Brev:
Skemad, trille i søvn (og forblive deri) samt søvnrytme
Hej igen
Igen tak for dit svar. Det var dejligt bekræftende og brugbart.
Vi er godt igang med skemad, og det går umiddelbart rigtig godt. Jeg har også købt din bog omkring mad, og den er både god som generel inspiration og opslagsværk. Jeg har dog nogle specifikke spørgsmål vedr. min dreng.
Han er, som jeg nævnte sidst en fysisk stor dreng (ved 4 mdr.-besøget med vores kommunale sundhedsplejerske var han 68 cm lang og vejede 9,3 kg - hun sagde samstemmende med dig, at han ikke er for stor, særligt når han er på ammemælk).
Når vi nu begynder med skemad, som han tager godt imod, skal jeg sikre mig, at han fortsat får det, han skal have (både ift. næring og mæthedsbehov), men selvfølgelig ikke for meget. Er der nogle særlige hensyn, jeg skal tage? Skal jeg reducere i fedtstoffet i opskrifterne? Eller helt udelade det? Og kan jeg mængdemæssigt regne med de portioner, opskrifterne foreskriver?
Herudover oplever jeg, at min dreng tager bedst imod mad med en god/lidt grovere konsistens - altså de meltyper, som oftest anbefales til børn fra 6 mdr. - det har jeg fundet ud af, når han har fået lidt veninders børns mad (etc. fuldkornsgrød). Er der okay at give ham den slags grød?
Det går fortsat bedre og bedre med søvnen. Hans lurer bliver forsat længere - det hænder oftere at både formiddags og eftermiddags lur er mellem 1-3 timer - oftest omkring 2. Der går efterhånden længere og længere tid imellem, at der er behov for at blive vugget i armene efter amning. Vi er endvidere begyndt at kunne trille ham i søvn i hhv. klap- og barnevogn. Det kunne han ikke for en månedstid siden. Han har lært det ved at sidde halvt op i klapvogn, sådan at han både kan kigge ...
... på os og omgivelserne - det har han været så tryg og tilpas ved, at han er faldet ind i søvnen, hvorefter vi har kunnet lægge sædet ned. Efter disse gode erfaringer har han også været tryg ved at falde i søvn i barnevognen, hvor han har ligget ned fra start.
Nu er jeg optaget af at sikre mig, at han lærer at blive i søvnen, selvom vognen stopper - således at det kan bruges som en måde at hjælpe ham ind i søvnen på. Det er lidt usikkert nu - nogle gange lykkes det, andre gange ikke. Jeg forsøger at gå på underlag, der 'rokker mindre' på tilbagevejen samt at 'forlænge' ved at trille eller rokke lidt, når han vågner lidt op, men stille barnevognen igen. Dette kan ske et par gange, hvilket kan give 30-60 min. ekstra til luren. Men hvordan arbejder jeg ellers hen imod hhv. kortere ture samt mindre behov for ujævnt underlag og 'forlængelse'?
Vi er begyndt at gå ned til 3 lurer foruden morgenluren, som oftest ligger i forlængelse af natten, efter han vågner ved 6 tiden (formiddag, eftermiddag og sen eftermiddag-tidlig aften). Vi arbejder derfor med at droppe den sene powernap. På denne måde kan han sove til natten ved 20-21 tiden fremfor 22-23 tiden. Han vågner dog oftest en time efter, han er puttet og skal ammes en sidste gang inden nat-amningen (omkring midnat og midt-nat) - altså kl. 21 eller 22. Her bliver han bare ammet liggende og sover videre derefter. Det er en rytme, som passer os forældre fint, og bassen virker også til at trives med at få den ekstra og lidt mere sammenhængende aften-natte-søvn. Men er det okay at lægge ham det tidligere, selvom han ikke synes at være færdig med at spise op til natten?
Med venlig hilsen
En fortrøstningsfuld og glad mor
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
27. oktober 2024 | Sovevaner | 4 mdr.
Kære Helen. Tusind tak for dit fine svar for et par uger siden. Vores dreng...
26. september 2024 | Sovevaner | 3 mdr.
Græder sig selv i søvn om aftenen
Hej Helen, Så skriver jeg igen .. Efter mit sidste brev er min datter...
Viden om børn:
Pusleplads til baby
Der er flere tusinde gange, du skal skifte dit barn, hvis det bruger ble i ca. tre år. Sørg derfor for at indrette en god pusleplads - altså et sted hvor barnet ligger trygt og godt, og hvor du ikke får ondt i ryggen af de mange bleskift.
- Sørg for at puslepladsen passer i højden til den person, som hyppigst skifter barnet.
- Sørg for at have alt, hvad du skal bruge inden for rækkevidde. Når dit barn ligger på puslebordet, må du af sikkerhedshensyn ikke gå fra...
Reservebedste
En reservebedste er en ældre person, der gerne vil hjælpe småbørnsfamilier med at passe børnene, når de er syge, har brug for at blive hentet tidligt eller skal passes en dag, hvor forældrene skal i byen.
I nogle kommuner kan man søge om en reservebedste, hvis man er enlig og ikke har mulighed for at trække på sit netværk, men det er også muligt at søge en reservebedste privat.
Det kan være en rigtig god idé at have en reservebedste (M/K), som kan hjælpe i...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.