Svar: Spytter når hun spiser
Kære Sussi
Tak for dit brev :)
Det er helt naturligt, at din datter spytter maden ud, når hun spiser. Det er ikke for at spytte eller for at irritere dig, men handler om, at hun mundmotorisk stadig er lidt umoden og derfor ikke helt kan finde ud af at spise korrekt.
Når hun drikker mælk (af bryst eller flaske) så bruger hun sin tunge til at malke med. Det betyder, at tungen lægges frem over underlæben, og hun bevæger sin tunge op og ned. Og når hun nu skal spise med en ske, så er det en helt anden teknik, som naturligt er rigtig svær. Når hun nogle gange spytter eller presser maden ud af munden med tungen, så er det fordi hun "malker" med tungen og endnu ikke helt har fundet ud af at spise med anden teknik.
Det kommer hen af vejen og øvelse gør mester:) Det er meget vigtigt, at du ...
... ikke skælder hende ud, ikke siger nej og irettesætter hende, men blot hjælper hende med maden. Og forsøger at holde fokus på, at det er spise er rigtig dejligt og noget der skal forbindes med noget hyggeligt og rart.
Giv hende meget gerne skemad, hvor konsistensen varierer. Nogle gange skal grøden og mosen være lidt tyndere, andre gange vil det hjælpe, hvis konsistensen er lidt fastere lidt grovere - du må prøve dig frem, for at finde ud af, hvordan konsistensen bedst kan passe til hendes udviklingsniveau, og hvad der hjælper hende til at spise med skeen.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Giv hende også meget gerne mad i hånden, som hun selv kan sidde med, gumle på, opbløde med spyt osv. Det vil også hjælpe hende til at finde ud af, hvordan hun skal arbejde med maden i munden, sutte og synke osv.
Fortsat god appetit :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Medicin til børn
Et lille barn må aldrig få medicin, uden at lægen har ordineret det. Børn skal have helt andre mængder end voksne og reagerer anderledes på visse produkter.
Har dit barn fået ordineret medicin, så er det vigtigt at følge lægens instruks. Er der f.eks. ordineret penicillin i 6 dage, så er det vigtigt, at du giver medicinen i 6 dage og ikke stopper efter 3 dage, fordi du synes, at barnet virker frisk og rask. Hvis du stopper for hurtigt, risikerer du, at sygdommen vender...
Autostol
Til transport i bil skal barnet sidde i en godkendt autostol. Det lille barn skal helst sidde fastspændt med ryggen mod kørselsretningen.
Autostole skal være godkendt efter ECE (R)-44-03 eller 44-04. Der skal være et E-mærke på stolen, og den lange talrække under eller efter E-mærket skal starte med enten 03 eller 04.
For fastmonterede autostole hedder godkendelsen ECE (R) 44-05.
Autostole med andre mærkninger skal også være E-mærket, for at de er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.