Svar: Lommepenge og gaver
Kære Mattias´ mor
Tak for dit brev :) Jeg tror, der er ligeså mange meninger om lommepenge, som der er forældre, men jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig.
Jeg er som udgangspunkt helt enig med dig i, at børn hen af vejen skal lære, at man skal arbejde for penge, og at man ikke altid kan få, det man ønsker sig. Det er helt fint, at børn lærer, at man nogle gange må ønske sig noget, spare sammen til noget og vente, før man kan få noget, som man rigtig gerne vil have.
Jeg synes også, at det er en rigtig god idé, at børn lærer, at nogle ting er meget dyre og derfor ikke noget man bare lige kan købe. Den store legoæske koster mange penge, så den kan man ønske sig til sin fødselsdag eller til jul. De små legoæsker kan man dog nogle gange godt købe...
Børn kan også godt lære, at selvom man generelt skal passe på sine ting, så kan nogle ting godt være så dyre, at man er nødt til at passe særligt på dem - for man kan altså ikke lige gå ud og købe en ny... Uden dermed sagt, at børn altid kan finde ud af at passe på disse ting, derfor skal man altid overveje, hvad det er man giver barnet og hvilket ansvar, der følger med.
Det er også godt at lære børn, at der er nogle ting, som man kan købe brugt eller være heldige at arve - eller ting, man f.eks. selv laver, kan være ligeså gode eller have en ganske særlig værdi...
Og I er allerede godt igang med at lære jeres dreng dette - og det lyder så fint, alt det du fortæller.
Jeg ved, at mange er fortalere for lommepenge - det er jeg ikke i så høj grad. Ikke at jeg ikke mener, at børn skal have opgaver og kan tjene penge, men jeg synes, at det er meget vigtigt, at man i en familie kan hjælpe hinanden - fordi man er familie - og ikke fordi man skal have penge for det. Man hjælper hinanden fordi man holder af hinanden og gerne vil hinanden det godt. Og jeg har mødt rigtig mange børn, hvor forældre eller andre beder dem om at hjælpe, og hvor barnet med det samme svarer "hvad får jeg for det?!", og det synes jeg grundlæggende er forkert. Så i vores hjem, har jeg faktisk ikke givet faste lommepenge, men pigerne har og har haft små opgaver, og vi hjælper hinanden, som noget helt naturligt...
De kan dog godt tjene penge. Hvis de har givet udtryk for, at de rigtig gerne ville have noget, ønskede sig noget, så har vi talt om, hvad det kostede, og hvordan de ...
... kunne spare sammen. De har f.eks. godt kunne få små ekstra opgaver, som de så har udført og fået penge for det. Det kan være at jeg f.eks. har sagt "hvis du vil hjælpe mig med at vaske vinduer, så kan du tjene penge" eller "hvis du vil hjælpe mig med at vaske bilen, så kan du tjene penge på det".
De har også af sig selv nogle gange fået idéer - "må vi lave en Limonade-bod på vejen?". Det har de naturligvis fået lov til. Jeg har betalt for de ting, de har skulle brug for at kunne lave og sælge deres limonade - og ja, på den måde har de jo i princippet nok ikke tjent pengene hjem, men jeg har belønnet deres indsats, og de har tjent de penge, som de har fået for limonaden, de har solgt. I byen hvor vi bor, afholdes der også hvert år børneloppemarked, hvor børnene kan sælge deres gamle legetøj og på den måde tjene penge...
Nogle gange har vi lavet aftaler med familien - hvis de har ønsket sig en virkelig stor og dyr ting, så har vi forklaret, at sådan en ting er så dyr, at hvis man ønsker sig den, så må den være fra hele familien - så kan man kun få én gave, og gaven er så fra os alle - mor, far, søster, farmor, farfar, bedste og betefar.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Nogle gange har de betalt lidt, og jeg har betalt mere. Hvis de f.eks. ønskede sig en bil til 500 kr og havde gjort rigtig meget for at spare sammen og havde nået at spare f.eks. 117 kr sammen - så ville jeg f.eks. godt kunne sige, at de betalte de 100 kr og jeg betalte resten. Så de skulle tømme deres sparebøsse, tælle de 100 kr. sammen, få fornemmelsen af den næsten var tømt, mærke beslutningen om, hvorvidt det nu var det rigtige køb/valg - og så gå i butikken. Andre gange har vi delt lige over - og nu er de så gamle, at de f.eks. kan sige "hvis jeg selv køber de bukser, vil du så give mig jakken?" eller lignende.
Og så skal der naturligvis også være plads til, at vi en gang imellem bare køber en ting til vores børn (eller mand) for at glæde dem, ligesom vi selv bliver glade for at andre har tænkt på os, har købt noget til os. Og jeg kan sagtens følge dig, når du skriver "hvad skal jeg gøre, når nu jeg bare har afsindig meget lyst til at købe en stor pakke lego?" - så skal du naturligvis købe den. Der behøver ikke altid at være nogen anden grund end at du elsker ham, vil glæde ham og vil elske at bygge lego sammen med ham:)
Håber du kan bruge lidt af disse tanker videre:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.
Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...
18. april 2025 | Opdragelse | 4 år
Sur 4 årig pige der råber meget
Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...
16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.
Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....
13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...
10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Reaktion på at være blevet storesøster
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...
Viden om børn:
Barselsbesøg
I nogle kommuner tilbyder sundhedsplejersken at komme på besøg meget hurtigt efter fødslen. Dette sker hvis fødslen f.eks. er foregået hjemme, eller hvis moderen er gået meget hurtigt hjem efter fødslen.
Også jordemødre tilbyder nogle gange barselsbesøg i hjemmet, hvis kvinden er udskrevet inden for 48 timer efter fødslen eller hvis der er tale om en hjemmefødsel. Man taler normalt om et barselsbesøg når sundhedsplejerske eller jordemoder kommer på besøg i hjemmet 3-5 dage efter...
Medicin til børn
Et lille barn må aldrig få medicin, uden at lægen har ordineret det. Børn skal have helt andre mængder end voksne og reagerer anderledes på visse produkter.
Har dit barn fået ordineret medicin, så er det vigtigt at følge lægens instruks. Er der f.eks. ordineret penicillin i 6 dage, så er det vigtigt, at du giver medicinen i 6 dage og ikke stopper efter 3 dage, fordi du synes, at barnet virker frisk og rask. Hvis du stopper for hurtigt, risikerer du, at sygdommen vender...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg er meget imponeret over din indsats og dit engagement på netsundhedsplejerske.dk. Du formår at være omsorgsfuld og nærværende på skrift og du er utrolig tålmodig i dine svar til alle slags bekymrede mødre. Du udviser stor viden, erfaring og faglighed samtidig med, du respekterer den enkelte familie og moderens unikke viden om eget barn.
Dine fremragende svar bærer tydeligt præg af dit anerkendende børnesyn med fokus på det lille, kompetente barn. Jeg har haft stor glæde af dine mange svar. Tak for hjælpen!
Venlig Hilsen Mira
P.S. Tak for bogen "Du bliver en skøn mor". Jeg føler mig som en skøn mor når jeg læser i den...!