Svar: Sut i munden hele tiden
Kære M
Tak for dit brev :)
Det er altid en individuel vurdering, og hvis du skønner, at din datter har brug for sutten, og det er bedst for hende lige nu, så er det jo sådan... Man skal jo vælge sine kampe...
Men netop sutten kan måske være den kamp, som man er nødt til at tage. Hvis hun har sut i munden altid, så kan det påvirke hendes tænder, det kan påvirke hendes evne til at holde på sit mundvand, og det kan også påvirke hendes sprog...
Nogle gange så lader vi tingene være, som de er, fordi vi helst ikke vil skabe konflikter eller gøre vores børn kede af det. Men som forældre ved vi nogle gange bedst, og derfor er det nogle gange nødt til at være, som vi siger - også selvom barnet så bliver ked af det. I de situationer er det naturligvis vigtigt, at vi stadig lytter til barnet, anerkender at hun f.eks. rigtig gerne vil have sin sut, du kan tilbyde et alternativ, noget at spise, drikke, noget andet at gumle på, aflede hende ved at lege med hende osv. Men holde fast i at sutten får hun først, når hun f.eks. skal sove. Oxytocin skabes også ved fysisk kontakt og nærhed, kram, kys, kærtegn:)
Det er vigtigt, at vi kan rumme vores børns følelser. Det betyder, at vi kan holde ud, at de har det, som de har det. At vi ikke vil lave det om, og at vi ikke tager det personligt. Det skal være okay at din ...
... datter er ked af det, vred, frustreret, protesterer osv. ligeså vel som hun kan være glad, fuld af spillopper og sjov. Der skal være plads til alle følelser.
Jeg kan ikke helt gennemskue, hvad det handler om hos jer? Hvis du lige nu fornemmer, at din datter har ekstra meget brug for sin sut, fordi det ikke går særlig godt i vuggestuen, hun ikke rigtig trives, savner dig i løbet af dagen osv. så kan det være helt okay at lade hende bruge sutten for at få denne tryghed. Hun er kun knap 2.5 år og det er helt okay, at hun ikke er parat til at undvære sin sut, når hun ikke er ældre end hun er. Sutten er også langt at foretrække fremfor tommelfingeren - så hvis du fjerner sutten for tidligt, og hun i stedet sutter på tommelfinger, så er det ikke særlig godt.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Men hvis det handler om, at du synes, det er svært at sige nej til hende, at du ikke rigtig kan lide, hvis hun bliver ked af det osv. så er situationen lidt en anden, og du er nødt til at vurdere, hvad der på sigt er bedst for både hende og dig... Det er rigtig vigtigt, at du overvejer, hvad du siger nej til og hvorfor, og at du ikke kommer ud i situationer, hvor du siger "nej, nej, nej... jamen så gør det da". Det er vigtigt, at hun kan regne med dig. Regne med det du siger, og det du signalerer:)
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
28. marts 2025 | Opdragelse | 3 år
Børnehave og meget bestemt 3-årig
Kære Helen Jeg har skrevet før om vores familie, og er nu vendt tilbage til...
2. marts 2025 | Opdragelse | 3 år
Hvordan får jeg min datter til at hjælpe til
Hej Helen Jeg kunne rigtig godt tænke mig, at min datter begyndte at hjælpe...
2. marts 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.
Hej Helen. Vi har store problemer med sutten har hjemme og håber du kan...
23. februar 2025 | Opdragelse | 4 år, 3 mdr.
Hej, vi har 3 børn. Én på 4,5 og to på 2,5. Tvillingerne er relativt nemme...
4. januar 2025 | Opdragelse | 4 år, 2 mdr.
Kære Helen Vi ved ikke hvordan vi bedst hjælper vores ældste datter på 4 år....
Viden om børn:
Kræsenhed
Når barnet er kommet i gang med skemaden, så er det meget vigtigt at introducere så meget forskelligt af familiens mad som muligt.
Når barnet først er blevet 1 år, så er appetitten og lysten til at smage noget nyt ikke særlig stor.
Prøv altid at servere det samme for barnet som I selv spiser og se altid ud som om I nyder maden. Lad være med at vise barnet for meget interesse, men lad det spise uden at presse det.
I må respektere at der er noget mad,...
Savl
Alle babyer savler, men nogen savler meget og andre lidt.
Spædbørn og småbørn savler ofte meget, de danner mere mundvand end vi voksne gør og putter ofte også fingrene i munden. Der sker også nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder. Og i perioder, hvor barnet f.eks. får tænder, vil det ofte også savle mere.
I de periode hvor barnet savler meget kan det være en god idé at bruge en savlesmæk. Til små børn er en blød af frotté...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.