Annonce

Annonce

Svar: Måltidskriser


27. september 2015

Kategori:
Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Madsen

Tak for jeres brev og fine beskrivelse af, hvad I har forsøgt og hvad I tænker:)

Det er helt naturligt, at børn i jeres drengs alder begynder at spise mere selektivt og afviser visse former for fødevarer. Han vokser ikke længere helt så meget som tidligere og hans naturlige lyst til at smage og putte i munden bliver mindre. Nu er det spændende at undersøge maden på en anden måde, ligesom det er meget spændende at finde ud af, hvad det han gør, gør ved jer...

Han udvikler mere og mere selvstændighed og egen vilje og hans evne til at ryste på hovedet og sige "Nej!" bliver større. Og netop omkring maden, er det muligt at markere sin vilje. I alle andre sammenhænge kan I "tvinge" ham - f.eks. når han skal have en ble på, skal have jakke og sko på osv. I kan her holde ham og tvinge ham til det, selvom han protesterer højlydt. Men lige omkring maden, så kan I ikke. Hvis han ikke vil spise, så kan I ikke få ham til at spise - og det giver naturligt frustrationer.

Når han så samtidig har været syg, haft nedsat appetit og I har været bekymret for hans vægt, trivsel osv. så er det naturligt ekstra svært - derfor er I havnet der, hvor I er begyndt at lave specielle retter til ham - han har lært, at hvis han afviser maden, så tilbydes han noget andet, noget han måske synes er mere lækkert...

Han har også lært, at hvis han afviser maden, så gør det noget ved jer. I begynder måske at diskutere hen over hovedet på ham, hvad I skal gøre nu. I bliver og ser frustrerede ud, I lokker, forsøger med afledning, legetøj eller lignende - alt sammen for at få ham til at spise - men med den alder han har, naturligt ekstra spændende at undersøge. Han er jo rigtig godt igang med at finde ud af, hvordan verden fungerer.

Det er for det første rigtig vigtigt, at I giver ham mad, som I selv spiser. Det er vigtigt, at I laver børnevenlige retter og I skal sørge for, at der er mindst en ting, som han kan lide og gå igang med. Nogle gange kan det godt være et kvart ...


Annonce

... stykke rugbrød med lidt smør, men det serveres sammen med den øvrige mad.

Det kan være en god idé at servere lidt af gangen, så måltidet ikke virker for overvældende, så han kan overskue det. Mange børn har glæde af at få maden af en tallerken der er inddelt i rum og så kan han selv bestemme i hvilken rækkefølge han vil smage og spise - og hvad han måske nogle gange vil lade ligge...:)

Han lyder til at være motorisk godt med.. Det vil være rigtig godt, hvis han så småt begynder selv at kunne kravle op i sin høje stol (måske er det lige tidligt nok). Jeg ved ikke, hvilken høj stol I har, men det vil være godt, hvis han med jeres støtte får fornemmelsen af, at han selv styrer, når han sætter sig til bordet, og at det ikke er jer, som fjerner ham fra hans leg og sætter ham ved bordet. Han skal komme til bordet af sig selv:)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det vil være rigtig godt at give ham madro - og det er derfor det hjælper, når I fjerner jer fra bordet og lader ham spise selv. Hvis det lige nu hjælper, så er I nødt til at gøre dette, så han får noget at spise. Men på sigt skal I naturligvis igen spise sammen og nyde det hyggelige ved det fælles måltid. Her kan det være en god idé, at I fjerner ham fra bordenden og sætter ham ned langs siden af bordet. Når han sidder for bordenden, så har han mor og far på hver side. Det vil ofte øge det pres han føler omkring maden - I sidder begge og kikker på ham, og han kan meget let føle sig presset.

Det er helt okay at I tilbyder ham en godnatgrød eller et måltid mad før han skal sove, så han ikke går sulten i seng og så han ikke vågner kl 05, fordi han der har brug for mad. Det er her vigtigt, at måltidet serveres adskilt fra aftensmaden, - læg evt. et bad ind imellem. Vær også opmærksom på at han nogle gange måske kan få rester fra aftensmaden, så han ikke tilbydes "dessert" som sød grød eller yoghurt, men får en frikadelle og et stykke rugbrød eller lignende...

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke med ham:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

Hører ikke efter og sut

Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. april 2025 | Opdragelse | 4 år

Sur 4 årig pige der råber meget

Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Hjælp til barn der er bange

Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Reaktion på at være blevet storesøster

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tisser i sengen

Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.

Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.

Langt de fleste børn vokser...

Læs mere i Babylex

Arp

Arp er betegnelsen for nogle gulbrune skæl, som mange børn får i hovedbunden, på panden eller i øjenbrynene. Det er døde hudceller som bliver afstødt. Det smitter ikke og det har intet med hygiejne at gøre.

Arp i hovedbunden kan fjernes ved hjælp af en lusekam. Du kan med fordel massere lidt uparfumeret babyolie ind i barnets hovedbund. En let massage stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket er godt både for forebyggelse og helbredelse af arp.

Evt. arp...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for dine lange svar, du er så dejlig fornuftig :) Jeg er glad for at læse, at du i det store og hele kan understøtte det, vi i forvejen har gjort.

Tak skal du have for dine svar

Venlig hilsen, mor til Sofia 8 måneder


Annonce