Annonce

Annonce

Svar: Vores søn kan ikke lege selv


11. august 2015

Kategori:
Alder:
3 år, 2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære forældre

Tak for jeres brev :)

Det lyder helt normalt, det du fortæller. De fleste 3 årige børn elsker at lege med deres forældre og har faktisk ofte svært ved at lege for sig selv…

Når man er 3 år gammel, så betyder legen rigtig meget, især legen med andre. Mindre børn kan bedre lege ved siden af hinanden, lillesøster kan naturligt bedre end storebror kan - hun leger det, der kaldes parallel-leg. De 3 og 4 årige børn leger rollelege, de leger sociale lege, og det er netop vigtigt, fordi de gennem lege udvikler sociale færdigheder. Rollelege er f.eks. når I eller når børn leger "far, mor, børn", leger "bustur", leger "købmand", "restaurant" osv.

Ud over, at jeres dreng har en alder, hvor socialleg har stor betydning, så tænker jeg også, at han nyder legene med jer af især to grunde:

- For det første, så er det tid væk fra lillesøster. Når I leger med ham, så føler han sig rigtig meget prioriteret og set. Lillesøster har en alder nu, hvor hun fylder langt mere end tidligere. Hun gør opmærksom på sig selv. Hun ligger ikke bare og sover, men charmerer alt og alle, og derfor vil storebror naturligt godt kunne "hive lidt ekstra i jer", søge jeres opmærksomhed mere.

- For det andet, så giver leg med jer ham mulighed for at styre reglerne lidt. Normalt er det ofte os voksne som bestemmer det meste i hverdagen, men i legen har han mulighed for at bestemme. Han kan sige "Du skal være barnet, så er jeg moderen" eller "nu skal du sige sådan, så siger jeg det". Det er rigtig dejligt for ham, hvis han kan have en rolle, hvor han bestemmer lidt mere. Især nu, hvor han er begyndt i børnehave og sandsynligvis oplever, at nogle af de andre børn, måske de større drenge bestemmer - og han vil også gerne prøve at bestemme:)

Det kan være en god idé at lade ham have en legekammerat med hjem en gang imellem, eller han kan måske lege lidt hos en anden. Det er vigtigt, at det ikke er for lang tid - måske bare 2 timer. De må ikke nå at blive irriterede på hinanden, det skal være hyggeligt. Det kan være en eftermiddag, hvor du måske henter ham og en legekammerat lidt tidligere og det andet barns forældre henter så hos jer i stedet for i børnehaven. Det kan også være en lørdag formiddag, hvis du skønner at overskuddet til at lege er større her.

Det vil også være en god idé, hvis du kan hjælpe ham med nogle lege, hvor du ikke er aktivt med i legen hele tiden, men indgår i legen lidt på afstand. Det kan ...


Annonce

... være en leg som f.eks. "købmand", hvor du kan begynde at samle emballage fra forskellige ting i køkkenet, som kan bruges til at lege købmand. Hjælp jeres dreng med at lave en butik, hvor du så kommer og køber - I kan bytte, så du har en butik, hvor han kommer og handler. Det er en leg, som han vil kunne lege i årevis - han er stadig ikke så gammel, så denne leg kan udvides med tiden.

Lege "køkken" eller "restaurant" er på samme måde en leg, hvor du kan gå til og fra. Han kan f.eks. lave mad (og leger dette selv). Du kommer så forbi og kan så bestille nogle retter, lade som om, at du spiser og herefter gå igen. Du kan forklare, at du lige skal ud og lave noget andet og sige "kan du så ikke lave en ny ret imens?", så gør han dette selv og bagefter kommer du så igen og smager på hans legemad. Så du på den måde hjælper ham med at lege selv, men stadig også deltager.

Du skal også være opmærksom på, at det ikke altid handler om, at I skal lege sammen, men derimod om at I skal være sammen. Hvis jeres dreng ofte efterspørger, at I skal lege sammen, men du ikke har tid til at lege, så kan du invitere ham med i det du i øvrigt har gang i. I stedet for at signalere "jeg orker næsten ikke lege med dig" så kan du signalere "jeg vil gerne være sammen med dig, vi kan hjælpe hinanden med at lave mad". Du kan invitere ham med til det, som du er igang med -lave mad, ordne vaske tøj, gøre rent, dække bord…


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du skal naturligvis også nogle gange have lov til at slappe af og det er helt okay, hvis du/I nogle gange vælger at se en film, læse en bog eller lignende. Det skal der også være plads til:) Og I behøver ikke springe op og underholde ham hver gang han siger "jeg keeeeeder mig!"

Hans dag er fyldt med indtryk, og der sker rigtig meget i børnehaven. Når han kommer hjem, så har hans aktivitetsniveau været højt hele dagen - og han kan naturligt have svært ved at koble fra og finde ro. Det betyder, at han bliver rastløs og det er her, at han "keder sig". Det er når rastløsheden rammer. Det betyder ikke, at I skal lege, du skal ikke tage over, der hvor pædagogerne slipper. Du/I skal naturligvis være der, lade ham mærke, at I prioriterer ham og rigtig gerne vil bruge tid sammen med ham, han skal ikke være overladt til sig selv. Men I kan godt være sammen uden at I behøver at lege med hans legetøj…

Håber du/I kan bruge dette lidt videre - og nej, man kan ikke være for meget sammen med sine børn:)

Fortsat god leg!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Insemination

Hvis man har problemer med at blive gravide, så kan man blive behandlet med Insemination.

Insemination er den enkleste fertilitetsbehandling og den kan hjælpe, hvis manden har lettere nedsat sædkvalitet.

Behandlingen foregår ved at man fører en portion sæd direkte ind i livmoderen. På den måde springes sædcellerne den første del af vejen til ægget over og chancen for graviditet er dermed større. Derudover bruger man en 'oprenset' portion sæd, det vil sige en mere...

Læs mere i Babylex

Strækmærker

Under graviditeten oplever mange kvinder at de får strækmærker i takt med at maven vokser.

Har man først fået strækmærker forsvinder de ikke igen, men de bliver som regel næsten usynlige indtil en næste graviditet.

Mærkerne skyldes bristninger i underhuden. De kommer både fordi at maven vokser, men også fordi der sker nogle hormonelle forandringer. De kommer ofte på maven, lårene, brysterne, ballerne og/eller armene, og i starten ses de ofte som rosa eller blålige...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak for din hjælp til ammestop. Jeg har i denne uge endelig lagt amningen på hylden, og lillepigen har ikke sagt et kvæk. Hun falder så pænt i søvn, imens jeg synger for hende. Hun er så dygtig, og jeg er glad for, at det har været så let. Der er selvfølgelig stadig mælk i mine bryster, men de er ikke spændte. Så tusind tak for dine råd...

Hilsen en mor, der gerne ville gøre ammestop så let som muligt for både mor og barn.


Annonce