Annonce

Annonce

Svar: Svært at finde søvnen


3. september 2015

Kategori:
Alder:
2 år, 2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Skattepigens mor

Tak for dit brev :)

Det lyder som en rigtig god idé, at lade jeres datter falde i søvn i egen seng. Hvis I begynder at vænne hende til at sove i jeres seng, så bliver det naturligt svært at få hende tilbage - og da I skal flytte, hun skal starte i ny vuggestue, skal tilmed være storesøster osv. så vil det være en rigtig god idé, at I lige nu forsøger at holde fast i de gode rutiner, som I allerede har fået skabt - med mindre altså, at I vælger, at I fremover vil sove 4 i samme værelse:)

De fleste børn vil, når de er 2.5-3 år gamle, begynde at protestere over tremmesengen. Enten vil de ikke ned i sengen eller også forsøger de at kravle over sengen, rejser sig og forsøger at få benet op over kanten. Når det sker, er det en god idé at give barnet en ny seng - lykkes det for hende at kravle over kanten, kan hun komme slemt til skade. Derfor kan det godt være en god idé med en åben seng hos jer - også med den alder jeres datter har - men det afhænger lidt af situationen, for I risikerer naturligt også, at hun vil stige ud af en åben seng og søge jer igen og igen, og tremmesengen kan godt være ekstra tryg for hende.

Da I skal flytte om få uger, vil det være en god idé at overveje om tremmesengen vil give ekstra tryghed det nye sted, så den kan være værd at bibeholde et par måneder endnu - eller om I skal slå to fluer med et smæk og give hende en ny seng, samtidig med at I flytter, for med det samme at få skabt nye søvnvaner og rutiner.

Den åbne seng giver netop mulighed for, at I sætter jer på sengekanten og læser en bog, imens hun så falder i søvn. Det vil være et dejligt og trygt ritual for hende fremover.

I må altså gerne bibeholde rutinen med at læse ...


Annonce

... godnathistorie, så I sidder og læser lidt højt for hende, imens hun er i jeres favn, flytter hende over i tremmesengen og læser lidt videre, imens hun så ligger stille og lytter. I kan vise hende billeder osv. holde lidt i hånden og hvad hun nu har behov for. Hun skal naturligvis også have sin puttebamse eller lignende hos sig. Så det ritual, I har, naturligt kan flyttes over til den åbne seng hen af vejen.

Når det er sagt, så skal I naturligvis også sikre jer, at hendes puttetidspunkt er rigtigt. Det er vigtigt, at hun ikke puttes hverken for tidligt eller for sent. Det gennemsnitlige søvnbehov for en 2 årig er 13 timer i døgnet. Det kan f.eks. være fordelt sådan, at hun sover to timer til middag og elleve timers nattesøvn. Sover hun længere middagslur, vil nattesøvnen naturligt være kortere.

Det vil være rigtig godt, at hun kommer op til fast tid hver morgen - uanset om det er hverdag eller weekend. Hendes stå op tidspunkt vil naturligt spille ind på hendes middagslur, både tidspunktet for luren og varigheden af luren, og det vil igen påvirke, hvornår hun er parat til at sove om aftenen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


En godnatgrød kan stadig være en rigtig god idé. Det vil sige en aftenrytme, hvor I f.eks. spiser aftensmad kl 18, herefter kommer hun i bad, gøres klar til natten. Tilbydes godnatgrød i køkkenet, evt. sammen med en kop lun mælk. Får børstet tænder og bliver så puttet kl ca 20 og sover til kl 07...

Der er mange andre ting som kan spille ind - og også andre ting, som man kan forsøge, men lige nu tænker jeg, at I skal prøve ikke at ændre alt for meget, fordi I skal flytte om få uger... og så må vi tage tingene, som de kommer til den tid:)

Håber I kan bruge disse tanker lidt videre lige nu :)

Fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fiskeolie og børn

Fiskeolie eller det der også hedder Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk. De er livsnødvendige for os mennesker, både for børn der skal vokse og udvikle sig og for ældre der skal "vedligeholdes". Derfor skal der være omega-3 fedtsyrer tilstede i vores kost.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du selv spiser og også giver dit barn fisk 2 gange om ugen som hovedmåltid. Derudover næsten hver dag som pålæg til frokost.

Det er vigtigt at variere...

Læs mere i Babylex

Medicin til børn

Et lille barn må aldrig få medicin, uden at lægen har ordineret det. Børn skal have helt andre mængder end voksne og reagerer anderledes på visse produkter.

Har dit barn fået ordineret medicin, så er det vigtigt at følge lægens instruks. Er der f.eks. ordineret penicillin i 6 dage, så er det vigtigt, at du giver medicinen i 6 dage og ikke stopper efter 3 dage, fordi du synes, at barnet virker frisk og rask. Hvis du stopper for hurtigt, risikerer du, at sygdommen vender...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for denne form for brevkasse - den er helt fantastisk for en 1. gangs mor som mig, som altid er bekymret for om jeg nu gør tingene godt nok:-) Så et tak herfra.

Helle, mor til dreng på 1 år


Annonce