Svar: Afviser mere og mere ske mad
Kære Sussi
Tak for dit brev :)
Det er meget fint med de 4 flasker i døgnet - en ekstra lille flaske kan evt. gives eftermiddag, hvis de kan hjælpe jer til at få lidt mere rytme og gøre at lillepigen så sover en 3. lur om eftermiddagen, men som udgangspunkt er de fire flasker rigtig fint og sådan som de ligger, så lyder det ikke som om, at det er mælken som påvirker hendes indtag af mad.
En anden mulighed kan være mos og grød - at hun måske er ved at køre lidt træt i smagen og har brug for mere variation. Det vil være rigtig godt, hvis I kan forsøge at spise sammen og tilbyde hende jeres mad. Så hun både ser og smager, dufter, at hun får det samme som I får. Da hun er glad for toastbrød og rugbrødsstænger, så lyder det som om, at du skal prøve med lidt små brødhapsere med lidt smørbart pålæg som supplement til skemaden. Det må hun gerne få, hvis hun kan tygge det og kapere det inde i munden.
Det er også super godt med mad i hånden og rigtig fint, hvis du kan starte alle måltider med dette. Det at sidde og gumle på noget selv, giver hende fornemmelsen af, at det er spisetid og hvad der nu skal ske - så når du giver hende skemaden, så vil hun være mere parat til at spise den.
Giv hende vand undervejs i måltidet, så hun på den måde hjælpes til at "skylle maden ned", men forsøg samtidig ikke at afbryde hendes ...
... måltid/spisestrøm ved at give for mange pauser. Mange børn kan godt lide at få maden i en nogenlunde fast strøm - mad på skeen, åbne munden, ind med maden, synke, mad på skeen, åbne munden, ind med maden, synke osv. Hvis der er for mange pauser, så bliver de afledt, mister fokus og afviser maden/skeen.
Faste spisetider er også vigtigt. Det er med til at skabe "sult" og parathed til at spise, når hun sættes til bordet. De fastespisetider påvirker hendes indre ur - lidt ligesom, at du også nogle gange kan føle dig sulten, kikker på dit ur og tænker "det er jo også allerede frokost"... Du kan mærke, at det er frokosttid. Den fornemmelse hjælper du hende til at få, når du har faste spisetider.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og så synes jeg faktisk også, at du skal prøve at tale med jeres læge om, at du oplever at hendes refluks tiltager og at hun gylper mere nu, hvor hun er kommet op at sidde. Selvom hun tager fint på og på den måde trives, så lyder hun til at være meget generet af sin gylpen, du kan ligefrem se på hende, at det gør ondt og er ubehageligt. Jeg synes, det vil være relevant lige at vende med lægen. Det skulle jo gerne blive bedre og mere aftagende med alderen ofte netop i takt med at der tilbydes mere og mere fast føde, og det lyder ikke rigtigt til at være tilfældet hos jer...
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)
Rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Naturlægemidler - børn
Naturlægemidler er en særlig gruppe lægemidler, der ofte indeholder tørrede planter, plantedele, eller udtræk af planter.
Naturlægemidler er frihandelslægemidler, hvilket betyder, at de ikke behøver blive solgt på et apotek. Læge og apotek behøver således ikke at være involveret i behandlingen, og derfor kan naturlægemidler kun godkendes til behandling af "lettere sygdomme".
Naturlægemidler anbefales ikke til børn under 2 år uden lægens anvisning....
Klumpfod
Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.
Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.
Drenge fødes hyppigere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.