Svar: Opfølgning på spørsgmål til dagsplan og søvn
Kære Gry
Tak for dit brev - jeg beklager svartiden som skyldes, at jeg har været på babymesse de sidste dage:)
Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med jer, for der kan være flere ting, som spiller ind hos jer:)
For det første, så er jeres dreng rigtig godt i gang motorisk og viser allerede tegn på at ville kravle - og det er super dejligt! Men det giver også lidt ekstra udfordringer, for når børn er fremmelige på netop dette punkt, så sover de ofte ekstra dårligt... Man kan sige, at han hans store motoriske evner gør, at han nu er i stand til at opleve verden større - og samtidig er han stadig så lille, at han næsten ikke kan kapere alle de oplevelser han får.
Samtidig beskriver I også en dreng, som er meget opmærksom og følger rigtig godt med - og alt hvad han oplever skal bearbejdes, når han sover. Han drømmer derfor ekstra meget, kan græde, klynke osv. i søvne. Han kan faktisk også nogle gange ligge og pludre eller grine i søvne. Og samtidig er han så også motorisk urolig. Han får sagt lagt i stillinger, som han endnu ikke mestrer at komme væk fra, og han har brug for jeres hjælp til at finde roen, blive lagt godt og rart igen og komme videre i søvnen.
Netop hen mod morgenstunden vil drømmeaktiviteten ofte være størst, og det kan derfor være forklaringen på, at han her sover ekstra uroligt og ofte ender med at vågne op... og ja, det kan godt være at han har en tidlig søvnfase - altså egentlig vil trives med at stå tidligt op og sove tidligt hele dagen igennem, det må tiden vise:) Men jeg kan godt forstå, at du gerne vil have lidt sammenhængende nattesøvn.
Det kan være en god idé at du ammer ham af to omgange aften og sen aften. Det vil sige, at du om aftenen ammer ham, skifter ham og ammer ham igen, og først derefter putter ham. Det kan forebygge, at han vågner efter måske 45 minutter og søger brystet og dig igen. Nogle gange er løsningen også at amme ham, når han vågner igen - hvorefter han så sover et længere søvnstræk og det kan være en god prioritering at amme ekstra om aftenen, fremfor om natten :)
Og sen aften, må du også meget gerne amme ham fra begge bryster, så han der bliver fyldt ekstra op med mælk - og herefter skal han så lærer at sove et længere søvnstræk.
Alternativet til amning kan naturligvis være at tilbyde ham en flaske, f.eks. sen aften. Modermælkserstatning kan mætte lidt mere end modermælk og kan derfor nogle gange gøre, at barnet sover lidt længere, vælling kan også gives, men modermælkserstatning vil nogle gange have lige så god effekt - samtidig kan flasken sen aften gives af far, så du får mulighed for måske at gå lidt tidligere i seng en gang imellem - og så fortæller du jo også, at du skal starte på arbejde, når han er 9 måneder, og derfor kan det også være en overvejelse værd med en flaske... I kan jo forsøge - om han vil have den må afprøves. Der er ingen garanti, med den alder han har - og han behøver ikke nødvendigvis flaske i 9 måneders alderen, selvom han skal have modermælk eller modermælkserstatning til han er et år:)
Det er også vigtigt, at du prøver at putte ham, uden at han har brystet i munden, så han lærer at overgive sig til søvnen uden brystet. Det har betydning for hans evne til at komme videre i søvnen både om dagen og om natten. Det er således vigtigt, at han lige når at registrere at brystet er væk fra munden, når du putter ham fra din favn og ned i sengen. Du skal derfor fortsat arbejde med ...
... dette:)
Hvis du vælger at lægge dig ned og amme ham liggende i din seng, så vil det være rigtig godt, hvis du her kan trække brystet til dig lige før han sover - så han igen lærer at sove uden brystet i munden. Det vil være rigtig godt, hvis I kan nå dertil, hvor du ammer ham, han slipper, smiler til dig, triller om på siden og sover.
