Svar: Madmængde
Kære Marlene
Tak for dit brev :) Og stort tillykke med 1 års fødselsdagen!
Jeres dreng har stadig brug for mange små måltider hele dagen igennem. Hans mave kan ikke rumme særligt store portioner og derfor anbefales det, at han får 3 hovedmåltider og derudover 2-3 mellemmåltider dagligt. Når maden er fordelt på flere måltider over hele dagen, er det lettere at dække hans behov for vitaminer, mineraler - og energi :)
Der bør som tommelfingerregel ikke gå mere end 2-2.5 time imellem hvert måltid om dagen. Det betyder, at han vil have brug for en plan, der ser nogenlunde således ud:
Morgen 7-7.30: Havregrød eller lignende. Må også gerne få havregryn eller havrefras med lidt letmælk, hvis han ikke længere er den store grødspiser. Vil han have grød, er det dog en rigtig god start på dagen. Letmælk eller vand af kop.
Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt og/eller bær. Vand af kop.
Puttes til formiddagslur
Frokost 11.30: Rugbrød med forskelligt smørbart pålæg, suppleret med kogte grøntsager, kogt pasta, stykker af frikadelle (kød eller fiskedelle), ½ hårdkogt æg eller lignende. Må også meget gerne få varm mad til frokost og må stadig meget gerne få grøntsagsmos med kød eller fisk. Mos kan med fordel også bruges som smørbart pålæg. Vand af kop.
Puttes til middagslur
Eftermiddag 15: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. En portion tykmælk med revne æbler, rugbrødsdrys eller lignende. Vand af kop.
Før aftensmad - tilbydes evt. lidt (kogt) grønt at sidde og gnaske i.
Aften 18: Udgangspunktet er familiemaden - kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også moset mad. Vand eller letmælk af kop.
Kommer i bad, gøres klar til natten.
Tilbydes en godnatgrød, vand eller letmælk af kop. Får børstet tænder.
Ammes, eller flaske og puttes til natten ca. kl 20. Amning kan bibeholdes så længe både mor og barn trives med det. Flasken trappes stille og roligt ud.
Hvis han vågner i løbet af aftenen eller natten, kan han tilbydes lidt vand.
Det er vigtigt, at I ikke presser ham til at spise. Når børn bliver 12-18 måneder gamle, så vil de ofte begynde at spise mere selektivt og spise mindre mængder. Han vokser ikke længere helt så meget, og hans naturlige lyst til at smage og putte i munden mindskes. Derfor vil han godt kunne afvise maden, og det er okay - hvis blot han tilbydes lidt og tit, så får han, hvad han skal have. I må derfor prøve at berolige jer selv med, at hvis han ikke spiser så meget til det ene måltid, så spiser han nok ...
... lidt til det næste:)
Det er også vigtigt, at I fortsat tilbyder ham så meget forskelligt som muligt. Netop fordi hans lyst til at smage nu nedsættes betydeligt, så bliver det sværere og sværere at introducerer nye fødevarer for ham. Hold derfor fast i fødevarer, som han kender og er glad for, og server gerne lidt nyt sammen med disse, så han stadig vænnes til lidt nyt.
Det anbefales at børn tilbydes frugt og grønt til stort set alle måltider. Der findes ikke nogen officielle anbefalinger for, hvor meget frugt og grønt børn under 4 år bør spise. Men Fødevarestyrelsen anbefaler, at mængden af frugt og grønt øges gradvist fra barnet er et år, således at barnet får ca. 300 gram om dagen, når det er 4 år.
Det anbefales, at børn tilbydes fisk og fiskepålæg flere gange om ugen. Det er vigtigt at give barnet fisk til frokost og også at spise fisk om aftenen. Det anbefales, at børn i alderen 1-3 år får 65 gram tilberedt fisk til frokost fordelt på en uges frokostmåltider. Dog bør børn under 3 år ikke spise tun eller andre rovfisk.
Det anbefales, at børn får kartofler, ris, pasta eller fuldkornsbrød dagligt. Kartofler er vigtige, da de indeholder flere vitaminer og mineraler end ris og pasta. Naturris og fuldkornspasta er sundere end almindelig pasta og polerede ris.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det anbefales, at man undgår tilsat sukker og produkter, som indeholder meget sukker. Det anbefales, at børn slukker tørsten i vand og ikke saft. Det anbefales, at barnet får mindst 350 ml mælk (eller mælkeprodukt) dagligt. Max 500 ml. mælk alt incl.
De fleste børn vil, når de er mellem 12-18 måneder også kunne begynde at sove en længere middagslur. Det vil ofte vise sig ved, at jeres dreng begynder at protestere, når han skal sove formiddagslur og/eller ved at hans formiddagslur bliver kortere og kortere. Stille og roligt vil han springe formiddagsluren over og i stedet sove en længere lur midt på dagen. Samlet vil han sove, som han plejer, men søvnen vil ikke længere fordele sig over to lure. Da han kun er et år, vil det være helt naturligt, hvis der går et par måneder endnu, før I kan fornemme, at han måske har brug for kun at få en lur dagligt. Nogle børn er som sagt næsten halvandet år, før en lur er fint for dem:)
De fleste børn på 12 måneder sover 13.5-14 timer i døgnet. Det kan f.eks. være fordelt sådan, at barnet sover 11 timer om natten f.eks. fra kl 20 og til kl 07. Om dagen sover barnet så 2.5-3 timer, fordelt på to lure - eller en længere middagslur.
Håber du kan bruge dette lidt videre:)
Fortsat held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Hoppegynge
En hoppegynge anbefales ikke. Sundhedsstyrelsen skriver: "Til sunde børn frarådes hoppegynge og gangstole, da de forsinker normal udvikling. For handicappede børn gælder særlige regler, spørg sundhedsplejersken, lægen eller fysioterapeuten". Kilde, Sunde Børn, sst. 2003.
En hoppegynge belaster barnets ryg og ben og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge, det er ren underholdning og det kan barnet få på anden måde. Når barnet sidder i en hoppegynge er det en...
Sushi til børn
Børn må gerne få sushi - men der er nogle ting du skal overveje:
- Fisken der bruges skal have været frosset ned til - 20 grader i mindst 24 timer. Der kan forekomme parasitter i fisk og disse dræbes ved frysning.
- Sushien skal fremstilles under hygiejniske forhold. Den bør spises samme dag som den er lavet og køber du den færdigpakket skal du være opmærksom på korrekt opbevaringstemperatur og holdbarhedsdato.
- Børn under 3 år må højst spise 25...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg er meget imponeret over din indsats og dit engagement på netsundhedsplejerske.dk. Du formår at være omsorgsfuld og nærværende på skrift og du er utrolig tålmodig i dine svar til alle slags bekymrede mødre. Du udviser stor viden, erfaring og faglighed samtidig med, du respekterer den enkelte familie og moderens unikke viden om eget barn.
Dine fremragende svar bærer tydeligt præg af dit anerkendende børnesyn med fokus på det lille, kompetente barn. Jeg har haft stor glæde af dine mange svar. Tak for hjælpen!
Venlig Hilsen Mira
P.S. Tak for bogen "Du bliver en skøn mor". Jeg føler mig som en skøn mor når jeg læser i den...!