Annonce

Annonce

Brev:

Dårlig søvn - 11 mdr.


4. september 2015

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Dårlig søvn - 11 mdr.

Kære Helen

Min dejlige datter er 11 mdr. og på alle mulige måder en rigtig glad, tilfreds og herlig pige. Sjældent tvær, umulig eller gnaven. Følger sin kurve, 74cm og 8,2kg. Søvnen har dog altid fyldt rigtig i vores hverdag, hvilket også er den primære grund til jeg nu skriver. Jeg håber du kan hjælpe med en anden vinkel på tingene og nogle inputs, du har tidligere været en kæmpe hjælp.

Min datter har siden spæd og til nu, været en pige der søger en masse tryghed - hovedsagligt hos mig - både fysisk i kram, kys og nærvær, men også i opmærksomhed. Hun har altid ”skulle se tingene an” fra min favn, både vores familie, mødre og børn i mødregruppen og lign. Hun har aldrig været let til smil, grin og fjol overfor andre end min mand og jeg, altid stirret på folk, længe, og sjældent nået at ”tø op” inden vi har skulle hjem igen efter nogle timer. Det er blevet bedre nu med bedsteforældrene som hun er begyndt at blive godt trygge ved nu, dejligt.

Vi har aldrig hevet hende med rundt til en masse, det har hendes temperament aldrig været til, og samtidig oplever jeg heller ikke, at vi har skærmet hende ”for meget”. Hun har bare brug for tid til se at folk an og det har jeg det helt okay med. Hun leger kun kort tid alene, søger gerne mig eller voksenkontakt til at lege med.

I ca. 1½-2 mdr. har far heller ikke været ”god nok”, hun søger mig hele tiden, bliver ked af det når jeg går ud af rummet og far har heller ikke kunne trøste hende som tidligere, når hun vågner om aftenen og skal hjælpes videre i søvnen. Det er og har altid kun været mig der har puttet til alle lure.

Lurerne om dagen går som regel godt, enkelte dage skal jeg ”kæmpe mere” for eftermiddagsluren. Hun har i en periode på 1-1½ mdr kun sovet én lur om dagen fra kl 11.00 og 2½-3 timer frem.

Aftenritualet er at rulle gardiner ned i værelset, ren ble og nattøj, godnatgrød, børste tænder, siger godnat til far, går i vores soveværelse hvor vi læser godnathistorie med dæmpet lys, nusseklud, sut og dyne, ammer hende i dobbeltsengen, kommer op i favnen hvorefter jeg lægger hende i sin seng (der står ved siden af vores) lige inden hun sover helt.
Hun dier ikke hvis jeg sidder i stol og ammer og hun kan ikke finde ro til at falde i søvn i dobbeltsengen efter amning. Hun har aldrig faldet i søvn direkte i sin seng, altid blevet rigtig rigtig ked og grædt (ikke bare klynket), og rakt ud efter mig.

Jeg er ved at køre hende ind i dagpleje, og har været der ca. 1½t om morgenen/formiddagen seks dage nu. Det er gået smadder godt, hun leger lidt, søger mig, leger lidt, søger mig. Jeg skal hjælpe hende i gang med at lege og aflede lidt, ellers vil hun bare være på armen. Mandag er planen at jeg afleverer om morgenen og henter når hun vågner fra sin formiddagslur. Jeg er klar over at behovet for mig forstærkes idet hun er begyndt at lege i dagpleje, men søvnen om aftenen var allerede bøvlet inden.

På nuværende tidspunkt ser vores hverdag således ...


Annonce

... ud:

6.30: Vågner selv, putter i sengen med begge forældre
7.00: Øllebrød/havregrød, mme af kop
7.45-9.30: Dagpleje. 9.00 får hun bolle med ost, vand og evt. frugt.
9.30-9.45: Puttes til lur i barnevogn, vi går hjemad. Sover i ca. 1½-2 timer
12.00-12.30: Fisk/kød, grøntsager, rugbrød med pålæg, vand
14.00-14.30: Frugtgrød med mme/yoghurt med frugt/bolle m. ost, mme a kop
Ca. 15: Puttes til lur i sin seng, kan ikke finde ro i barnevogn, sover ca. 1½ time
18.00 Aftensmad, (næsten) det samme som os
20.00: Godnatgrød, vand. Hun spiser som regel højst 2-3 bider af grøden, har tidligere været rigtig glad for den. Vil ikke sidde i sin højstol, bliver ked af det og vil kun sidde på mit skød.
20.45-21.00: Ammes og puttes til natten
Nat: Ammes i sengen

