Svar: MME i grøden og årstidens bær
Kære Kristine
Tak for dit brev :)
Du må gerne lave en grød på modermælkserstatning og gemme halvdelen til næste dag, det kan holde sig et døgn i køleskabet.
Det er korrekt, at der vil ske et lille tab af vitaminer fra erstatningen, når den opvarmes igen eller når mme bliver kogt op, men det er så lidt, at det ikke har nogen betydning. Sundhedsstyrelsen skriver: "Selv om der sker et tab af vitaminer, når grøden koges med modermælk eller modermælkserstatning, er dette uden betydning i forhold til indholdet af vitaminer i barnets mad i øvrigt" (Mad til spæd og småbørn 2015).
Du kan dog også vælge at koge grøden op med vand og så tilsætte mme lige før servering og således gemme grød (eller mos) uden mælk i køleskabet:)
Man må ikke gemme rester i en flaske, altså mælk som ikke er spist op. Men du må gerne lave mme klar til et halvt eller et døgn af gangen. Hvis du gør dette, så skal du være særligt opmærksom på håndhygiejnen og rengøringen og mme skal laves med kogt afkølet vand. Derudover skal mme hældes op i portioner, altså i flere flasker - du bør ikke have en liter stående i en kande, som du så tager fra, fordi mælken så kan blive forurenet, hver gang du åbner for kanden.
Hvis du laver en portion grød og deler den i to, skal du på samme måde tage halvdelen fra og sætte den i køleskabet, før dit barn har spist af den. Du bør altså ikke gemme en slat grød, som den lille ikke har spist op…
Du må meget gerne lave mos ...
... af årstidens frugt og bær, netop for at få lidt variation ind :) Du kan bruge f.eks. æble, pære, banan, fersken, melon, blomme, jordbær, hindbær, kirsebær, stikkelsbær, solbær, brombær, kiwi, abrikos, ananas, klementin, mandarin og appelsin.
Det vil være rigtig godt, at du så længe den lille er under 6 måneder, giver frugt- og bærmos, som er kogt. Det er mildere for maven. Når jeres barn bliver ældre, behøver du ikke koge alt, men kan give frisk frugt og bær. Det kan være rigtig dejligt at sidde og gumle på et stykke frugt, ligesom lidt revne æbler eller pære på en grød kan smage rigtig godt og give lidt "bid".
Du kan lave mos af både friske og frosne bær. Institutioner anbefales at koge alle slags frosne bær, mens forældre anbefales at koge frosne hindbær (boblekoge ca 1 minut). Når det anbefales at koge netop disse, så skyldes det at bærrene kan indeholde en virus - og anbefalingen gælder kun frosne bær.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det anbefales, at du skyller alle friske bær og frugter med vand, før du bruger dem. Hvis der er bakterier eller virus på, vil det blive vasket af.
Håber du kan bruge dette videre :)
Derudover vil jeg anbefale dig min bog "Helens bog om børn og mad". I den finder du opskriver, dagsplaner, og kan læse om de forskellige fødevarer, hvornår og hvordan du kan tilbyde det hele. Vær opmærksom på at få fat i den nyeste udgave fra 2015. Der står "ny revideret udgave" i øverste højre hjørne på forsiden.
Fortsat god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Klumpfod
Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.
Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.
Drenge fødes hyppigere...
Reservebedste
En reservebedste er en ældre person, der gerne vil hjælpe småbørnsfamilier med at passe børnene, når de er syge, har brug for at blive hentet tidligt eller skal passes en dag, hvor forældrene skal i byen.
I nogle kommuner kan man søge om en reservebedste, hvis man er enlig og ikke har mulighed for at trække på sit netværk, men det er også muligt at søge en reservebedste privat.
Det kan være en rigtig god idé at have en reservebedste (M/K), som kan hjælpe i...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar til min ældste søn og hans spørgsmål om ’bierne og blomsterne’. Vi har læst et par bøger sammen, han grinede rigtig meget … men fik stillet sin nysgerrighed!
Det var en rigtig god idé at læse bøger sammen, for du har jo fuldstændig ret: Det kan være grænseoverskridende for både barn og voksen af snakke om den slags sammen, mens en bog oplyser nøgternt og godt. Intimsfæren bevares intakt, genialt!