Svar: Fontaneller
Kære Olga
Det lyder helt normalt :)
Den store fontanelle, som sidder øverst på hovedet, vil ofte først lukke sig når barnet er omkring 18 måneder gammel. Indtil da vil den kunne føles som et hul eller en stor blød plet.
Man vil ofte kunne se, at fontanellen bevæger sig lidt op og ned. Det er pulsen, du kan se. Hos nogle børn er det meget tydeligt, og fontanellen kan næsten se ud som om, at den hopper. Hos andre børn ser man det næsten ikke.
Fontanellen kan også være mere eller mindre dyb. Hvis den er meget dyb, så der næsten er hul ind i kraniet, så kan det være tegn på væskemangel. Det er ...
... her vigtigt at sammenligne med, hvordan den normalt ser ud hos barnet. Og er du i tvivl, kan du altid drøfte det med jeres læge.
Det er dog helt normalt, at fontanellen ændrer dybde i løbet af dagen. Hvis jeres datter har ligget og sovet, så kan fontanellen godt være højere og flugte mere med kraniet, hvis det er lang tid siden, at hun har spist, så kan den godt være dybere - og når du så har givet hende mælk, så vil du kunne se, at de flugter lidt med kraniet igen. At der er en vis bevægelse i fontanellen er således helt normalt :)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Håber dette giver lidt ro :)
Fortsat held og lykke med hende.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
Viden om børn:
Portionsstørrelse børn
Det er meget forskelligt, hvor meget det enkelte barn spiser. Nogle børn spiser meget, og andre børn spiser mindre. Der er også forskel på børns appetit, som kan svinge alt efter tidspunktet på dagen.
Børn skal have lov til at regulere deres behov for mad. Det lille barn skal have lov til at die ved brystet, når det viser behov, og børn der får flaske, skal på samme måde have lov til at selvregulere. Barnet må ikke presses til at tømme hele flasken - og omvendt - hvis barnet...
Suttebehov
Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.
Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.
Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.