Putningen kan trække ud, ved at hun begynder at græde når jeg ruller gardiner ned. Hun hygger med godnathistorie, ELSKER bøger, men græder så snart hun er ammet og skal puttes. Kan jeg slet ikke få hende til ro går jeg i stuen med hende hvor far sidder og ser fx tv og så falder hun til ro/søvn og jeg kan lægge hende i seng. Efter hun er lagt går der enten præcis 45 min men oftest 60 min, så vågner hun grædende første gang. Jeg har prøvet at afvente men hun græder højere og højere og mere ulykkeligt. Hun sidder op og kan hjælpes ned igen med nusseklud og sut. Herfra vågner hun så mange gange på samme måde hen af aftenen. Den dårlige vane med sut for at sove videre har jeg overvejet, men hun er ikke til at få til ro ved bare at kærtegne, ae eller synge. Jeg har forsøgt at lære hende selv at tage sut men det afviser hun og kaster den væk og græder indtil jeg trøster

Efter vi selv er gået i seng kommer hun, når hun søger mig, op til os, men også dér kan hun vågne og græde mange gange i løbet af natten indtil jeg putter hende ind til mig. Det er sket to gange efter vi er startet dagpleje. Sover hun mellem os er hun slet ikke så søgende efter sit sut og sover oftest hellere uden.

Vi oplever ikke gråden er smerte-gråd eller pga. tænder. Hun har for en del mdr. siden fået tjekket øer og der var ikke noget. Hun sover jo også fint om dagen! Hun har været senere om at komme i gang rent motorisk og er først begyndt at kravle lidt rundt nu (ellers har hun møvet sig) og hun rejser sig ved alt og går med gå-vogn med os bag og står uden støtte i 3-5 sek.

I seks dage var vi i udlandet og boede i en et-værelses lejlighed. Jeg lod hende sove begge lure i dobbeltsengen, det gik fint, putningen om aftenen tog max 10 min og hun vågnede ikke grædende på noget tidspunkt. Vi opholdt os i rummet hele tiden mens hun sov.

Jeg er klar over at jeg selv er ansvarlig for de vaner hun har og får, men jeg er på ingen måde tilhænger af ”en kold tyrker” men derimod at lede hende kærligt og nærværende.

Jeg starter arbejde om en måned og har mulighed for lang indkøring men er naturligvis også bange for jeg kan trække overgangen i langdrag. Hvad er din holdning?

Jeg ser frem til at høre fra dig.

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


12. november 2024 | Sovevaner | 10 mdr.

Farsyg

Kære Helen Min datter er 10 mdr gammel. Jeg har været på barsel med hende...

Læs hele brevet og Helens svar


9. november 2024 | Sovevaner | 12 mdr.

Dreng 11 måneder vil ikke længere puttes af far del 2

Kære Helen Jeg skriver del 2 i titlen for at referere til mit tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


24. oktober 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

9 måneder og sover ikke igennem om natten

Hej Helen. Jeg kan ikke forstå, hvorfor vores dreng A. på 9 måneder ikke...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gravid vitaminer

Når du er gravid, er det ekstra vigtigt at spise sund og varieret - det, du spiser og drikker under graviditeten, har betydning for dit barns udvikling i livmoderen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide tager et tilskud af folsyre, D-vitamin og jern. Desuden anbefales gravide at få tilstrækkeligt med kalk, enten gennem kosten eller som tilskud.

Folsyre: 400 mikrogram folsyre daglig fra graviditeten planlægges til og med 3 måneder henne. Dette tages i form af...

Læs mere i Babylex

Moderkagebiopsi, moderkageprøve

En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.

Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak for din hjælp til ammestop. Jeg har i denne uge endelig lagt amningen på hylden, og lillepigen har ikke sagt et kvæk. Hun falder så pænt i søvn, imens jeg synger for hende. Hun er så dygtig, og jeg er glad for, at det har været så let. Der er selvfølgelig stadig mælk i mine bryster, men de er ikke spændte. Så tusind tak for dine råd...

Hilsen en mor, der gerne ville gøre ammestop så let som muligt for både mor og barn.


Annonce