Svar: Smide bleen - 3 år, 6 mdr.
Hej med dig
Tak for dit brev :) Jeg vil gerne dele lidt tanker med dig, så må du selv vælge til og fra, hvad du tænker, at du kan bruge:)
Årstiden taler ikke rigtig for at smide bleen - det er lettest, hvis man kan udnytte sommeren og det varmere vejr. Det er svært at gå rundt uden bukser efterår og vinter, og det er svært at nå toilettet i tide, hvis man skal ud af tykke bukser, flyverdragt osv. først - det er næsten dømt til at gå galt.
Når det kan svare sig nogle gange at tage bleen og bukserne af barnet og f.eks. lade ham løbe rundt i et par underbukser eller badebukser, så er det fordi han pludselig bliver opmærksom på, at han faktisk tisser. Når han tisser, så vil urinen løbe ned af benene, han vil kikke ned - måske blive lidt forskrækket - og I kan sige "nu tisser du" eller lignende og på den måde hjælper det ham til at fornemme, hvad det er for signaler, han skal lægge mærke til og I kan sige "næste gang du skal tisse, så skal vi skynde os ind på toilettet" eller lignende.
Renlighed tager dog tid og det er forskelligt hvor hurtigt børn bliver renlige. Nogle kommer igennem faserne meget hurtigt, andre bruger flere måneder på det. Der er tre faser:
1. Barnet registrerer, at det har brug for en ny ble og kommer og beder om at få en ren og tør ble på.
2. Barnet registrerer selve vandladningen og siger, "nu tisser jeg!".
3. Barnet når at sige til lige inden og løber med hjælp for at nå potte eller toilet i tide.
Jeg er ikke tilhænger af, at man tager bleen af for tidligt i selve renlighedstræningen. Jeg tror på, at man kommer længere med den succesoplevelse, det er at ha en tør ble, fremfor det nederlag det er, hver gang man står med våde bukser.
Derfor foreslår jeg at man indfører faste toilettider, så han følges på potte eller toilet på de tidspunkter, ...
... hvor vi andre også tisser normalt. Det vil sige det første, når vi står op om morgenen, det sidste vi gør, inden vi går i seng (med børn kan det ofte være i forbindelse med aftenbadet), inden vi kører op for at handle, løber ud for at lege eller lignende.
I skal ikke spørge ham, om han skal tisse. I skal heller ikke spørge ham, om han har noget i bleen. I kan være sikre på at han svarer nej til begge dele - og hvis han ikke har tisset, så gør han det måske kort tid efter. I stedet skal I tage ham i hånden og følge ham ud på toilettet. I kan f.eks. sige "kom vi skal lige ud at tisse, før vi kører", og så tisser I, som en helt naturlig ting. Det er en regel, der gælder både børn og voksne, at man lige går på toilettet, før man skal ud at køre bil.
Om aftenen, når han skal i bad, og tager tøjet og bleen af, så beder I ham på samme måde om at sætte sig på toilettet, før han bliver badet. Stille og roligt, som et fast ritual.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Han har til at begynde med altså stadig ble på. Den bruges som et par underbukser, der trækkes op og ned. Hvis han tisser på toilettet, så er det super. Er bleen tør, så er det super og samme ble kan bruge igen. Hvis der ikke kommer noget på toilettet, så er det super fint, at han prøver og I prøver bare igen senere. Er der tis i bleen, så er det helt okay, så var det jo godt at han havde den på og han får en ny tør ble på - og næste gang prøver I så lidt tidligere, i håb om bedre at nå det.
Det er vigtigt, at I på den måde hjælper ham, så der er fuldstændig ro på. Han må ikke føle sig forkert, men skal fornemme, at det er helt okay og at I hjælper ham - I hjælper hinanden, det er et fællesskab. Det bedste udgangspunkt for et samarbejde er, hvis han selv begynder at give utryk for, at han gerne vil prøve toilettet:)
Håber I kan bruge disse tanker lidt videre:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
30. september 2024 | Renlighed | 5 år
Kære Helen. Vores dreng F. er lige fyldt 5 år. Han smed bleen for ca. 2 år...
23. juli 2024 | Renlighed | 2 år, 7 mdr.
Hej Helen! Mange tak for svaret på mit sidste spørgsmål! Nu står vi...
Viden om børn:
Natamning
Mælkeproduktionen sker også om natten, og i den første tid efter fødslen er det en rigtig god idé at amme om natten. Faktisk er natamning med til at holde din mælkeproduktion igang, fordi du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon.
De fleste børn vil i de første måneder have behov for amning om natten, og det er først efter 6 mdr.s alderen, at de fleste børn ernæringsmæssigt ikke længere behøver mælk midt nat. I 6 mdr.s alderen vil barnet kunne spise skemad om...
Mekonium - den første afføring
Mekonium er betegnelsen for den første afføring, som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.
Det, der kommer ud, er det fostervand, som barnet har drukket, da det lå inde i maven. Det indeholder blandt andet hår og afstødte hudceller. Fostervand, hår og hudceller samler sig i tarmen og bliver udskilt som mekonium, når barnet bliver født. Nogle gange udskiller barnet mekonium forbindelse med fødslen, hvilket er med til at give grønt fostervand.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.