Svar: Hvor meget mælk til baby?
Kære Iben
Tak for dit brev :)
Hvis din datter i en alder af 6.5 måned vejer 9.5 kg, så er hendes udregnede væskebehov 1045 ml i døgnet. Hvis din datter kun drikker 500 ml mme i døgnet, så lyder det således til at være lidt i underkanten - også selvom hun drikker vand af kop og det også tæller med i væskeregnskabet.
Det vil være rigtig godt, hvis du kan forsøge at adskille skemad og flaske, så hun som udgangspunkt tilbydes skemad, når hun vågner, sammen med vand af kop - og så tilbydes flasken, før hun skal sove igen. Det må gerne gå 1.5 time imellem, at hun tilbydes skemad og tilbydes flaske, for på den måde at skabe plads i maven til begge dele.
Du skal også være opmærksom på, at du ikke giver hende for store mængder skemad. Hun skal naturligvis have sin grød og mos, men det er bedre, at du giver hende ½-¾ dl. grød og mos og hun så drikker sin flaske, end at du giver hende 1.5 dl. grød og mos og hun så afviser flasken eller ikke drikker nok. Det er derfor vigtigt, at du forsøger at finde balancen mellem at tilbyde hende skemad nok og samtidig også levne plads til mælk/væske. De mængder du nævner, lyder dog umiddelbart rigtig fine og dermed ikke problematiske :) Det lyder ikke som om, at du skal skære ned for mængden i hvert måltid skemad.
Nogle børn kører lidt trætte i smagen af modermælkserstatning, fordi de får det samme hele tiden - flasken smager af det, maden smager af det osv. Derfor kan det nogle gange være et forsøg værd at prøve et andet produkt, for at se om hun så drikker mere, fordi hun bedre kan lide smagen.
Nogen har også glæde af at tilbyde en flaske vælling f.eks. sen aften. Mange børn kan godt lide smagen af vælling:) Normalt ville jeg ikke anbefale vælling til en pige, som drikker lidt under sit behov, fordi vælling også kan mætte lidt ekstra, men hos jer kunne det måske være udmærket med en flaske vælling sen aften. Man kunne jo håbe, at hun drak lidt mere, fordi hun kunne lide smagen og at hun så sov mellem midnat og til kl 05 på denne måde...
Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider, ser således ud
Tidlig morgen 04: Flaske og sover videre
Morgen 06.30: Tilbydes lidt havregrød eller øllebrød, vand af kop.
Tilbydes lille flaske og puttes til første lur ca 7.30 som nu (hvis hun nogle gange springer den over, så er det okay. Når hun bliver 7 måneder, vil det være fint, hvis hun kan undvære flasken her)
Formiddag 9: Frisk blød frugt i hånden, frugtmos, vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur 11.30 som nu
Frokost 13: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende at gumle ...
... på selv. Vand af kop.
Eftermiddag 15: Mellemmåltid bestående af lidt frugtmos og frisk blød frugt i hånden, vand af kop.
Powernapper
Aften 17.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.
Flaske og puttes til natten ca 19.30
Sen aften 23: Flaske og sover uden flaske til tidlig morgen, hvor hun tilbydes flaske igen.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er en forudsætning for at kunne undvære flasken kl 03, at hun tilbydes mad og mælk/væske nok hele dagen og aftenen. Som sagt kan flasken sen aften godt være vælling, - blot som et forsøg. Det kan også tænkes, at hun hen af vejen naturligt vil sove lidt længere af sig selv, og hendes behov for flaske derfor naturligt ligge lidt senere. Så hun i stedet for at få flaske kl 03, måske kan få den kl 04 eller måske først kl 05... Hvorom alting er, så er det kun én flaske, hun har behov for, så hvis hun har fået flaske kl 03, så skal hun ikke også have flaske kl 05. Det kommer til at tage appetitten væk fra morgenmaden og hele dagen kommer til at starte lidt forkert for jer...
Derfor har jeg også sat morgengrøden ind tidligt, så hun kan nå at spise morgenmad og så blive puttet til første lur. Lige nu er det fint at forsøge med flasken før denne lur, men på sigt, vil den som sagt sandsynligvis helt forsvinde og i stedet vil hun måske så kunne drikke lidt mere, de gange, hvor hun så får sine flasker. Når hun bliver 7 måneder, vil det være passende med 4 flasker i døgnet, og jeg anbefaler, at de ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. På den måde vil de ofte sikre hende mælk/væske nok og de vil samtidig give plads til mere rigtig mad i maven.
Det er super fint, at du også kommer mme på frugtmos, grød osv. for på den måde at øge hendes indtag lidt ekstra. Det må du gerne gøre - men vær igen opmærksom på at hun måske har brug for en ny smag...
Selvom hun ikke når helt op på sit udregnede behov, så lyder hun ikke til at mangle noget. Hun drikker mme, hun spiser varieret - og derudover skal du naturligvis også se på, hvordan hun vokser og udvikler sig. Hvis hun har gode tunge tissebleer, urinen er klar og hun tager fint på, er en glad pige, med overskud til at krybe, sparke fra med benene, pludre, lege osv. Så er alt som det skal være, også selvom hun så ikke helt "følger bogen" :)
Jern får hun gennem grødprodukter, kød osv. og også via modermælkserstatningen. Hvis hun får mindst 400 ml mme dagligt, så er hendes jernbehov godt dækket:)
Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, og at det også har givet lidt ro med på vejen :)
Fortsat held og lykke og god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Kravlegård - køb af kravlegård
Nogle familier lever fint uden en kravlegård, hvor andre familier har stor glæde af at anskaffe sig en sådan.
En kravlegård kan være praktisk, når du skal i bad, står og laver mad, måske er nødt til at gå i kælderen med vasketøj... Kravlegården giver dig mulighed for at lægge dit barn et trygt sted, hvis du ikke lige kan holde øje med barnet i nogle minutter.
I nogle familier virker kravlegården også som et trygt, genkendeligt og dejligt sted at finde ro. Hvis der...
Efterfødselsreaktion
Både mænd og kvinder kan få en efterfødselsreaktion - i Danmark rammes ca. 10-15% af nybagte mødre af en fødselsdepression, og ca. 7% af mændene får en depression i forbindelse med at blive far. Faktisk mener man at tallet for fædre kan være betydeligt højere, måske endda højere end antallet af kvinder der rammes.
Nogle af symptomerne kan være ens for både mænd og kvinder - begge køn kan f.eks. føle skyld, selvbebrejdelse, håbløshed og en følelse af ikke at være en god nok...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.