Svar: Hjælp til afvænning fra natamning
Kære trætte mor
Tak for dit brev :)
Det er dejligt at høre, at det går bedre med øreproblemerne og at væsken sandsynligvis forsvinder, når jeres dreng er kommet sig over sin forkølelse. Han lyder dog til at have ører, der klør og irriterer stadigvæk og det er også meget sandsynligt, at han kan vågne om natten gennem længere tid - selvom væsken er væk. Ikke fordi han har ondt, men fordi han har lært at sove afbrudt og igen og igen er blevet vækket af smertejag. Den erfaring sidder i kroppen, og det tager tid at finde ud af, at han nu godt kan sove uden afbrydelser.
Det er rigtig godt, at I er opmærksomme på, at han er i separationsfasen og derfor kan søge især mor lidt ekstra lige nu. Det er derfor meget vigtigt, at du ikke afviser ham, skubber ham fra dig, men i stedet forsøger at tanke ham lidt ekstra op, give ham lidt mere nærhed, tæt fysisk kontakt, kysse, kramme osv. Og uden at du dermed får sat antallet af amninger op. Han vil naturligt godt kunne søge brystet ekstra lige nu, fordi han har den alder, han har, og går igennem den store udvikling, som han gør. Men det er vigtigt, at du forsøger at holde fast i at han skal have mange små måltider hele dagen igennem, tilbydes vand af kop og på den måde sikres en stor del af sit væskebehov i dag- og aftentimerne og så lære at sove uden brystet om natten.
De fleste børn vil i 9 måneders alderen have brug for 3 amninger i døgnet og disse tre amninger kan f.eks. ligge før middagslur, aften og sen aften. Det betyder, at du som nu kan amme ham, når han bliver puttet. Amme ham igen sen aften og herefter kan far så godt tage over om natten. I kan altså godt prøve at lade mor sove i et andet rum, så amning ikke er muligt. Jeg vil anbefale at far så lægger sig med jeres søn. Det giver netop mulighed for tæt fysisk kontakt. Han kan putte sig ind til far, kravler lidt rundt på far, myre sig ind i fars brystkasse osv. så han mærker, at far er der 100 pct for ham, men mulighed for amning er der ikke. Hvis han er fyldt godt op med både mælk og godnatgrød før sengetid og er ammet igen sen aften, så behøver han ikke yderligere mælk om natten. Det han søger er trygheden og nærheden og ...
... den kan far godt give ham. Og ja - det kan godt tænkes, at han bliver for frustreret, hvis mor er der, fordi mor lugter af mælk og han derfor ikke vil acceptere, at han ikke kan få brystet.. hvis mor ikke er der, så er muligheden ikke til stede...
Du fortæller, at du ammer ham før middagsluren - men ikke før formiddagsluren. Det betyder, at han om dagen faktisk godt kan falde i søvn uden brystet. Det kan være en god idé at holde fast i dette, og så overføre de samme ritualer til hans øvrige putninger - hvis du bruger en klud der dufter af dig, eller triller ham i barnevognen eller lignende, så kan det være en god idé, at du gør det samme til middagsluren. Han må stadig gerne ammes, men det vil være rigtig godt, at han om dagen lærer at overgive sig til søvnen uden at have brystet i munden. Når han kan det om dagen, kan det være lettere også at kunne det aften og nat.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er dog også tænkeligt, at han lige nu godt kan have brug for at falde i søvn i din favn og blive puttet i egen seng, blive ammet igen kl 23 og få lov til at sove videre - så du lige om aftenen ikke skal arbejde på at han skal sove uden bryst og favn, simpelthen for at sikre, at han falder så roligt i søvn som muligt. Men efter amningen sen aften skal far så tage over og mor er der ikke... Normalt ville det anbefales, at du lærer ham at sove uden brystet om aftenen, men det fungerer ikke lige nu og det kan være okay, at han falder i søvn med brystet, hvis han så efterfølgende kan sove uden at vågne og søge brystet igen - og jeg tænker, at det kan være et forsøg værd at få far på banen her.
Det er korrekt, at I sandsynligvis efter 3 nætter vil fornemme en forskel. Ikke at han så sover igennem og ikke vågner, men far vil sandsynligvis fornemme, at lillebror bliver lettere at trøste og berolige, han vil ikke være vågen og vil ikke protesterer så længe, vil stille og roligt acceptere at sove videre med fars trøst og ro. Mærker I ingen ændring efter 3 nætter, så skal far ikke blive ved, så må mor tage over, da det så tydeligt er mor, som han søger.
Håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke med ham og med projekt "afvænning af natamning":)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Uld til børn
En gammel tommelfingerregel lyder, at alle de måneder, som ender på "r", kan uld være en fordel - det vil sige september, oktober, november, december, januar og februar.
Uld har mange fordele:
- Det har blandt andet en rigtig god isoleringsevne, så det hjælper dit barn med at holde sig varm. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft, og det gør, at ulden isolerer rigtig godt.
- Det kan absorbere 30-40 procent af sin egen vægt i væske. Det...
Vuggedød - uventet spædbarnsdød
Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.
Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:
1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.