Annonce

Annonce

Svar: Natteskræk eller? - 14 mdr.


18. august 2015

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Line

Tak for dit brev og fine beskrivelse :)

Og ja - det lyder som om, at jeres datter får et anfald af natteskræk.

Natteskræk opstår først på natten - ofte et sted mellem kl 22 og 03. Det viser sig ved at barnet vågner og skriger, græder utrøsteligt og når man som mor eller far forsøger at berolige, trøste og vil hjælpe barnet, så bliver man skubbet væk. Jeres datter reagerer som hun gør, fordi det sker imens hun sover. Hun afviser jer, når I forsøger at være der for hende, fordi hun ikke forstår, at I prøver at hjælpe og hvis I taler for meget med hende, så bliver I nogle gange en del af hendes drøm, hvilket kan gøre hende endnu mere frustreret og ked af det - og afvisende.

Det er som du skriver, rigtig svært at opleve natteskræk og rigtig svært ikke at kunne hjælpe sit barn - og det er bestemt ikke rart at føle sig afvist, føle at ens hjælp bliver skubbet væk... Men det er ikke noget hun gør bevidst, det er fordi hun sover.

Natteskræk kan være meget forskelligt. Hos nogle børn varer det ganske kort tid, måske bare få minutter, herefter falder barnet til ro og man kan hjælpe barnet med at blive lagt ned, få dynen på sig og barnet sover videre. Hos andre børn kan det stå på i mange minutter, nogle gange i 20-30 minutter og nogle gange ses det også trække ud i en times tid, som I beskriver. Barnets anfald kan også være mere eller mindre voldsomt. Hos nogle børn skriger eller græder barnet og er tydeligt "i sin egen verden", andre børn kan i deres anfald yde skade på sig selv. Nogle børn slår sig selv, andre river hårtotter ud af hovedet, atter andre river sig på arme og ben... Alt sammen noget der sker, imens barnet sover. Barnet kan godt se vågen ud, sidde med åbne øjne, men barnet er ikke vågen...

Da barnet sover, så skal man normalt ikke vække barnet, men hjælpe barnet videre i søvnen med så lidt aktivitet som muligt. Men, hvis man har et barn, ...


Annonce

... hvor anfaldet af natteskræk enten trækker ud i lang tid eller er så voldsomt, at barnet yder skade på sig selv, så kan det være nødvendigt at vække barnet. Det kan man gøre ved at tænde lys og tage barnet med ud af værelset, gå ind i stuen, køkkenet eller lignende. Præcist, som I også har gjort.

Når I vækker jeres datter, så skal I være opmærksomme på, at hun jo ikke forstår, hvad der sker. Hun ved ikke, at hun har været i et anfald af natteskræk og hun forstår ikke, hvorfor hun så pludselig er i jeres arme eller befinder sig i stuen, eller hvorfor I ser så bekymrede ud..:) Derfor er det vigtigt, at I tager det stille og roligt. I kan tilbyde hende lidt at drikke, lidt at spise og så må I vente på, at hun atter bliver klar til at sove. Når hun vækkes, vil der naturligt gå lidt tid, før hun igen kan falde i søvn og indtil hun er klar, må I så tilbydes lidt mad og drikke, sætter jer og læse en historie eller lignende.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Nogle børn har anfald af natteskræk, som kommer så præcist, at man næsten kan sætte uret efter det. Forældrene ved f.eks. at der altid kommer et anfald kl 23.05.. Hvis dette er tilfældet, så kan man forebygge dette anfald ved at gå ind til barnet 5 minutter før anfaldet plejer at komme. Hjælpe barnet op at sidde, tilbyde barnet lidt at drikke eller lignede og så lade barnet puttes sig videre i søvnen igen. Det at man lige vækker barnet lidt, får barnet hevet lidt op i søvnstadie gør, at man kan være heldig at undgå, at barnet kommer ned i det dybe søvnstadie, hvor anfaldet af natteskræk opstår. De fleste børn har ofte kun 1 anfald af natteskræk, enkelte børn kan dog godt have det to gange, men det er sjældent flere gange om natten og det er som sagt altid først på natten.

Selvom anfald af natteskræk kan virke meget voldsomt og kan se meget skræmmende ud, så er det ikke farligt.

Jeg håber, I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke med hende:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Natamning

Mælkeproduktionen sker også om natten, og i den første tid efter fødslen er det en rigtig god idé at amme om natten. Faktisk er natamning med til at holde din mælkeproduktion igang, fordi du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon.

De fleste børn vil i de første måneder have behov for amning om natten, og det er først efter 6 mdr.s alderen, at de fleste børn ernæringsmæssigt ikke længere behøver mælk midt nat. I 6 mdr.s alderen vil barnet kunne spise skemad om...

Læs mere i Babylex

Sutteflaske

For børn der ikke ammes er det vigtigt at man køber en ordentlig sutteflaske. Flasken skal passe til barnet og barnets evne til at sutte.

Det anbefales at man lader barnet "arbejde lidt for føden". Det vil sige at hullet i sutten ikke skal være for stort. Det at barnet skal bruge kræfter på at sutte er vigtigt for kæbernes og tændernes udvikling. Desuden er der en risiko for at barnet kan få ondt i maven, hvis det får maden for hurtigt.

Sutteflaske-sutterne findes...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Fantastisk hjemmeside, fantastiske bøger og fantastiske meninger!

Kærlig hilsen
Mor til Elias, 7 måneder.


Annonce