ham til samme bryst, men i tvillingestillingen. På den måde hjælper du ham til at stimulere brystet lidt ekstra.

Prøv også at lægge dig ned i din seng og am ham liggende. Nogle børn føler sig presset til brystet - vær opmærksom på, hvor du har din hånd. Hvis du holder dine hænder på hans baghoved, kan han føle det som et pres. Lad hans hoved hvile på din arm eller lad ham ligge ned og amme, så er der ikke noget pres og han måske så hellere spise:)

Nedløbsrefleksen kan blive påvirket af, at du sidder og spænder i kroppen, prøv derfor at slappe så meget af som muligt. Du må gerne massere brystet lidt før du lægger ham til. Nogle kvinder har også glæde af at sidde med en varmepude før amning, fordi det kan få mælken til at flyde lidt lettere. Du kan også presse lidt mælk ud af brystet, så han kan smage, at der er noget at komme efter og derfor igen tager fat og dier. Nogle børn har også glæde af at man trækker lidt mælk (mme eller mm) op i en 2 ml sprøjte og drypper det i mundvigene på barnet, når det ligger ved brystet. Det kan også få barnet til at ...


Annonce

... tage fat.

Det er helt okay, at han lige nu ikke tager helt så meget på, som han tidligere har gjort, men du skal naturligvis holde øje med hans afføringer. Det er vigtigt, at han stadig har gang i maven, - når der kommer noget ind, kommer der også noget ud. Og selvom der godt kan begynde at gå lidt længere tid mellem afføringerne i 2-3 måneders alderen, så er det vigtigt, at du stadig har fornemmelsen af, at han får mælk nok.

Det er vigtigt, at du stadig ammer ham aften og nat. Netop sen aften og nat producerer du mere af det mælkestimulerende hormon og det har derfor betydning for din mælkeproduktion, at du fortsat ammer på ydertiderne. Hvis han har tendens til at sove et længere søvnstræk, så kan det naturligvis være rigtig dejligt, men lige nu, hvor du fornemmer at din mælkeproduktion skal øges lidt igen, så vil det være godt, at han ikke sover for længe af gangen. Så er det bedre, at du f.eks. tager ham op og ammer ham en ekstra gang, før du går i seng.

Det samme gælder, hvis I f.eks. skal en tur i byen, op at handle eller lignende og det er 1.5-2 timer siden du sidst ammede og han nu er faldet i søvn - i stedet for at du tager ham med op at handle og der så går længere tid før han bliver ammet igen, så er det en god idé, at du tager ham op og sikrer ham et ekstra måltid ved brystet, før I tager af sted. Det vil sikre ham ekstra mælk og samtidig stimulere din mælkeproduktion.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du skal også være opmærksom på ikke at bruge sutten i stedet for brystet. Det er vigtigt, at du ikke "holder ham hen" med sutten, hvis han græder og egentlig er sulten. Han vil bruge unødigt mange kræfter på sutten og vil så ikke have kræfter nok til at spise ved brystet, når han endelig bliver lagt til. Suttebehovet skal derfor stilles ved brystet:)

Hvis du stresser kan dette påvirke din mælkeproduktion og det er derfor vigtigt, at du lige nu giver dig selv ro og prioriterer amningen og at I mest er hjemme. Husk også at få mad og drikke i løbet af dagen, så du lidt populært sagt har noget at lave mælk af:) Læg dig gerne med ham i dobbeltsengen og lad ham ligge hud mod hud, dufte dig, smage på dig, tage fat i brystet, når han har lyst. Hvis din blødning er stoppet, må du også gerne gå i karbad med ham, hvis I har den mulighed og også her lade ham ligge hos dig med fri adgang til brystet.

Det går normalt hurtigt at få mælkeproduktionen op, 1-2 dage hvis du lægger ham hyppigt til og sørger for at I får den ro, som I har behov for - hvis du ikke mærker nogen ændring, så synes jeg det vil være relevant, at du lige få jeres læge til at kikke på ham og vurdere om han har behov for lidt ekstra mælk.

Derudover vil jeg anbefale dig rigtig meget min bog "Helens bog om Amning & Flaske", som netop er udkommet:)

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


29. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder - del 2

Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...

Læs hele brevet og Helens svar


28. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder

Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Udvikling - børn

Børns motoriske udvikling er forskellig, men du kan bruge følgende rettesnor:

1 mdr.: Barnet prøver at løfte hovedet fra underlaget, når det ligger på maven

2-3 mdr.: Støtter på underarmene og løfter hoved og bryst fra underlaget.

4 mdr.: Kan selv holde hovedet i siddende stilling. Begynder at trille rundt fra mave til ryg. Rækker ud efter ting.

5 mdr.: Hvis barnet får hjælp til at sidde op, vil det sidde med rank ryg og hovedet i fin...

Læs mere i Babylex

Jordemoder

En jordemoder er uddannet til at hjælpe gravide, fødende og nye familier. Når du bliver gravid, så skal du i første omgang kontakte din læge. Lægen vil herefter automatisk sørge for at give besked til dit fødested, og dermed en jordemoder, som så vil indkalde dig til undersøgelse.

Som gravid er du, så vidt det er muligt, tilknyttet een jordemoder i hele graviditetsforløbet. Du (og din partner) vil blive kaldt til samtale og undersøgelser løbende gennem hele graviditeten, og I...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tak for hjælpen - det virker!!

Jeg vil takke dig for din støtte i vores søvnprojektet. Det virker så godt, at vi indimellem synes det er for godt/let til at være sandt. I går havde jeg veninder på besøg og alligevel var det så let som ingenting. Det er en lettelse og putningen er blevet en fornøjelse for alle parter.

Det var lange 5 uger for at få det til at fungere, men det hele værd!

Tusinde tak for din støtte.

Fra to nu langt mindre trætte forældre


Annonce