Annonce

Annonce

Svar: Stadig ingen søvn


4. august 2015

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Sao

Tak for dit brev :) Jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig.

Først - hvis jeres dreng trives med at sove 5 små lure hele dagen igennem, så må han faktisk gerne det. Det er ikke sådan, at han partout skal sove 3 lure. Selvom de fleste børn vil trives med en 3-lurs-rytme, så kan jeres dreng jo godt have det anderledes og som udgangspunkt skal man ikke ændre noget, der fungerer. Måske vil det give mindre frustration for jer begge, hvis du blot følger hans behov, putter ham når han tydeligt er træt og parat og lader ham sove det, som han umiddelbart viser behov for - også selvom det nogle gange betyder at han så kun sover 30 minutter og andre gange sover 1.5 time…

Det er dog godt, hvis mindst en af hans lure kan vare mindst 1.5 time og du må meget gerne her lægge dig med ham og amme ham i dobbeltsengen og på den måde holde fast i at luren midt på dagen bliver en længere lur. Det er okay, at du med brystet hjælper ham videre i søvnen midt på dagen. Det, at han vænnes til at sove en længere lur her, kan hjælpe jer fremover.

Hvis han ikke trives med sine små lure hele dagen igennem, så kan det være en god idé at arbejde på en rytme, hvor han sover lidt længere og lidt færre lure. Og da han står tidligt op, vil det måske hos jer være 4 lure...

Samtidig sover han jo en meget lang nattesøvn - han går ofte til ro for natten allerede kl 18-19, som jeg læser dit brev og står så op kl 6.30-7.30 om morgenen. Det vil sige, at hans nat ofte er på 12-13 timer. Hans samlede søvnbehov er 15 timer i døgnet og det vil naturligt derfor forklare, hvorfor han om dagen så sover f.eks. 4 lure af 30 minutters varighed - samlet sover han jo så det han har behov for.

Du skal derfor prøve at vurdere, hvordan han egentlig trives og trives bedst. Så længe han får den søvn, som han har behov for, så betyder det ikke så meget, hvordan rytmen er og du må et eller andet sted tro på, at han har en naturlig evne til at regulere sit behov. Du skal derfor prøve at lægge mærke til, hvordan han virker, når han vågner. Vågner han med gråd, røde øjne, er pylret, klynkende, nulrer næse osv. så lyder det som om, at han ville have haft glæde af at sove lidt længere. Men vågner han op, kikker sig omkring, smiler til dig, virker klar til at møde verden, pludre osv. så har han sovet det han behøver - og ja, så vil han måske have brug for at blive puttet igen efter 1-1.5 time, men hvis han trives sådan, kan det være okay…

Du fortæller at I er begyndt med skemad om formiddagen og det lyder rigtig fint. Netop skemaden vil hjælpe jer til lidt mere rytme på sigt. Det vil her være rigtig godt, at du begynder at servere skemad til nogenlunde fast tid, fordi de faste spisetider også vil påvirke hans indre ur og dermed være med til at skabe lidt mere rytme. Sammen med skemaden, skal du give vand af kop og så skal han fortsat tilbydes bryst (og/eller flaske) før han så bliver puttet til en lur. Det er godt, hvis mælk fortsat kan indgå som en fast del af putteritualet og det er vigtigt, at han har plads i maven til både skemad og væske/mælk.

Det er vigtigt, at du ikke giver ham for store mængder skemad og det er meget fint, hvis han kan spise ½ dl. Og det lyder sådan :) Det vil være bedre, at du så giver ham ½ dl 2 gange dagligt end at du giver ham 1 dl på en gang. Derfor vil jeg anbefale dig, at ...


Annonce

... du nu forsøger med ½ dl. frokost og aften. Det er vigtigt, at hans mave holdes igang. Det er naturligt at afføringen bliver fastere i takt med at han får mere fast mad, men han må ikke få hård mave, og han skal ikke have svært ved at komme af med sin afføring. Mængden skal holdes nede, for at sikre at skemaden ikke fylder så meget, at det tager pladsen op for mælken/væsken.

Det kan nogle gange også være en god idé at lægge et bad ind mellem formiddagslur og middagslur. På den måde kan du forlænge hans vågenperiode før han så forhåbentlig kan sove en lidt længere middagslur. Du må som sagt gerne lægge dig med ham, når han skal sove midt på dagen, for her at holde ham bedre sovende:)

En plan kan se således ud:

Tidlig morgen: Ammes og sover videre, vågner ofte med en lille ekstra amning, når dagen begynder

Formiddag: Ammes og puttes til formiddagslur, puttes evt i barnevognen, så han lære at sove i den:)

Frokost: Tilbydes lidt grød, max ½ dl., vand af kop.

Kommer i bad, bruger sig selv rigtig godt både motorisk og mentalt.

Ammes og puttes til middagslur og du må her gerne lægge dig med ham :)

Eftermiddag: Ammes og sover dagens 3. lur


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Aften: Tilbydes lidt grøntsagsmos, max ½ dl. vand af kop.

Ammes og sover måske en 4. lur. Det kan også være, at han går til ro til natten allerede her og sover en længere nattesøvn…

Sen aften: Ammes og sover videre

Midt nat: Ammes og sover videre

Så som du kan se ud af denne plan, så er der plads til 3-4 lure i løbet af dagen, men hvorvidt jeres dreng trives på denne måde eller skal have lov til at selvregulere mere, afhænger helt af, hvordan du oplever at han trives bedst:)

Du skal som udgangspunkt ikke holde ham vågen i 2 timer, hvis han er træt allerede efter 1-1.5 time. Han skal naturligvis have lov til at sove, når han viser behov for det. Du skal dog samtidig prøve at vurdere, om han reelt er træt eller måske gaber fordi han keder sig, har brug for lidt aktivitet og derfor vil være mere parat til at sove, hvis du aktivere ham f.eks. med et bad og så putter ham lidt senere… Det kan være svært helt at vurdere, hvorfor han i denne alder gaber - om det er træthed eller brug for aktivitet:)

Det vil være rigtig godt, hvis du kan lægge dig med ham fremfor at du skal sidde med ham, vugge ham i dine arme, hoppe med ham og lignende. Han bliver ikke fysisk lettere, tværtimod, og det bliver sværere at få ham til at falde i søvnuden at være i favn, hvis han lærer at det foregår på denne måde. Prøv derfor om du nogle gange kan lære ham at sove, ved at han ligger ved siden af dig eller ved at du efter amning putter ham i barnevognen og triller ham en tur. Og de gange, hvor du så må sætte dig med ham, gynge ham i dine arme, så må det være sådan - men prøv om du kan undgå, at det er hver gang han skal sove… Du må gerne gøre det til en fast vane også at trille ham i barnevognen mindst en gang om dagen, så han lærer at sove i denne, hvilket naturligt vil være rigtig dejligt for jer alle fremover.

I må gerne prøve at putte ham i seng om aftenen og se om han så sover bedre. Måske har han brug for en 4 lur netop om aftenen og vågner så op, har en aktiv periode og går senere i seng. Måske vil han sove en længere nattesøvn… I må forsøge jer lidt frem:)

Håber du kan bruge dette lidt videre:)

Fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Donorhjælp

Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:

1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.

Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.

Læs mere i Babylex

Feber

Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes, at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt, at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen.

Når temperaturen stiger, og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje, bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid velovervejede og medfølende svar. Som førstegangsmor henter jeg megen støtte i din brevkasse.

Mor S - mor til pige på 6 måneder


Annonce