Svar: Natteskræk eller? - 14 mdr.
Kære Line
Tak for dit brev og fine beskrivelse :)
Og ja - det lyder som om, at jeres datter får et anfald af natteskræk.
Natteskræk opstår først på natten - ofte et sted mellem kl 22 og 03. Det viser sig ved at barnet vågner og skriger, græder utrøsteligt og når man som mor eller far forsøger at berolige, trøste og vil hjælpe barnet, så bliver man skubbet væk. Jeres datter reagerer som hun gør, fordi det sker imens hun sover. Hun afviser jer, når I forsøger at være der for hende, fordi hun ikke forstår, at I prøver at hjælpe og hvis I taler for meget med hende, så bliver I nogle gange en del af hendes drøm, hvilket kan gøre hende endnu mere frustreret og ked af det - og afvisende.
Det er som du skriver, rigtig svært at opleve natteskræk og rigtig svært ikke at kunne hjælpe sit barn - og det er bestemt ikke rart at føle sig afvist, føle at ens hjælp bliver skubbet væk... Men det er ikke noget hun gør bevidst, det er fordi hun sover.
Natteskræk kan være meget forskelligt. Hos nogle børn varer det ganske kort tid, måske bare få minutter, herefter falder barnet til ro og man kan hjælpe barnet med at blive lagt ned, få dynen på sig og barnet sover videre. Hos andre børn kan det stå på i mange minutter, nogle gange i 20-30 minutter og nogle gange ses det også trække ud i en times tid, som I beskriver. Barnets anfald kan også være mere eller mindre voldsomt. Hos nogle børn skriger eller græder barnet og er tydeligt "i sin egen verden", andre børn kan i deres anfald yde skade på sig selv. Nogle børn slår sig selv, andre river hårtotter ud af hovedet, atter andre river sig på arme og ben... Alt sammen noget der sker, imens barnet sover. Barnet kan godt se vågen ud, sidde med åbne øjne, men barnet er ikke vågen...
Da barnet sover, så skal man normalt ikke vække barnet, men hjælpe barnet videre i søvnen med så lidt aktivitet som muligt. Men, hvis man har et barn, ...
... hvor anfaldet af natteskræk enten trækker ud i lang tid eller er så voldsomt, at barnet yder skade på sig selv, så kan det være nødvendigt at vække barnet. Det kan man gøre ved at tænde lys og tage barnet med ud af værelset, gå ind i stuen, køkkenet eller lignende. Præcist, som I også har gjort.
Når I vækker jeres datter, så skal I være opmærksomme på, at hun jo ikke forstår, hvad der sker. Hun ved ikke, at hun har været i et anfald af natteskræk og hun forstår ikke, hvorfor hun så pludselig er i jeres arme eller befinder sig i stuen, eller hvorfor I ser så bekymrede ud..:) Derfor er det vigtigt, at I tager det stille og roligt. I kan tilbyde hende lidt at drikke, lidt at spise og så må I vente på, at hun atter bliver klar til at sove. Når hun vækkes, vil der naturligt gå lidt tid, før hun igen kan falde i søvn og indtil hun er klar, må I så tilbydes lidt mad og drikke, sætter jer og læse en historie eller lignende.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Nogle børn har anfald af natteskræk, som kommer så præcist, at man næsten kan sætte uret efter det. Forældrene ved f.eks. at der altid kommer et anfald kl 23.05.. Hvis dette er tilfældet, så kan man forebygge dette anfald ved at gå ind til barnet 5 minutter før anfaldet plejer at komme. Hjælpe barnet op at sidde, tilbyde barnet lidt at drikke eller lignede og så lade barnet puttes sig videre i søvnen igen. Det at man lige vækker barnet lidt, får barnet hevet lidt op i søvnstadie gør, at man kan være heldig at undgå, at barnet kommer ned i det dybe søvnstadie, hvor anfaldet af natteskræk opstår. De fleste børn har ofte kun 1 anfald af natteskræk, enkelte børn kan dog godt have det to gange, men det er sjældent flere gange om natten og det er som sagt altid først på natten.
Selvom anfald af natteskræk kan virke meget voldsomt og kan se meget skræmmende ud, så er det ikke farligt.
Jeg håber, I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke med hende:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Sexliv
Der er meget forskelligt hvornår både kvinden og manden har lyst til at genoptage sexlivet efter en fødsel. For nogle par går der mange måneder før de begge er parate.
Mange tror at det kun er kvinden der skal være parat, fordi det jo er hende der har født, men mænd der har oplevet deres kone føde og har set barnet komme ud af vagina, kan også have svært ved at genoptage sexlivet.
Efter fødslen er kvindes hormonbalance anderledes, end før hun blev gravid, og en...
Sele til barnevogn
Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.
Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.
Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.