Annonce

Annonce

Svar: Pludseligt stort behov for fysisk nærvær


12. august 2015

Kategori:
Alder:
2 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Mette

Tak for dit brev og velkommen til :)

Det er rigtig dejligt at høre, hvor godt jeres dreng trives og så fint han udvikler sig. Han lyder til at være rigtig godt igang både motorisk og mentalt og det er skønt, at hans sprog nu begynder at tage form. Dejligt!

Det er helt normalt at børn i perioder klynger sig lidt ekstra og har brug for mere nærhed og tæt fysisk kontakt - og det er derfor rigtig godt, at du skriver, at han naturligvis må få al den tryghed og al den nærvær, han har brug for:) Jeg kan dog godt forstå, at du undrer dig, og det er rigtig fint, at du lige overvejer, om noget særligt spiller ind. Det er altid rigtig svært, hvis man oplever at ens barn er ked af det, virker påvirket af noget, og man ikke kan finde ud af, hvad det er … Der er jo ike noget du ønsker mere end at tale om det og hjælpe - og det er rigtig svært med en toårig, som jo mangler ord til at fortælle, hvad han tænker på, hvad der rør sig lige nu…

Jeres dreng er stadig så lille, at han ikke kan sætte ord på sine følelser. Han kan ikke fortælle jer, hvad han går og tænker på og kan ikke verbalt give udtryk for, hvis noget bekymrer ham. I stedet vil han ofte reagere mere fysisk - han kan begynde at bide, sparke, slå ud efter jer eller andre børn. Hans verden kan også bryde sammen over ting, der i jeres øjne kan virke som bagateller, men for ham er det voldsomt. Og han kan også blive mere stille, virke mere indesluttet og klynge sig mere til jer. Alle reaktioner er i princippet normale…

Han har en alder nu, hvor verden opleves meget stor og nogle gange godt kan være lidt skræmmende. Han møder rigtig meget modstand. Det kan være andre børn, som skubber til ham, bider ham, tager legetøjet fra ham eller måske siger "vi gider ikke lege med dig" eller lignende. Det kan være utrolig hårdt. Han møder også modstand fra jer voksne, I siger mere nej i løbet af dagen, holder fast i ham, fordi han ikke må gå ud på vejen osv. Og i det hele taget oplever han lige nu, at verden ikke er sjov og ballade, der sker også nogle ting, som er svære at håndtere…

Og det kan godt være dette I oplever lige nu, hvorfor han så klynger sig lidt ekstra. Han har brug for at sidde lidt mere på skødet, brug for at mærke, at I stadig er der, elsker ham og passer på ham. At I ikke forsvinder fra ham osv. Netop den fysiske kontakt, det at blive holdt om, mærke hinanden tæt, er med til at forstærke hans følelse af at I er der og at I er sammen. Jeg plejer at sige, at hans mor-depot (eller far-depot) skal fyldes lidt op, så der er noget at tære af, når I ikke er sammen. Så det at sidde mere på skødet, få en krammer, mærke jer derhjemme er vigtigt ...


Annonce

... for at han kan klare den modstand og den store verden, som han møder om dagen, hvor I er adskilt.

Nogle gange har han brug for at sidde hos jer i længere tid, andre gange vil det være nok, at du bare lige bøjer dig ned, giver ham en krammer, og så er han klar til at lege videre igen. Det er dog vigtigt, at du lytter til hans behov for fysisk kontakt og ikke afviser ham eller siger "nu må du lige vente lidt". Giv ham lov til at mærke, at du er der for ham:)

Du skal naturligvis også være opmærksom på hans indtag af mad. Du fortæller at hans appetit om aftenen ikke er særlig stor - og I skal naturligvis lave familiemad, hvor du sørger for, at der altid er mindst en ting, som han kan lide. Det er lige meget om han så spiser mest brød, pasta, kartofler, frikadelle den aften - bare han spiser lidt og spiser mad, der tager udgangspunkt i jeres mad.

Det er også helt okay, hvis han hellere vil spise lidt af den mad, som du har på din tallerken, ligesom han også gerne må siddet på skødet om aftenen. Nogle gange skal han bare lige have lov til at sidde lidt hos jer forældre og så bliver han klar til at flytte over på sin stol igen. I kan f.eks. godt sige til ham "du må gerne få mere pasta, men du skal lige sætte dig på din stol", og så flytter han over på sin egen stol, hvor han så spiser lidt mere. Andre gange vil det være nok for ham, hvis I kan holde lidt i hånden, så han stadig kan mærke at du er der, selvom han sidder på sin stol og du sidder på din stol:)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Godnatgrød må han også stadig gerne få, så du sikrer dig, at han ikke går sulten i seng. Men det er vigtigt, at grøden ikke serveres som dessert til aftensmaden eller som alternativ. Det betyder, at der skal gå tid imellem de to ting. Han kan altså ikke afvise sin aftensmad og få grød i stedet. Men I kan f.eks. spise til aften kl 18, så kan han komme i bad, få nattøj på og først derefter få en portion grød, hvorefter han så får børstet tænder og bliver puttet.

Og så skal du naturligvis være opmærksom på hans indtag af mad hele dagen igennem. Det er vigtigt at han stadig tilbydes mange små måltider og får sund og nærende mad. Ikke for mange søde snacks, tørrede frugter, saft osv. Men gryn, brød, kød, fisk, grøntsager, frisk frugt osv. Det er vigtigt for hans blodsukker og dermed hans humør. Hvis hans blodsukker falder, så falder humøret og overskuddet tilsvarende.

Til sidst vil jeg også lige nævne, at han naturligvis også kan være ved at blive syg - det kan være mellemørebetændelse eller andet. Så du skal naturligvis også holde øje med om der kan være noget sådan på spil…

Håber du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke med ham:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Bekymring for sproglig og motorisk udvikling

Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...

Læs hele brevet og Helens svar


6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.

Sidder ofte i W-stilling

Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tvillinger og trillinger

Du er berettiget til børnetilskud, hvis du føder tvillinger og trillinger. Du får også automatisk udbetalt børnetilskud, hvis du har adopteret flerlinger. Du kan få børnetilskud til og med det kvartal, hvor dine børn fylder 7 år.

Tal også med din sundhedsplejerske om muligheden for at komme med i en gruppe for mødre/fædre med flerlinger. Det kan være rigtig rart at møde ligestillede, drøfte de forskellige glæder og udfordringer, som børn giver, og rigtig mange har også stor glæde...

Læs mere i Babylex

Forstoppelse

Hvis dit barns afføring er hård og knoldet, så har dit barn forstoppelse. Ofte vil barnet også have ondt i maven og være grædende. Børn der tilbydes modermælkserstatning får hyppigere forstoppelse, end børn der ammes. Men børn der ammes kan også godt få problemer med forstoppelse.

Får dit barn modermælkserstatning, skal du være opmærksom på, at blandingsforholdet er korrekt. Du kan også prøve at skifte till en anden type erstatning - der findes erstatninger, som er udviklet til...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg ved, at du ikke kan træffe beslutninger på vores vegne, men alligevel vil jeg meget gerne høre dine tanker ud fra din erfaring og viden om børn ...

Dine tanker har tidligere hjulpet os med en afklaring og en beslutning, som set i bakspejlet var den helt rigtige - for os alle tre.

Håber, du igen kan hjælpe os videre mod en beslutning.

Mange varme hilsner,
Hønemor


Annonce