Annonce

Annonce

Svar: Blefri nat - 2 år, 5 mdr.


4. august 2015

Kategori:
Alder:
2 år, 5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Hej med dig

Tak for dit brev og alle dine tanker :)

Det er helt normalt, at børn kan holde sig om dagen - før de kan holde sig tørre om natten og selvom jeres dreng har smidt bleen i 2.5 års alderen, så kan det sagtens være, at han har brug for en natble til han er 4-5 år gammel.

Det er helt rigtigt, som du skriver, at det er fysiologisk og det betyder, at det er noget som barnet vokser fra med tiden. Op mod 70% af børnene vokser fra det før de fylder 7 år. I er derfor nødt til at give ham tid og børn skal være omkring 6 år, før man begynder at overveje, om de kan have brug for hjælp/behandling.

Der er flere faktorer, som spiller ind:

1) Det er arveligt. Så hvis mor eller far har tisset i sengen om natten, så er der større sandsynlighed for, at barnet arver dette.

2) Blærens størrelse kan spille ind. Nogle børn har en urinblære, som ikke kan rumme den mængde urin, som barnet producerer om natten. Derfor "løber blæren over" og barnet tisser i sengen.

3) Hormonproduktion er en vigtig faktor. Om natten producerer vi hormonet ADH som holder vores urinproduktion nede og nogle børn producerer ikke nok af dette hormon.

4) Blæren sender ikke signaler, når den er fuld. Der skal sendes signaler til hjernen, som vækker ...


Annonce

... barnet, så barnet kan gå på toilettet og hos nogle børn fungerer disse signaler ikke optimalt og barnet bliver ikke vækket.

5) Dyb søvn. Nogle børn sover så dybt, at de simpelthen ikke mærker, at de skal tisse.

6) Forstoppelse. Nogle børn har så meget forstoppelse, at det kan forstyrre deres vandladning. Endetarmen er placeret bag blæren, og det kan påvirke til en forstyrret blæretømning. Det kan nogle gange give problemer både om dagen og om natten.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Da jeres dreng ikke er ældre end han er, så skal I derfor fortsat give ham ble på om aftenen. Lad ham tisse af f.eks. i forbindelse med at han skal i bad, derefter ble på og så blive puttet. Vågner han om natten og er ked af det, så kan I naturligvis godt overveje om I skal følge ham på toilettet og derefter putte ham igen. Men I skal ikke vække ham om natten - lad ham endelig sove:)

Og nej - det er aldrig et spørgsmål om "bare at fjerne bleen". Hvis han ikke er parat og ikke kan holde sig, så er det et nederlag, hver gang han så tisser i sengen. Det er ikke rart for ham, det kan være ødelæggende for hans selvværd. En tør ble er en succesoplevelse, og hvis sengen holdes tør og bleen er våd, så er det jo rigtig godt, at han netop har ble på:)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


30. september 2024 | Renlighed | 5 år

Laver i bukserne - 5 årig

Kære Helen. Vores dreng F. er lige fyldt 5 år. Han smed bleen for ca. 2 år...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Renlighed | 2 år, 7 mdr.

Påmindelser om toiletbesøg?

Hej Helen! Mange tak for svaret på mit sidste spørgsmål! Nu står vi...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Apgar score

Dette er betegnelsen for en undersøgelse som jordemoderen laver af barnet lige efter fødslen. Apgar Score blev udviklet i 1952 af Virginia Apgar og den bruges til at vurdere, hvordan barnet har det, lige når det er blevet født.

Jordemoderen har 5 ting hun ser på:

1. Hun ser på barnets reflekser,- reagerer barnet på forskellige stimuli, griber barnet, søger barnet osv.

2. Hun mærker barnets puls, for at se på hvor hurtigt barnets hjerte slår og om...

Læs mere i Babylex

Æg

Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.

I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.

Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det kan ikke siges for mange gange. Din bog om barnets søvn er helt fantastisk og hver gang jeg læser i den giver den mig ro i stedet for at stresse over at mit barn ikke nødvendigvis sover 16-20 timer i døgnet i en alder af 3 mdr, som man læser mange andre steder.

Hilsen mor til pige på 3 måneder


Annonce