Svar: Baby 11 måneder ledløs
Hej med dig
Tak for dit brev og fine spørgsmål:)
Det er rigtigt, at børn fødes med bløde knogler. F.eks. er kranieknoglerne bløde og sat sammen af plader, der gør at hovedet kan presse sig sammen og bedre komme igennem fødselsgangen. Kraniet vil også tage facon efter, hvordan barnet lejres efter fødslen, hvis barnet altid kikker til venstre, vil barnets venstre side af hovedet blive mere fladt end højre side af hovedet...
Også kroppens andre knogler er bløde og kan, som du skriver, nogle gange godt "give et knæk". Men når det er sagt, så lyder det dog som om, at din datter godt kunne have tendens til hypermobile led og hun kan sagtens have arvet det efter dig.
Når børn er hypermobile, så vil deres knogler og led kunne strække sig eller bevæge sig ud i yderstillinger, det vil sige stillinger, som er ud over det normale. Det kan gøre, at barnet bliver lidt senere grovmotorisk udviklet, det kan også give nogle børn smerter og de kan være ekstra trætte, især efter større fysisk aktivitet. I takt med at barnet vokser op, vil man også kunne se, at barnets får hyppigere forstuvninger, problemer med led, som går af led, får måske problemer med balancen, vrikker tit om, falder osv.
Hos en pige som din datter, der nu er knap et år, skal du være opmærksom når hun sidder. Prøv at lægge mærke til, om ...
... hun nogle gange sætter sig med benene i W stilling. Altså sætter sig på numsen, med knæene fremad og fødderne bagud. Børn med hypermobile led, vil ofte sætte sig i denne stilling. Hvis det sker, så prøv om du kan få hende til at sætte sig "mere rigtigt", så hendes led ikke overbelastes. Generelt gælder det om at hjælpe hende til ikke at få leddene ud i yderstillinger. Giv hende evt. en pude at sidde på, det kan nogle gange hjælpe.
Små børn kan have lettere ved at bevæge sig på gulvtæpper eller gulve med skridsikre underlag. og for børn med tendens til hypermobile led kan det være ekstra vigtigt. Et glat gulv vil naturligt gøre, at barnet glider mere og at barnets led risikerer at komme i yderstillinger.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det kan være godt at lave forskellige øvelser, som kan styrke barnets muskler. Det kan også være en idé at gå til f.eks. svømning. Der er sandsynligvis en fysioterapeut i kommunen, hvor I bor, som I kan kontakte. Han/Hun vil kunne rådgive jer omkring jeres datter, hypermobilitet og støtte.
I skal også være opmærksomme på, at hendes første sko skal have ekstra støtte. Det vil være godt med en lille støvlet, som støtter hende godt omkring hælen og ankelleddet. Gerne med en let og blød, bøjelig sål.
Jeg håber, at du kan bruge ovenstående lidt videre, fortsat held og lykke - og rigtig god søndag!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Navlestreng
Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.
Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.
Når moderkagen...
Arp
Arp er betegnelsen for nogle gulbrune skæl, som mange børn får i hovedbunden, på panden eller i øjenbrynene. Det er døde hudceller som bliver afstødt. Det smitter ikke og det har intet med hygiejne at gøre.
Arp i hovedbunden kan fjernes ved hjælp af en lusekam. Du kan med fordel massere lidt uparfumeret babyolie ind i barnets hovedbund. En let massage stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket er godt både for forebyggelse og helbredelse af arp.
Evt. arp...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.