Svar: Gråd og uro ved brystet
Kære Simone
Stort tillykke med den lille dreng og velkommen til :)
Det er rigtig godt du skriver - for ja, det lyder som om at både du og din dreng har en svampeinfektion, og I skal begge behandles.
Svamp opstår ofte i forbindelse med, at du har været i antibiotisk behandling. Det skyldes smitte med Candida Albicans, som trives rigtig godt på varme og fugtige områder - det vil sige på dit bryst, i dit barns bleområd, i barnets mund, og du kan også have svamp i skeden...
Symptomerne på svamp kan være:
- Smerter, svie og brændende fornemmelser i brystet og på brystvorten. Hvilket du lyder til at have. Smerterne kommer især, når barnet dier, men de kan også komme imellem amningerne. Mange kvinder beskriver smerterne som "knivskarpe". Det føles som at blive "stukket i brystet".
- Huden omkring brystvorten kan være skinnende og rød - varieret fra sart lyserød til stærk pink - det afhænger af, hvilken farve brystvorte du genetisk er født med.
- Nogle kvinder får tør og skællet hud på brystvorten, andre kvinder får hvide belægninger på brystvorten - men det er bestemt ikke alle. Derfor skal man behandle ud fra smerter og symptomerne på svamp - også selvom man ikke kan se belægninger eller se synlige tegn på svamp.
- Sår og revner har svært ved at hele. Svamp i brystet kan forsinke sårheling. Du fortæller netop, at du også har dette problem.
Hos barnet vil symptomerne ofte være:
- Rødme, hudløshed og hvide belægninger i bleområdet
- Rødme, irritation og hvide belægninger i munden. De kan sidde på gummerne, i ganen, på indersiden af kinderne og på tungen. Belægninger må ikke forveksles med mælkerester - mælkerester er normalt lette at fjerne, hvor svamp sidder mere fast..
Din dreng lyder til at have svamp. Infektionen sidder i hans mave-tarmsystem, han er rød, hudløs og har hvide belægninger i bleområdet - og han behøver ikke også have synlig svamp i munden.
Det er vigtigt, at man altid behandler både mor og barn, ellers vil I blive ved med at smitte hinanden - også selvom det måske kun er den ene af jer, som viser symptomer.
Den normale behandling vil bestå i, at du og din dreng bliver behandlet med et svampemiddel i form af creme, salve eller gel. Du skal smøre ham i munden, samtidig med at du også smører dig selv på brystet. Til hans mund og til brystet kan bruges samme gel/creme. Derudover kan han blive smurt med en anden type salve i bleområdet, så I kan få bugt med infektionen der.
Hvis dette ikke viser sig at være tilstrækkeligt, så kan I blive behandlet med Fluconazol (Diflucan). Det findes i kapselfom og som pulver, der i afmålt mængde skal opløses i vand. Det har vist ...
... sig effektivt for både mor og barn. Anbefalingerne har gennem årene varieret lidt. I dag anbefales det, at du får 400 mg som startdosis, derefter 100 mg to gange dagligt i mindst to uger eller indtil du har været smertefri i en uge.
Ved en daglig dosis på 200 mg til dig, vil man nogle gange opleve, at barnet også har gavn af behandlingen - fordi det flyder via mælken til barnet. Men ofte vil den mængde Fluconazol, der går via mælken, være så lille, at det ikke er tilstrækkeligt til at behandle barnet. Derfor skal din dreng måske behandles ved siden af - da han er så lille og ny som han er, vil jeg ikke anbefale, at han får Fluconazol. I stedet vil jeg anbefale, at du ud over tabletbehandlingen til dig selv, smører dine brystvorter og også smører ham i munden - og derudover behandler ham i bleområdet med creme/salve.
Det er din læge som skal ordinere behandlingen til jer begge.
Når man har haft brystbetændelse, har været i antibiotisk behandling og også har fået en svampeinfektion, så vil det være naturligt, at din mælkeproduktion er blevet lidt nedsat - og at din mælk derfor ikke løber helt så let til din dreng. Det kan derfor være forklaringen på, at han nogle gange bliver ked af det ved brystet, hiver ekstra i brystet, græder, protestere, er frustreret. I takt med at du bliver behandlet og få ham lagt til, så vil din mælkeproduktion stabilisere sig og du vil, når du lægger ham til og han beder om det, naturligt øge din mælkemængde, så han får det, som han har behov for.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
For at han lige nu ikke skal blive for ked af det, så må du gerne dryppe lidt mælk (udmalket modermælk eller modermælkserstatning) ind i munden på ham, når han ligger ved brystet. Du kan købe 1-2 ml engangssprøjter på apoteket, trække lidt mm eller mme op og dryppe det i munden, når han ligger ved dit bryst. På den måde kan han mærke, at der er noget at komme efter og han vil være mere rolig ved at die.
Det vil også være rigtig godt, at du varierer imellem de forskellige ammestillinger. Alt efter hvordan du lægger ham til, så vil han stimulere og tømme dit bryst forskelligt. Hvis du fornemmer, at du har mælkeknuder på ydersiden af brystet og du oplever, at han har svært ved at "tømme" her, så vil det være en fordel, at du ammer ham i tvillingestillingen. Det vil sige, at han skal ligge med hovedet ved dit bryst og kroppe ud under din arm, med benene bagud mod ryglænet i sofaen.
Den er lige på trapperne - min nye bog "Helens bog om Amning & Flaske". Den udkommer den 6. oktober og den vil være rigtig god for dig at læse:)
Håber du kan bruge dette lidt videre, jeg glæder mig til at følge jeres lille familie!
Fortsat held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
29. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder - del 2
Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...
28. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder
Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
Viden om børn:
Udstyr til nyfødt - tjekliste
Når du er gravid og første gang besøger en babyudstyrsforretning, så kan du blive helt svimmel over alt det udstyr du kan købe. Tænk fremad når du skal vælge - meget babyudstyr er dyrt og bruges kun i kort tid. Derfor kan visse ting med fordel købes brugt, eller måske kan I låne eller arve. Det kan godt betale sig.
En tjekliste over babyudstyr, som kan være godt have have klar før fødslen:
- Autostol - nødvendigt, hvis I skal fragte baby i bil fra sygehuset og...
Kogt-vands-klude
Kogt vands klude er et gammelt husmoderråd til røde barnenumser.
Princippet er at man tager noget blødt bomuldsstof f.eks. stof fra et gammelt forvasket lagen og klipper nogle firkantede stykker, som passer til at lægge på barnets numse.
Stofstykkerne koges, afkøles og vrides og lægges på og mellem barnets baller, der hvor barnets hud synlig er generet af syren fra afføring og urin. Du kan gemme de kogte klude i en lille bøtte med lidt kogt vand, som du har stående...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.