Annonce

Annonce

Svar: Uddybende spørgsmål om søvn - 8 mdr.


9. februar 2005

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Dorte

Vanebetingede opvågninger - ja det handler f.eks. om at jeres datter 'vågner op' hver gang hun taber sutten, fordi hun har lært at hver gang sutten mangler i munden, så putter mor den i munden igen. Hun har altså lært sig at den skal være i sutten og når den ikke er det, så vågner hun.

Derfor kan en måde at ændre vane på være at lære hende at falde i søvn med sutten, men at kunne sove videre uden at sutten kommer i munden igen. Det handler også om at lære hende at sove uden at ligge helt tæt - men i stedet lære hende at sove, med en hånd at hold i. Altså finde balancen imellem at give hende trygheden, som hun har brug for, men samtidig få nedsat 'service-niveauet' lidt i løbet af natten og lære hende at sove med 'mindre midler'. Hvis hun langsomt kan lære at falde til ro ved at blive puttet igen og få en hånd at holde i, så vil hun måske langsom kunne lære at sove, vor man bare stryger hende over håret, for så at lære at sove ved at man bare sidder der og til sidst ved at vide at man er der:o)

Det tager rigtig langt tid at ændre vaner, fordi vaner er tryhed og børn elsker ritualer, de elsker det genkendelige og falder til ro ved det. Det tager tid og kræver tålmodighed at skabe nye genkendelige rammer.

En ny genkendelig ramme kan også være en substitut for mor - det kan være en spilledåse, som spiller samme melodi igen og igen eller en bamse, en sutteklud eller lignende. Altså en ting som fremover kan følge hende og være med til at give tryghed uanset hvor man skal sove eller skal falde til ro. Det gælder f.eks. også når hun skal tl at sove i institution eller hvis hun skal puttes, når I er på besøg hos nogle venner osv.

Når hun møver rundt om natten, så lyder det som om hun trods alt er så vågen at hun lige skal sikre sig at I er der. Uden at I skal begynde at snakke for meget ...


Annonce

... med hende og indlede til underholdning, så kan det være en mulighed at fortæller hende at I er der f.eks. 'syyyy - nat nat' læg hende ned, dynen over, en hånd at holde i eller lignende, således at den korte melding også bliver en del af det genkendelige fremover og hun således med tiden vil kunne lægge sig ned og sove videre bare ved at få meldingen - måske...man har jo lov at håbe:o)

Som I selv er inde på så er det også en mulighed at trække tiden lidt for at se om hun så selv finder ro. Men igen er det en balance idet hn jo ikke skal vågne så meget op at ekstra meget opmærksomhed er nødvendigt.

Med hensyn til ammestop, så synes jeg at du skal trappe ned i roligt tempo. Målet på sigt kan hedde at du ammer morgen og aften. De fleste børn kan ammes på denne måde i lang tid og amningen kan sammen med det øvrige indtag af mælk i løbet af dagen godt dække barnets behov.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Lige nu ammer du meget og derfor kunne du måske begynde med at amme morgen, eftermiddag og aften og så tillade en amning ind imellem, hvis du skønner det nødvendigt. Altså så du skærer amningen ned til 3-4 x dagligt. Det er vigtigt både for at skabe nyt mønster, men også for at give lyst til at tage føde og væske til sig på anden vis.

Overgangsperioden betegnes jo som værende overstået efter 9 mdr´s alderen og her burde jeres datter således kunne nøjes med amning 2-3 x dagligt og kunne drikke fint af kop. I perioden mellem 9-12 mdr vil hendes mælkeindtag nedsættes til ca 500ml i døgnet (incl. f.eks. en portion yoghurt) og det vil være hendes behov fra 1 års alderen og frem.

Det lyder som en god idé at springe flasken over, og i stedet nedtrappe amningen, således at hun i løbet af de næste par måneder vil være i stand til at få dækket sit behov af anden vej.

Fortsat held og lykke og håber det bragte lidt mere klarhed over sagen:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Suttebehov

Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.

Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.

Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...

Læs mere i Babylex

Barselsorlov

I har begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter har I 32 ugers forældreorlov hver, som I frit kan fordele mellem jer. Det er dog kun i 32 uger af jeres...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

1000 tak for din altid varme og kærlige måde at gribe udfordringerne an på - det er helt rigtig for mig!
Jeg nyder både dine personlige svar til mig, men bestemt også de svar du giver til andre.

Tak,
Mor til pige på 15 måneder


Annonce