Annonce

Annonce

Svar: Tisser i sengen efter at være blefri


10. oktober 2015

Kategori:
Alder:
3 år, 4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte og bekymrede mor

Tak for dit brev og alle dine tanker:)

Når børn tisser i sengen igen efter, at de har været renlige, så skal man altid overveje, om der er sket nogen ændringer i barnets liv, som kan forklare, hvorfor barnet pludselig tisser. Det betyder, at du lige skal medtænke, om noget i jeres hverdag har ændret sig - det kan være hjemme, i børnehaven eller andet. Nogle gange kommer der dog også tilbagefald, uden at man kan finde årsagen eller give forklaring på hvorfor:)

Som jeg læser dit brev, så har jeres datter været renlig om dagen gennem de sidste 8 måneder, og renlig om natten de sidste 5 måneder (med få uheld) - og pludselig tisser hun i sengen hver nat. Hun er selv ked af dette, og det forstår man jo godt - og hun er naturligt også ked af, hvis hun igen skal have en ble på. Hun ser dette som et nederlag. Jeg synes derfor også, at det vil være rigtig godt, hvis I kan hjælpe hende til at holde sig om natten - og lykkes det så ikke, så må hun have en ble på, også selvom hun protesterer...

Jeg synes, at I skal forsøge at følge hende på toilettet sen aften. Det vil sige, at når I selv går i seng, så går I ind og vækker hende og følger hende ud, så hun kan tisse. På den måde får hun tømt sin blære, og det kan gøre, at hun så bedre kan holde sig til om morgenen, hvor hun så kan tisse igen. I kan godt forklare hende, at I på den måde vil hjælpe hende, for at se om det kan lykkes.

Vågner hun i løbet af natten, har drømt, er tørstig eller andet, så skal hun på samme måde følges ud på toilettet, så hun lige kan tisse af...

I kan også forklare hende, at hun har en "drilleblære", og at I samme vil hjælpe den til at finde ...


Annonce

... ud af, hvornår man skal tisse og hvornår man ikke skal. At tale om "drilleblæren" kan fjerne lidt af den skyldfølelse og skam, som hun måske går rundt med, når det går galt. Det er jo ikke hendes skyld, det er drilleblærens skyld og sammen hjælper I den til at finde ud af det og lære ikke at drille.

Det er rigtig fint, at du er opmærksom på, hvordan I kommunikerer og hvordan I to har det i øjeblikket. Hendes lyst til at vise egen vilje og medbestemmelse kan meget vel hænge sammen med at lillesøster nu er ældre, fylder mere, charmerer alt og alle og naturligt får en stor del af din opmærksomhed. Så at være lidt på tværs giver naturligt storesøster lidt ekstra opmærksomhed fra dig - prøv derfor om du kan bruge lidt ekstra tid sammen med hende lige nu og fortæl hende gerne, hvorfor du synes, at hun er noget helt specielt og ganske dejligt, så hun føler, at hun har en særlig plads i dit hjerte.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er også et godt tegn, at hun begynder at sige fra overfor at få din hjælp, når der skal sættes spænder i håret, klippes negle eller andet. Det er en måde at sige "det er min krop og jeg bestemmer over min egen krop" - og det er en rigtig god og vigtig fornemmelse at have, som du gerne må værne om. Men naturligvis er der visse ting, som nogle gange skal gøres:)

Jeg er dog ret overbevist om, at hun ikke tisser i sengen om natten med vilje eller for at få din opmærksomhed her. Hun er oprigtigt ked af at hun gør det og ville ønske, at det var anderledes - så hendes behov for at sige nej og adskille sig fra dig kan godt være der, men det er ikke grunden til hendes uheld om natten:)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Cykelhjelm

Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.

Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.

Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...

Læs mere i Babylex

Morgenmad og børn

Børn har brug for et solidt morgenmåltid, efter at have sovet en hel nat, og så de har energi og overskud til at lege, lære og udvikles hele dagen. Det betyder, at f.eks. en portion yoghurt ofte ikke vil være nok.

Til børn i alderen 1-2 år kan du f.eks. give:
- Havregrød, øllebrød eller anden type af grød. Gerne med lidt frisk frugt og bær.
- A38, tykmælk eller neutral letmælksyoghurt med rugbrødsdrys eller havregryn.
- Grovbrød, grovere boller f.eks....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.

Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.

Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.

Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder


Annonce