I skal naturligvis også overveje om han kan vågne, græde, søge brystet ekstra osv. fordi han måske har ondt - det kunne være smerter på grund af tandfrembrud, eller smerter fra ørerne. Hvis han har ondt, så vil han naturligt søge brystet som trøst og har han ondt i ørerne, så letter det smerten, når han dier, ligesom trykket i øret lettes, hvis han løftes op.
En plan for dagen, hvis han har en tidlig søvnrytme kunne se således ud:
Tidlig morgen 05/06: Ammes og hjælpes til at sove videre, som det nu er muligt. Hvis han er klar til at starte dagen kl 6.15, så må det være sådan:)
Morgen 7-7.30: Tilbydes lidt havregrød, evt. med lidt frugtmos som topping, frisk blød frugt i hånden, vand af kop.
Ammes og puttes til morgen/formiddagslur - sover som nu måske et par timer f.eks. mellem kl 8-10
Formiddag 10: Tilbydes frisk blød frugt i hånden, frugtmos, vand af kop.
Frokost 11.30: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende.
Ammes og puttes til middagslur måske 12.30 og sover her igen et par timer
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Eftermiddag 15: Tilbydes lidt frugtmos, frisk blød frugt i hånden at gumle på, vand af kop.
Ammes og puttes til dagens 3 lur ca. kl 16-16.30, som er en powernap
Aften 18: Grøntsagsmos og der begyndes også her med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende, vand af kop.
Ammes og puttes til natten 19.30-20
Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt fra begge bryster og/eller tilbydes evt. en flaske...
Det er helt okay, at han stadig har brug for 3 lure - børn som står tidligt op og sover tidligt hele dagen, vil naturligt have brug for en powernap lidt længere tid - ellers bliver eftermiddagen alt for lang for dem. Så du må gerne lade ham sove sidst på eftermiddagen, og det er helt okay, at du vækker ham her, så du på den måde hjælper ham til en rytme, hvor han ikke først går i seng kl 22:)
Selvom du synes, at det ville være dejligt, hvis han kunne sove lidt længere om morgenen - det forstår jeg godt:) - så er det dog helt okay, når man ser på hans samlede søvn. Han lyder til at få den mængde søvn, som han har behov for og selvom nattesøvnen lige nu er lidt kortere end gennemsnittet, så indhenter han sit behov i dagtimerne:)
Billedbog og bamse vil de fleste børn begynde at have glæde af, når de er mellem 12-18 måneder, så det er helt normalt, at han ikke rigtig viser interesse for dette endnu :) En klud, der dufter af dig, kærtegn, din hånd, beroligende ord, en godnatsang, spilledåse eller lignende, kan være godt at bruge nu.
Med hensyn til jerntilskud, så skal han ikke tilbydes dette, men skal i stedet tilbydes en sund og varieret kost. Hans jernbehov skal dækkes via grovere grødtyper, kød, fjerkræ og fisk i grøntsagsmosen osv. og du må også meget gerne bruge modermælkserstatning i hans grød og mos, da det kan være med til at øge hans indtag af jern. I følge de nye retningslinjer er det kun for tidligt fødte børn, som skal tilbydes jerntilskud:)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke med ham:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Tvillinger og trillinger
Du er berettiget til børnetilskud, hvis du føder tvillinger og trillinger. Du får også automatisk udbetalt børnetilskud, hvis du har adopteret flerlinger. Du kan få børnetilskud til og med det kvartal, hvor dine børn fylder 7 år.
Tal også med din sundhedsplejerske om muligheden for at komme med i en gruppe for mødre/fædre med flerlinger. Det kan være rigtig rart at møde ligestillede, drøfte de forskellige glæder og udfordringer, som børn giver, og rigtig mange har også stor glæde...
Astma
Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.
Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Endnu engang ros til dig. Det varmer virkelig mit hjerte at læse dine svar til andre. Din grundighed tåler ingen sammenligning og findes ikke hos mange andre! Mange forældre og børn kan prise sig lykkelig for at have dig!
Glæder mig til at læse din bog.
Mange varme hilsner fra
Sophus og mor