Annonce

Annonce

Svar: Nattesøvn - 6 ½ måned


2. oktober 2015

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte forældre

Tak for jeres brev, velkommen til - og dejligt at høre, at I har fulgt med på sidelinjen og nu selv har fået lyst til at sende mig et spørgsmål - og at I også har læst min bog om børn og søvn:) Jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med jer og prøve at komme med lidt kommentarer til de informationer I giver mig.

I fortæller, at han fra han var 3-4.5 måned kunne sove igennem, men at han ikke længere kan dette... Det er sådan, at i takt med at han begynder med skemad, så vil dette naturligt fylde i maven og for at der også er plads til mælk/væske nok, så vil det være naturligt, at han får mælk sen aften og tidlig morgen. Med den alder han har nu, så vil det være rigtig godt, hvis han kan sove 5-6 timer uden mælk. Det vil sige, at han f.eks. bliver ammet kl 19.30, kl 23.30 og 05 .... så hans længste søvnstræk ligger mellem midnat og tidlig morgen. Det kan også være at han vil trives bedre med en rytme, hvor han f.eks. ammes kl 19.30, kl 02 og kl 06 - så hans længste søvnstræk ligger om aftenen. Begge dele er normalt for alderen og det er vigtigt, at I ved, hvad I kan forvente af ham nu:)

Det er en forudsætning for at kunne undvære mælk om natten, at han får mælk/væske nok hele dagen igennem. Planen for dagen ser umiddelbart fin ud og det er også okay, at du lige nu vælger at give grød og frugt sammen og dermed springer formiddagsmåltidet over - MEN du skal være opmærksom på mængden af skemad. Det er vigtigt at han ikke spiser så store mængder skemad, at der ikke er plads i maven til mælken. Det betyder, at det er bedre, at I giver ham f.eks. 3/4 dl grød eller mos, sammen med vand af kop og han så tager imod brystet - end at I giver ham 1.5 dl. grød eller mos og han så afviser brystet eller ikke drikker mælk nok. I skal altså forsøge at finde balancen mellem, at han får skemad nok, men stadig ikke så meget, at hans indtag af mælk ikke er tilstrækkeligt - og han derfor er nødt til at søge sit behov for mælk/væske dækket om natten.

Du skriver, at når du giver ham frugtmos om formiddagen så oplever du nogle gange at han gylper det op. Derfor er det som sagt fint, at du lige nu servere grød og frugt sammen, men måske handler det om, at han skal have lidt mindre mængder og at du ved at tilbyde lidt mindre af gangen får mere mælk i ham og også får hans mave til at fungere lidt bedre...

Mit forslag til en dagsplan ser derfor således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre

Morgen 7.30: 3/4 dl havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frisk blød frugt i hånden at gumle på og tilbydes et par skefuldt til 1/2 dl. frugtmos, vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur ca 9.30, sover her måske 1.5 time.

Frokost 11.30-12: 3/4 dl. grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv. Vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca kl 13.30 og må her gerne sove et par timer eller ...


Annonce

... mere:)

Eftermiddag 16-17: Tilbydes et par skefulde frugtmos til max 1/2 dl. vand af kop og ammes også meget gerne eftermiddag. Amning vil være at foretrække fremfor frugtmos - det er bedre at du ammer ham her end midt nat:)

Aften 18: 3/4 dl. grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca 19.30

Sen aften eller først på natten 23-01: Ammes og sover herefter til næste morgen tidlig, hvor han så ammes igen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det gennemsnitlige søvnbehov i denne alder vil være 14.5 time i døgnet. Nogle børn sover naturligt lidt mere og andre lidt mindre, og det lyder som om, at jeres dreng har et stort sovehjerte - hvilket naturligvis er super dejligt. Normalt siger man også at søvn om dagen avler god søvn om natten, MEN der kan dog meget vel være en sammenhæng mellem hans tendens til opvågninger om natten og det faktum, at han dagssøvn fylder så meget som den gør. Det kan, som I så fint selv fornemmer, godt gøre at han om natten sover lidt lettere og derfor også vågner lettere om natten, sover mere uroligt, søger brystet mere osv. Det er igen en balance - for han skal naturligvis have lov til at sove, når han er træt og viser behov for det og lige nu lyder det ikke som om, at hans nattesøvn afkortes af at han sover så godt om dagen, som han gør - men på sigt, kan det måske godt hjælpe, hvis han ikke "sover dagen væk", men begynder at sove en lidt kortere formiddagslur, have lidt længere vågne perioder osv. Det kan dog sagtens tænkes, at tiden her vil arbejde for jer, og at han af sig selv og i kraft at sin alder, vil begynde at afkorte sin dagssøvn lidt - og jeg synes lige nu, at I skal se tiden lidt an og se om han af sig selv begynder at ændre lidt på dette...

Der sker, som I også er inde på, rigtig meget med ham både motorisk og mentalt. Det kan både gøre ham ekstra træt om dagen og det kan også være forklaringen på, at han om natten sover meget uroligt. Alt hvad han oplever skal bearbejdes i drømme og han kan lige nu godt vågne lidt op, ligge og småklynke, græde, smaske, virre med hovedet, sparke med benene osv. om natten fordi han drømmer. Det er her vigtigt, at I forsøger at vurdere, om han reelt har behov for at komme op og få ekstra mælk, være i favn osv. eller om I kan hjælpe ham videre i søvnen i sengen, hvor han ligger, men jeres hænder, nærhed osv. Det er godt, hvis I kan hjælpe ham videre med så lidt aktivitet fra jeres side som muligt. Nogle gange er det nok med beroligende hænder, andre gange skal han hjælpes med at få skiftet stilling, hjælpes om på siden, eller have dynen på, som han har sparket af...

I skal naturligvis også overveje om tandfrembrud, sygdom eller andet kan spille ind, men hos jer lyder det ikke umiddelbart til at være forklaringen:)

Jeg håber, at I kan bruge mine tanker lidt videre, og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie:)

Fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vegetar og veganer

Lever du vegetarisk og spiser du varieret, så vil du sædvanligvis få tilstrækkeligt med protein og andre næringsstoffer - også selvom du f.eks. ammer. Jo flere fødevarer du udelukker fra kosten, jo større er risikoen for fejlernæring, og hvis du f.eks. ikke spiser æg, mælkeprodukter og andre produkter fra dyr, kan det få betydning for dit barn.

Børn, der ernæres vegetarisk eller vegansk med ingen eller sparsom brug af mælkeprodukter og æg, skal ammes eller have...

Læs mere i Babylex

Muslingeskaller - brystvorte

Du kan købe muslingeskaller, også kaldet ammeskaller. Disse blev introduceret i Danmark omkring år 2000 og var meget populære. Senere blev de frarådet, fordi mange fik problemer med svampeinfektion i brystet netop i forbindelse med brug af ammeskallerne.

Da skallerne bæres direkte på brystet og inde i BH´en, skulle de have en helende virkning på ømme og revnede brystvorter - men skulle altså samtidig også kunne medføre svampeinfektion. Virkningen af ammeskaller/muslingeskaller...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for denne form for brevkasse - den er helt fantastisk for en 1. gangs mor som mig, som altid er bekymret for om jeg nu gør tingene godt nok:-) Så et tak herfra.

Helle, mor til dreng på 1 år


Annonce